7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Išdalyti 72-osios Berlinalės prizai

Nr. 8 (1415), 2022-02-25
Kinas
„Alkarasas“
„Alkarasas“

Geriausiu šių metų Berlyno kino festivalio filmu tapo ispanų režisierės Carlos Simón darbas „Alkarasas“ („Alcarràs“, Ispanija, Italija). Ankstesnis režisierės filmas „Vasara, 1993-ieji“ („Estiu 1993“, 2017) populiarumo susilaukė ir Lietuvoje. Filme pasakojama apie ūkininkų šeimą, jau 80 metų auginančią persikus mažame Alkaraso kaimelyje Katalonijoje. Filmą galima pavadinti saulėta kronika medžių paunksmėje apie kaimo ekonomikos žlugimą. Trys tos pačios šeimos kartos čia praleidžia paskutinę vasarą, renka derlių, nors ir parduoda savo žemę. Jau po filmo premjeros buvo kalbama, kad filmas yra vienas akivaizdžiausių pretendentų į pagrindinį prizą.

 

Didysis žiuri prizas atiteko Pietų Korėjos meistrui Hong Sang-soo už darbą „Rašytojos filmas“ („So-seol-ga-ui Yeong-hwa“, Pietų Korėja). Filmo herojė – rašytoja, išgyvenanti kūrybinę krizę. Šįkart režisierius sukūrė nespalvotą filmą, tačiau išliko jam būdingi teminiai motyvai ir jų variacijos: atsitiktiniai susitikimai, neblaivūs pokalbiai apie kūrybą (šiame filme rašytoja nusprendžia tapti režisiere) su režisieriaus mėgstama aktore Kim Min-hee.

 

„Sidabrinis lokys“ už geriausią scenarijų atiteko Lailai Stieler už filmą „Rabi Kurnaz prieš Džordžą Bušą“ („Rabiye“, rež. Andreas Dresen, Vokietija, Prancūzija).

 

Geriausia režisiere pripažinta Claire Denis už filmą „Su meile ir ryžtu“ („Avec amour et acharnement“, Prancūzija). Tai aistringa Christine Angot romano ekranizacija. Ką jau kalbėti apie aktorių tandemą – Juliette Binoche ir Vincent’ą Lindoną. Paskutinįkart Clare Denis Berlinalėje buvo apdovanota dar 1999-aisiais už filmą „Gražus darbas“ („Beau travail“).

 

Režisieriaus Michaelio Kocho filmui „Gabalėlis dangaus“ („Drii Winter“, Vokietija, Šveicarija) žiuri skyrė specialųjį paminėjimą. Trumpametražių filmų konkurse „Auksinį lokį“ laimėjo Anastasijos Veber „Spąstai“ („Trap“, Rusija, Lietuva). „Spąstai“ yra režisierės baigiamasis darbas Sankt Peterburgo naujojo kino mokykloje.

 

Bazas Luhrmannas pristatė biografinio filmo apie Elvį Presley reklaminį klipą

Australų režisierius Bazas Luhrmannas („Didysis Getsbis“, „Mulen Ružas“) instagrame paviešino Presley biografinio filmo anonsą. Filme daugiausia dėmesio bus skiriama ne rokenrolo legendos muzikai, o gyvenimui. Pilnas filmo anonsas turi pasirodyti jau šiomis dienomis. Muzikanto (Austin Butler) šlovė bus vaizduojama per sudėtingų santykių su vadybininku Tomu Parkeriu (Tom Hanks) prizmę. Pasaulinė filmo premjera turėtų įvykti birželio 24 d.

 

Park Chan-wookas filmą „Apple TV“ sukūrė naudodamas tik „iPhone“ telefoną

Park Chan-wooko filmas „Gyvenimas yra tik sapnas“ („Life is But a Dream“) – tai siurrealistinė istorija, kurios siužetas sukasi apie vestuves ir laidotuves. Istorija prasideda tuo, kad atkasamas apleistas kapas, mat reikia medienos kaimo gelbėtojo karstui, tačiau netyčia pažadinamas senovės karvedžio vaiduoklis. Režisierius maišo veiksmą su romantika, juodąja komedija ir tradiciniu korėjiečių muzikiniu žanru „pansori“, dažniau vadinamu „korėjietiška opera“.

 

Kūrybinė grupė filmavimui naudojo kelias naujausių „iPhone“ telefonų funkcijas. Beje, Park Chan-wookas jau turi patirties filmuojant filmus su „iPhone“. 2011 m., naudodamas „iPhone 4“, jis sukūrė trumpametražį filmą „Naktinė žvejyba“ („Paranmanjang“). 61-ajame Berlyno kino festivalyje filmas pelnė „Auksinį lokį“. Argi ne puiki „iPhone“ telefonų reklama?

 

Pagal užsienio spaudą parengė S. L.

„Alkarasas“
„Alkarasas“
„Rašytojos filmas“
„Rašytojos filmas“
„Rabi Kurnaz prieš Džordžą Bušą“
„Rabi Kurnaz prieš Džordžą Bušą“
„Su meile ir ryžtu“
„Su meile ir ryžtu“
„Gabalėlis dangaus“
„Gabalėlis dangaus“
„Elvis“
„Elvis“
„Gyvenimas yra tik sapnas“
„Gyvenimas yra tik sapnas“