7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įsimylėti fantaziją

Nauji filmai – „Tinderio aferistas“

Dominykas Niaura
Nr. 8 (1415), 2022-02-25
Kinas
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“

„Netflix“ platforma pastaruosius kelerius metus sėkmingai jungia pasaulį ar bent jau Vakarus ir Vakarų kryptimi žvelgiančias šalis. Visi žiūri „Netflix“ pasirodančias naujienas ir paskui jas aptarinėja, nepaisant to, kokia tų filmų ar serialų kokybė. Apie šių metų dokumentinį filmą „Tinderio aferistas“ („The Tinder Swindler“, rež. Felicity Morris, D. Britanija, 2022) jau išleista aibė straipsnių. Kodėl tai „sudrebino pasaulį“ ir „sukėlė tikrą audrą“, kaip rašoma LRT svetainėje? Tai neeilinė istorija apie aferistą Simoną Leviev, kuris, naudodamasis „Tinder“ pažinčių programėle, užsiėmė romantiniu sukčiavimu. Jis apsimesdavo turtingu verslininku, emociškai priartėdavo prie savo aukų ir tuomet iš jų prašydavo finansinės pagalbos. Apie tai filmo kūrėjams sutiko papasakoti trys Simono aukos. Iš jų daugiausiai eterio skiriama Cecilie patirčiai.

 

Cecilie susijaudinusi apibūdina pirmąjį pasimatymą su Simonu, kai po valandėlės pašnekesių prašmatniame restorane jis pasiūlo jai skristi privačiu lėktuvu į Bulgariją. Ji nedvejodama sutinka, nes idėja skamba kaip romantiškas nuotykis. Cecilie skelbiamos vertybės ir priimti pasirinkimai nesudaro rimto žmogaus įspūdžio. Moteris susilaukė nemažai mizoginiškų komentarų, neva ji gavo, ko nusipelnė. Tokį ir panašų neigiamą požiūrį galimai lėmė tai, kad filmo pradžioje neatskleidžiamas Cecilie žmogiškumas. Filmo kūrėjai, ko gero, sąmoningai pirmąjį pusvalandį bando pateikti Cecilie taip, kad žiūrovas nejaustų jai simpatijos.

 

Vis dėlto netrukus įspūdis keičiasi ir moters pasidaro gaila. Ji naivi, nuoširdi, svajojanti, o manipuliacijos meistras Simonas tuo pasinaudojo. Vos po mėnesio draugystės jis prikalbino ją pasiskolinti 500 000 dolerių. Cecilie pradeda galvoti apie savižudybę ir jai tenka gultis į psichiatrinę ligoninę.

 

„Tinderio aferisto“ stilius primena kai kuriuos kitus „Netflix“ transliuojamus šio žanro kūrinius, pavyzdžiui, „Dont F**K with Cats: Hunting an Internet Killer“ (2019), „The Social Dilemma“ (2020) ir kt. Juose dominuoja trys elementai: laisvas interviu stilius, pasakojimo inscenizacija ir programinių sistemų animacija. „Tinderio aferistas“ rodo ištraukas iš tikrų susirašinėjimų tarp Simono ir jo aukų, taip pat nuotraukas ir vaizdo bei garso įrašus. Žiūrovas gauna progą pro rakto skylutę žvilgtelti į santykių užsimezgimą, augimą ir apgaulės kulminaciją.

 

Filmas kalba apie socialinių medijų keliamus pavojus, šiuolaikinę lyčių standartų būklę bei Vakarų pasaulio romantinius idealus. Ne veltui nuskamba Marilyn Monroe herojės citata iš filmo „Džentelmenai renkasi blondines“ (1953): „Vyro turtas kaip moters grožis – galbūt tai nėra priežastis susituokti, bet tikrai netrukdo.“ Ar Simonas toks ypatingas meilužis, kad sugebėjo susukti galvą daugybei moterų, ar jis tiesiog atrodė kaip galintis pasiūlyti tokių materialių gėrybių, kurioms tos moterys nepajėgė atsispirti?

 

Virtualybės poveikį pasaulio suvokimui komiškai iliustruoja „Pietų parkas“ („South Park“). Vienoje serijoje mokyklos mergaitės sumano pasinaudoti fotošopu, kad savo nuotraukose pašalintų netobulumus. Berniukai tas nuotraukas ima laikyti tikraisiais mergaičių atvaizdais ir nebekreipia dėmesio į realybę. Panašiu principu Simonas išnaudojo virtualybę savo naudai. Bendravimas per nuotolį gali kenkti santykiams, bet taip pat gali padėti suvešėti apgaulingai regimybei. Simonas per trumpą laiką spėjo tapti Cecilie šeimos nariu, nors iš jo pusės tai tebuvo afera.

 

Galų gale išsiaiškinusi klastą, Cecilie suvokia, kad vyras, kurį mylėjo, niekada nebuvo tikras, nes be kitų žmonių pinigų jis niekas. Norisi sakyti daugiau – Simonas Leviev ne tik yra netikra tapatybė, bet Cecilie buvo įsimylėjusi fantaziją. O pinigai nuo istorijos pradžios iki pabaigos atrodo kaip svarbi susižavėjimo Cecilie akyse sąlyga.

 

Tarp 2017-ųjų ir 2019-ųjų Simonas išviliojo apie 10 milijonų dolerių iš visų savo aukų. Paskui kalėjime atsėdėjo tik 5 iš penkiolikos priteistų mėnesių, dabar gyvena Izraelyje ir „Instagrame“ toliau demonstruoja prabangų gyvenimą. Galimas daiktas, kad Simonas šiuo metu tęsia tą pačią Ponzi schemą, kuri nupasakota filme. Tuo tarpu aukos vis dar moka skolas – dėl jų Simonas nuteistas nebuvo.

 

Po savo skaudžios patirties Cecilie nenustojo naudotis „Tinder“. Anot jos, programėlė čia niekuo dėta. Turint galvoje, kad šioje pažinčių priemonėje sprendimai priimami atsižvelgiant vien į nuotraukas, ar tikrai nežaboti „Tinder“ paviršutiniškumo principai nereiškia, kad kaip ieškom, taip randam? Nors istorijos herojai iš savo išgyvenimų pasimokė selektyviai, dokumentinis filmas ir yra tam, kad kiti galėtų šio to pasisemti. „Tinderio aferistas“ trunka dvi ilgas valandas ir nežiba originalia kinematografija ar ypatingu talentu atskleisti pasakojimą, bet jei žiūrovas pats susideda tam tikrus akcentus toje medžiagoje, filmas tampa socialinės kritikos užtaisu.

Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“
Kadras iš filmo „Tinderio aferistas“