7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 39 (1404), 2021-12-03
Kinas
„Aštuonkojis“
„Aštuonkojis“

Loznicos filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ pelnė pagrindinį IDFA apdovanojimą

Tarptautiniame Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje IDFA pagrindiniu prizu apdovanotas režisieriaus Sergejaus Loznicos filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“. Anot festivalio žiuri, Loznicos filmas pasirodė stipriausias visais aspektais: „Tai didžiulis laimėjimas. Režisierius visapusiškai tiria vieno žmogaus, vienos tautos ir vieno istorinio momento vaidmenį vis dar besiskleidžiančiame pasaulinės kovos už laisvę kontekste.“

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ IDFA festivalyje pelnė net du apdovanojimus – už geriausią montažą apdovanotas Danielius Kokanauskis.

„Tai prasmingas filmas. Dėl to ypač džiaugiamės, kad jis sulaukė pasaulinio dėmesio, kad lietuvių tautos kelio į laisvę istorija, kurią taip meistriškai dekonstruoja režisierius Loznica, padedamas vieno iš nepriklausomybės judėjimo pradininkų profesoriaus Vytauto Landsbergio, jau yra išgirsta Vakaruose“ – sako filmo prodiuserė Uljana Kim.

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ Lietuvos kino teatrų žiūrovams bus pristatytas sausio mėnesį.

Konkursinės programos „Envision“ nugalėtoju tapo Karimo Kassemo filmas „Aštuonkojis“ („Octopus“), kuriame pasakojama apie Beiruto uosto sprogimo padarinius. „Šiame filme plėtojama unikali vaizdų kalba <...>. Jis sukurtas su didžiule pagarba tragedijai, o istorija tarsi pasakojama vidiniu balsu. Nepateikiama jokių atsakymų, tik klausimai apie gyvenimą katastrofos akivaizdoje“, – įvertino žiuri, kurią sudarė Andrea Arnold, Joe Bini, Charlotte Serrand ir Akramas Zaatari.

 

Blaževičiaus „Bėgikė“ – geriausias Baltijos šalių filmas Talino kino festivalyje

Taline vykusiame kino festivalyje „Juodosios naktys“ pagrindiniu prizu apdovanota Andreaso Kleinerto drama „Brangusis Tomai“ („Lieber Thomas“). Nespalvotoje istorinėje biografinėje juostoje pasakojama apie Rytų Vokietijos rašytojo ir kino kūrėjo Thomo Brascho, kurį suvaidino Albrechtas Schuchas, kovas. Schuchas taip pat buvo pripažintas geriausiu aktoriumi. Tarptautinė žiuri, kuriai vadovavo Europos kino akademijos pirmininkas Mike’as Downey, filmą gyrė už „meistrišką biografinės formos realizavimą“.

Lenkų režisierius Wojciechas Smarzowskis, sukūręs filmą „Vestuvės“ („Wesele“), kuriame karo laikų tragedijos susipina su šiuolaikinių vestuvių istorijomis, tapo geriausiu režisieriumi. Smarzowskis taip pat pelnė geriausio scenarijaus apdovanojimą.

Baltijos šalių konkursinės programos apdovanojimu įvertintas Andriaus Blaževičiaus filmas „Bėgikė“. Šioje programoje šiemet varžėsi 13 filmų, tarp kurių – Algimanto Puipos „Sinefilija“, Lauryno Bareišos „Piligrimai“, Emilio Vėlyvio „Piktųjų karta“ ir Sergejaus Loznicos „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

 

Tomas Fordas apie Ridley Scotto „Gucci mados namus“

Tomas Fordas, kuris dešimt metų dirbo „Gucci“ kūrybos vadovu ir išgelbėjo mados namus nuo bankroto, pagyrė naujausio Ridley Scotto filmo „Gucci mados namai“ nepriekaištingus kostiumus, stulbinančias dekoracijas, operatoriaus darbą, taip pat Adamo Driverio ir Lady Gagos vaidybą, bet kartu žurnale „Air Mail“ rašo nesuprantantis, ar filmas turėjo būti farsas, ar jaudinanti gobšumo istorija.

„Dažnai garsiai juokiausi, bet ar turėjau juoktis?“ – klausia jis. Pasak Fordo, ekrane išvydęs Alą Pacino, kuris įkūnijo Aldo Gucci, o Jaredas Leto – jo sūnų Paolo Gucci, nebuvo visiškai tikras, ar nežiūri „Saturday Night Live“ pasakojimo versijos. Dizaineris ir režisierius kritikuoja filmą dėl vaidmenų, kurie, jo manymu, buvo išpūsti turint tikslą pritraukti garsių aktorių. Taip pat scenų, kurios turėjo atsidurti ant montažinės grindų, bet liko tik tam, kad aktoriai turėtų „ką vaidinti“. Dėl to filmas prigrūstas nereikalingų scenų ir žiūrovas neturi laiko artimiau susipažinti su pagrindiniais istorijos veikėjais.

Fordas prisipažino, kad jam buvo sunku atskirti tikrovę nuo blizgios, stipriai lakuotos muilo operos, kurią matė ekrane. O įdomiausias jam pasirodė Salmos Hayek vaidmuo, mat jos vyras yra dabartinis „Gucci“ savininkas. „Pažiūrėjęs filmą, kelias dienas jaučiau didelį liūdesį, kurį, manau, pajus tik tie, kurie pažinojo veikėjus ir žinojo pačią pjesę, – baigia jis savo tekstą. – Sunku buvo įžvelgti humorą ir kempą tame, kas buvo taip kruvina. Tikrame gyvenime niekas nepriminė kempo. Kartais viskas atrodė absurdiška, bet galiausiai įvyko tragedija.“

 

Pasirodė Joelio Coeno filmo „Makbeto tragedija“ reklaminis klipas

Pasirodė antrasis Joelio Coeno filmo „Makbeto tragedija“ („The Tragedy of Macbeth“) reklaminis klipas. Filme pagrindinius vaidmenis kuria Denzelis Washingtonas ir Frances McDormand. Tai pirmas Joelio Coeno filmas, prie kurio neprisidėjo jo brolis Ethanas.

„Makbeto tragedijos“ premjera numatyta gruodžio 25 d., o nuo sausio 14 d. filmas bus rodomas „Apple TV+“ platformoje.

Reklaminį klipą pasižiūrėti galima čia: https://www.youtube.com/watch?v=Bk6VArB6_us.

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė

„Aštuonkojis“
„Aštuonkojis“
„Makbeto tragedija“
„Makbeto tragedija“
„Vestuvės“
„Vestuvės“
Tom Ford
Tom Ford