7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 36 (1401), 2021-11-12
Kinas
Mattas Damonas
Mattas Damonas

Mattas Damonas ir Robertas Downey jaun. vaidins Christopherio Nolano filme

Mattas Damonas ir Robertas Downey jaun. prisijungė prie Cilliano Murphy ir vaidins Christopherio Nolano biografiniame filme apie fiziką J. Robertą Oppenheimerį, vieną atominės bombos išradėjų.

Murphy atiteko pagrindinis vaidmuo. Pasak šaltinių, Emily Blunt vaidins Oppenheimerio žmoną Katherine, Mattas Damonas – generolą leitenantą Leslie Grovesą, Manhatano projekto – JAV mokslinių tyrimų iniciatyvos sukurti pirmą atominę bombą, – direktorių.

Downey vaidins Lewisą Straussą, liūdnai pagarsėjusį Atominės energijos komisijos pirmininką, inicijavusį tyrimą, per kurį buvo suabejota Oppenheimerio lojalumu Jungtinėms Valstijoms ir panaikintas mokslininko leidimas dirbti su slapta informacija.

„Universal“ filmą vadina „epiniu trileriu, įtraukiančiu žiūrovus į paradoksą apie paslaptingą žmogų, kuris turi rizikuoti sunaikinti pasaulį, kad jį išgelbėtų“.

Nolanas scenarijų parašė pagal Kai Birdo ir Martino J. Sherwino knygą „Amerikos Prometėjas: Roberto Oppenheimerio triumfas ir tragedija“. 2005 m. išleista knyga pelnė Pulitzerio premiją.

Planuojama filmo premjeros data – 2023 m. liepos 21 diena.

 

Benedictas Cumberbatchas vaidins nunuodytą KGB agentą Aleksandrą Litvinenką

Benedictas Cumberbatchas vaidins HBO mini seriale „Londongrad“. Seriale, kuriamame pagal Alano Cowello knygą „Mirtinas šnipas“ („The terminal spy“), pasakojama Aleksandro Litvinenkos, KGB agento ir vėliau disidento, 2006 m. Anglijoje nužudyto radioaktyviuoju polonio izotopu Po-210, istorija. Cumberbatchas atliks Litvinenkos vaidmenį ir bus vykdomasis prodiuseris.

Cumberbatchas televizijoje yra sukūręs daugybę puikiai įvertintų vaidmenų. Bene garsiausias – legendinis detektyvas Šerlokas Holmsas BBC seriale „Šerlokas“, už kurį aktorius pelnė daugybę „Emmy“ ir BAFTA nominacijų. Neseniai jis taip pat vaidino „Showtime“ mini seriale „Patrikas Melrouzas“ („Patrick Melrose“), sukurtame pagal Edwardo St Aubyno autobiografinių romanų seriją apie dekadentiškos britų aristokratijos pasaulį ir jame augusio vienišo jaunuolio gyvenimą.

„Londongrad“ scenarijų rašys Davidas Scarpa, tokių filmų kaip „Paskutinė pilis“ ir „Diena, kai sustojo žemė“ scenarijaus autorius, o režisuos Bryanas Fogelis, pelnęs „Oskarą“ už dokumentinį filmą „Ikaras“ („Icarus“, 2017) apie dopingo vartojimą Rusijos sporte.

 

„Oskarai“: Izraelio pasirinkimas

Erano Kolirino „Tebūnie rytas“ („Vayehi Boker“) paskelbtas oficialiu Izraelio pretendentu siekti „Oskaro“ geriausio užsienio filmo kategorijoje. Neseniai filmas, sukurtas pagal to paties pavadinimo 2006 m. palestiniečių rašytojo Sayedo Kashua romaną, Izraelio kino akademijos apdovanojimų „Ophir“ ceremonijoje pelnė septynis apdovanojimus, įskaitant geriausio režisieriaus ir scenarijaus Kolirinui bei geriausio aktoriaus ir aktorės – Alexui Bakri ir Junai Suleiman.

„Tebūnie rytas“ premjera įvyko Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje. Filmas pasakoja apie Samį (Alex Bakri), Palestinoje gimusį Izraelio pilietį, kuris manė, kad rado savo vietą gyvenime. Tačiau kvietimas į brolio vestuves priverčia jį grįžti į arabų kaimą, kuriame užaugo. Po vestuvių kaimą be jokio paaiškinimo uždaro Izraelio kareiviai. Atskirtas nuo išorinio pasaulio, patekęs į netikėtą situaciją, Samis priverstas spręsti tapatybės ir tautinės priklausomybės klausimus.

Nors Izraelis net dešimt kartų buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio tarptautinio vaidybinio filmo kategorijoje, laimėti statulėlės šalies atstovams kol kas nepavyko.

2022 m. „Oskarų“ tarptautinių vaidybinių filmų kategorijos trumpasis sąrašas bus paskelbtas gruodžio 21 dieną. Nominacijos – vasario 8 d., o 94-ieji „Oskarų“ apdovanojimai bus teikiami kovo 27 dieną.

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė

Mattas Damonas
Mattas Damonas
Robertas Downey jaun.
Robertas Downey jaun.
Benedictas Cumberbatchas
Benedictas Cumberbatchas
„Tebūnie rytas“
„Tebūnie rytas“
„Tebūnie rytas“
„Tebūnie rytas“