7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 34 (1399), 2021-10-29
Kinas
M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan

M. Nightas Shyamalanas vadovaus Berlyno kino festivalio žiuri

Amerikiečių režisierius, sukūręs tokius filmus kaip „Šeštasis pojūtis“, „Nepalaužiamasis“ ir „Skilimas“, bus 72-osios Berlinalės, vyksiančios kitų metų vasario 10–20 d., žiuri pirmininkas. Kaip teigia festivalio meno vadovas Carlo Chatrianas: „Amerikos kino industrijoje Shyamalanas yra unikali figūra, režisierius, kuris liko ištikimas savo vizijai. Ištikimybės savo idealui ieškome ir festivalio programose.“

Nors Shyamalano paskyrimas gali nustebinti ilgamečius Berlinalės žiūrovus, pats režisierius sako, kad visada jautėsi esantis nepriklausomas kūrėjas Holivudo sistemoje. „Būtent tai, kuo skiriamės ir kuo esame neįprasti, lemia mūsų balsą. Stengiuosi išlaikyti šiuos aspektus savyje ir skatinu kitus tai išsaugoti savo kūryboje. Faktas, kad buvau pakviestas tapti Berlinalės dalimi, man labai reikšmingas. Tai aukščiausias imprimatur režisieriui. Galimybė palaikyti ir pagerbti geriausius pasaulio talentus yra dovana, kurią su džiaugsmu priėmiau.“

 

Steve’o McQueeno „Mažas kirvis“ pelnė Europos kino apdovanojimą už novatorišką pasakojimą

Steve’o McQueeno „Mažas kirvis“ („Small Axe“, 2020, „Amazon Studios“) – tai penkių dalių serialas, supažindinantis su penkiomis „mažomis“ nepapasakotomis juodaodžių britų istorijomis. Kiekviena serija – lyg atskiras užbaigtas filmas apie juodaodžių džiaugsmus ir skausmus, patirtus 7–9-ojo dešimtmečių Didžiojoje Britanijoje. Visos serijos pagrįstos tikromis istorijomis: nuo garsiojo „Mangrove“ (buvęs karibų virtuvės restoranas Londone) devyneto teismo iki juodaodžių vaikų, kurie net negalėjo pasvajoti tapti NASA inžinieriais, nes mokytojai savo ateitį reikalaudavo planuoti „realistiškai“.

„Mažas kirvis“ jau pelnė „Emmy“ nominaciją operatoriui Shabier Kirchneriui, o aktorius Malachi Kirby pelnė BAFTA apdovanojimą.

Europos kino akademija, skirdama „Mažam kirviui“ apdovanojimą už novatorišką pasakojimą, teigia norinti pagerbti kūrinį, priverčiantį žiūrovus pažvelgti ten, kur jie dar nebuvo. Pasak akademijos, „Mažas kirvis“ atskleidžia didžiulį McQueeno, kuris nevengia parodyti skaudžios tikrovės pusės, bet kartu nepamiršta atskleisti kasdienybės džiaugsmo, talentą.

Europos kino akademija McQueeną jau yra apdovanojusi Europos atradimo prizu už debiutinį filmą „Alkis“. 2011 m. McQueenas pelnė Europos geriausio režisieriaus apdovanojimą už „Gėdą“. O kai jo trečiasis filmas „12 vergovės metų“ pelnė „Oskarą“ už geriausią filmą, Europos kino akademija McQueenui skyrė apdovanojimą už indėlį į pasaulio kino meną.

 

„Oskarai“: Islandijos, Honkongo ir Irano pasirinkimai

Islandija pasirinko „Avelę“ („Lamb“) – folklorinį siaubo filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Noomi Rapace („Mergina su drakono tatuiruote“), – atstovauti šaliai per „Oskarų“ apdovanojimus geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje. Debiutinio režisieriaus Valdimaro Jóhannssono filmo premjera įvyko šių metų Kanų „Ypatingo žvilgsnio“ programoje ir pelnė specialųjį prizą už originalumą.

Filme „Avelė“ Šiaurės šalių legendos derinamos su siaubo elementais ir pasakojama apie bevaikę ūkininkų porą (Rapace ir Hilmir Snær Gudnason), gyvenančią atokiame ūkyje atšiauriame Islandijos kraštovaizdyje. Savo valdose aptikę paslaptingą naujagimį, jie nusprendžia jį pasilikti ir auginti kaip savo vaiką. Netikėtas radinys suteikia jaunai šeimai džiaugsmo, bet galiausiai pradeda ją griauti.

Islandija tik kartą buvo nominuota „Oskarui“ už Fridriko Thoro Fridriksono filmą „Gamtos vaikai“ („Börn náttúrunnar“, 1991).

Iranas pasirinko Asgharo Farhadi dramą „Didvyris“ („Un Heros“) apie sąžiningumą, garbę ir laisvės kainą. Irano ir Prancūzijos bendros gamybos filmas Kanuose pelnė Didįjį prizą ir François Chalais premiją. Farhadi jau du kartus laimėjo „Oskarą“ – 2011 m. už filmą „Atskyrimas“ ir 2016 m. už „Komivojažierių“.

Filme „Didvyris“, kurio veiksmas vyksta Širazo mieste, pasakojama apie Rahimą, išsiskyrusį tėvą, ką tik lygtinai dviem dienoms paleistą iš kalėjimo, ir apie sudėtingą planą, kurį jis parengė kartu su savo mergina, siekdamas nuraminti kreditorių ir visam laikui išsivaduoti iš kalėjimo. Filme vaidina Amiras Jadidi ir Mohsenas Tanabandehas.

O Honkongo pretendentas į „Oskarus“ – Jimmy Wan Chi-mano sporto drama „Nuo nulio iki herojaus“ („Zero to Hero“). Filmas paremtas tikra Honkongo bėgiko So Wa-wai, kuris gimė su cerebriniu paralyžiumi neturtingoje šeimoje, bet pasiekė daugybę pasaulio rekordų ir laimėjo 12 paralimpinių medalių, istorija. Filmas sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo Honkonge ir yra vienas komerciškai sėkmingiausių metų filmų.

Iki šiol „Oskarų“ nominacijas pelnė trys Honkongo pateikti filmai: Zhang Yimou „Pakabinkite raudonuosius žibintus“, Chen Kaige „Sudie, mano sugulove“ ir Dereko Tsango kriminalinė drama „Geresni laikai“.

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė

M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan
Steve McQueen
Steve McQueen
„Mažas kirvis“
„Mažas kirvis“
„Avelė“
„Avelė“
„Didvyris“
„Didvyris“
„Nuo nulio iki herojaus“
„Nuo nulio iki herojaus“