7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 27 (1392), 2021-09-10
Kinas
„Baltasis banginis“
„Baltasis banginis“

„Lango į Europą“ prizas Dainiui Gavenoniui

Rugsėjo 1-ąją Vyborge baigėsi XXIX Rusijos kino festivalis „Langas į Europą“. Prizu už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Dainius Gavenonis, suvaidinęs Tatjanos Fedorovskajos filme „Baltasis banginis“ („Belyj kit“, 2021). Jo personažas – sėkmės lydimas teisininkas, kuris kartu su žmona (Rasa Samuolytė) augina du įvaikintus vaikus. Šeima laiminga, bet vieną dieną harmonija subliūkšta: vaikams diagnozuojama sunki, genetiškai perduodama liga.

Pagrindinis vaidybinio kino konkurso prizas atiteko Dmitrijaus Falkovičiaus filmui „Gyvenimo pratęsimas“ („Prodlenije žizni“) apie rusą emigrantą Londone, kuris jausdamas artėjančią mirtį nusprendžia įkurti investicinį fondą, skirtą gyvenimo pratęsimo klausimams. Geriausiu dokumentiniu filmu tapo Annos Dranicynos „Specai“ („Specy“), pasakojantis apie sunkiai auklėjamų paauglių mokyklos mokytoją, animaciniu – Sašos Svirskio „Vadimas eina pasivaikščioti“ („Vadim na progulke“). Už geriausią moters vaidmenį apdovanota Jelena Morozova, suvaidinusi Natalijos Končalovskajos filme „Pirmasis sniegas“ („Pervyj sneg“).

 

Lenkai išrinko „Oskaro“ kandidatą

94-oji „Oskarų“ ceremonija vyks ateinančių metų kovo 27 d., bet filmų atranka jau prasidėjo. Vieni pirmųjų savo kandidatą išrinko lenkai. Jie pristato Jano P. Matuszyńskio filmą „Kad nebūtų įkalčių“ („Żeby nie było śladów“). Filmo pagrindas – dokumentinė Cezary Łazarewicziaus knyga, pasakojanti apie 1983-iaisiais Lenkiją sukrėtusį Grzegorzo Przemyko nužudymą. Przemykas – opozicijos veikėjos, poetės Barbaros Sadowskos sūnus. Jis buvo sulaikytas, žiauriai sumuštas milicininkų ir po dviejų dienų agonijos mirė. Vienintelis sumušimo liudininkas buvo Przemyko draugas Jurekas Popielis. Jis, nenorėdamas taikstytis su milicininkų versija, ėmė siekti teisybės. Kai paskui Przemyko karstą į Varšuvos gatves išėjo per 20 tūkstančių žmonių, valdžia nusprendė panaudoti visas priemones, kad sukompromituotų mirusįjį ir jo motiną. Vėliau prasidėjo speciali operacija „Junior“, nukreipta prieš Popielį. Jis ir jo giminės buvo sekami 24 valandas per parą, o žiniasklaida ir prokuratūra iš paskutiniųjų stengėsi, kad visuomenę pasiektų „teisinga“ informacija. Matuszyńskio debiutinį filmą „Paskutinė šeima“ (2016) pristatė „Kino pavasaris“, LRT planuoja rodyti neseniai didžiulį atgarsį Lenkijoje sukėlusį režisieriaus serialą „Karalius“ (Król“).

 

Pasirodė oficialus Kennetho Branagh filmo „Belfastas“ anonsas

Rugsėjo 3 d. pasirodė oficialus Kennetho Branagh filmo „Belfastas“ („Belfast“) anonsas. Filmo premjera netrukus įvyks Toronto kino festivalyje, ekranuose jis turėtų pasirodyti metų pabaigoje. Tai pusiau autobiografinis filmas, nukeliantis į audringą 7-ąjį dešimtmetį Šiaurės Airijoje ir pasakojantis vieno berniuko istoriją. Branagh taip pat gimė Šiaurės Airijos sostinėje, bet būdamas dešimties persikėlė į Angliją. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Jamie Dornanas, Caitríona Balfe, Judi Dench. Filmo anonsą galimą pasižiūrėti čia.

 

Serialas apie Aleksandrą Vertinskį

Aleksandras Vertinskis vadintas ir garsiausiu XX a. rusų estrados dainininku, ir dekadentu, ir savitu menininku. Aštuonių dalių serialą apie jį Rusijos „Pirmajam kanalui“ sukūrė režisierė ir scenaristė Avdotja Smirnova, populiarių filmų „Kokoko“ ir „Dvi dienos“ autorė. Serialo veiksmas prasideda 1915 m., kai poetas, kompozitorius, aktorius Aleksandras Vertinskis pradėjo estradinio aktoriaus karjerą. 1919 m. jis paliko Rusiją ir gastroliavo įvairiose šalyse, gyveno Kinijoje, draugavo su Fiodoru Šaliapinu, susitiko su Marlene Dietrich, Greta Garbo... 1943-iaisiais grįžo į SSRS, daug koncertavo. Vertinskis mirė 1957 metais.

Projekto sumanymas kilo Vertinskio dukteriai, teatro ir kino aktorei Anastasijai Vertinskajai. Sukurtos dvi serialo versijos: viena, skirta auditorijai nuo 18 metų, bus rodoma interneto kino teatre, kitą, prieinamą ir dvylikamečiams, rodys „Pirmasis kanalas“. Pagrindinį vaidmenį sukūrė Aleksejus Filimonovas. Taip pat vaidina Anna Michalkova, Paulina Andrejeva, Ksenija Rappoport, Viktorija Isakova, Jekaterina Vilkova.

Serialo anonsą galima pasižiūrėti čia.

 

Ž. P.

„Baltasis banginis“
„Baltasis banginis“
„Belfastas“
„Belfastas“