7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmų programa „Fokuse: moteris dokumentikoje“

Nr. 24 (1389), 2021-06-18
Kinas Anonsai
„Močiute, Guten Tag!“
„Močiute, Guten Tag!“

Leidykla „Lapas“ kartu su lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ ir „Meno aviliu“ pristato lietuvių kino kūrėjų filmų programą „Fokuse: moteris dokumentikoje“. Joje – aštuoni trumpametražiai ir penki pilno metražo filmai. Jie rodo moterų, kurių socialiniai vaidmenys ir reprezentacijos strategijos skirtingos, portretaus. Programos filmus bus galima žiūrėti nuo birželio 17 d. LRT Mediatekoje. 

Programą įkvėpė Natalijos Arlauskaitės ir Linos Kaminskaitės sudarytos straipsnių rinktinės „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ (leidykla „Lapas“). Ji kelia klausimą: į kokią moterį gręžiasi ir kaip apie ją kalba po nepriklausomybės atkūrimo lietuviški dokumentiniai ar dokumentine manierasukurti filmai.?

Birželio 22 d. kino ir medijų erdvėje „Planeta“ vyks diskusija apie moterų portretus lietuvių dokumentiniame kine. Pokalbį taip pat bus galima gyvai stebėti LRT.LT ir LAPO Facebook paskyroje. 

Daugiau informacijos apie „Fokuse: moteris dokumentikoje“ seansus ir renginius – Facebook renginyje.

 LRT MEDIATEKa

Trumpametražiai filmai 

Birželio 17 – liepos 17 d.

„Už slenksčio“ (Kornelijus Matuzevičius, Diana Matuzevičienė, 27 min.)
Daugelį metų Sibiro tremtyje praleidusi Damutė Gaižauskienė skambina varpais ir gyvena harmonijoje su prieštaringu ją supančiu pasauliu.

„Mano vienišos draugės“ (Giedrė Beinoriūtė, 1997, 15 min.)
Ironiškai graudus dokumentine maniera nufilmuotas pasakojimas apie penkių vienišų draugių kasdienybę. Kiekviena jų turi savo atskirą pasaulį, tačiau būdamos drauge, jos papildo kompaniją savo keistenybėmis. Turėdamos tokių pačių draugių, jos nesijaučia vienos.

„In Vogue“ (Arturas Jevdokimovas, 1999, 17 min.)
Mados pasaulio užkulisiai. Režisierius: „Šitą filmą sukūrėm be jokio užsakovo, patys, „ant durniaus“. Atsimenu, kad buvo Michelis Kleinas, Nicola Trussardi, Aleksandras Vasiljevas. Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė gavo „Auksinę sagą“. Tas laikotarpis man kažkokioj migloj skendi. Su Daiva Vaitekūnaite ir Romu Dabruku ta proga įsteigėm įmonę. O gal filmą sukūrėm įmonės steigimo proga?“

„Aktas“ (Janina Lapinskaitė, 2000, 25 min.)
Fotografė Snieguolė Michelkevičiūtė, dar 1977 metais pradėjusi kurti seriją „Moteris apie vyrus“, ryškiai išsiskyrė iš tuometinio meno konteksto. Jos nuotraukose užfiksuoti vyresnio amžiaus vyrų aktai. Filme bandoma atskleisti fotografės kūrybinio proceso užkulisius bei užčiuopti menininko ir kūrybinio objekto konfliktą.

„Šeimyna“ (Rimantas Gruodis, Julija Gruodienė, 2001, 10 min.)
Janina, vieniša jauna moteris, pavargusi nuo miesto šurmulio ir pasiilgusi dvasinės ramybės, apsigyveno nuošalioje sodyboje. Čia ji priglaudė kelias dešimtis pamestų gyvūnų.

„Lengvas raganavimas“ (Inesa Kurklietytė, 2004,25 min.)
Lietuvos pribuvėja Jurga Švedienė padėjo 445 kūdikiams vandenyje ateiti į pasaulį.

„Aldona“ (Emilija Škarnulytė, 2012, 13 min.)
1986-ųjų pavasarį Aldona prarado regėjimą. Pasak gydytojų, jos akių nervams tikriausiai pakenkė Černobylio atominės elektrinės sprogimas. Filme stebime kasdienę Aldonos kelionę į Grūto parką, kur prisilietimas prie grublėtų neištrinamos praeities monumentų tampa atlaidus, švelnus ir išmintingas gestas.

„Kampas“ (Klementas Davidavičius, 2019, 8 min.)
Lenkijos tailandietiško kikbokso čempionatas. Treneris uždeda Beatai apsaugas ir paruošiaa ją dvikovai. Beata žengia į priekį, o trenerio akys seka kiekvieną jos veiksmą.

Programos partneris: lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“.

SINEMATEKA.LT 

Ilgametražiai filmai 

Birželio 17-  liepos 30 d. 

„Mūsų portretai“ (Karla Gruodis, Laimė Kiškūnė, 1994, 53 min.)
„Julija“ (Johanna Jackie Baier, 2012, 60 min.)
„Lida, Vanda, Liusia“ (Julija Zubavičienė, 2014, 64 min.)
„Aš esu Katia Golubeva“ (Natalija Ju, 2016, 65 min.)
„Močiute, Guten Tag!“ (Vilma ir Jūratė Samulionytės, 2017, 84 min.)

Programos partneris: „Meno avilys“.

 Liepos 22 d. 21.30 filmas „Julija“ bus rodomas kino peržiūrų ciklo „Gilios upės tyliai plaukia“ programoje („Patiltėje“, Vilniuje po Liubarto tiltu)

Liepos 29 d. 21.30 „Patiltėje“ bus galima pasižiūrėti  trumpametražius filmus „Mano vienišos draugės“, „In Vogue“,  „Aktas“, „Aldona“,  „Kampas“.

Visos filmų peržiūros NEMOKAMOS.

Programos rodymą parėmė Lietuvos kino centras.

 

Žymos:
„Močiute, Guten Tag!“
„Močiute, Guten Tag!“