7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskelbta oficiali Kanų kino festivalio programa

Nr. 23 (1388), 2021-06-11
Kinas
„Anetė“
„Anetė“

Birželio 3 d. Kanų kino festivalio vadovai Pierre’as Lescure’as ir Thierry Frémaux paskelbė oficialią kino festivalio programą. 74-ąjį festivalį atidarys Leos Caraxo filmas „Anetė“ („Annette“). Tai pirmas režisieriaus filmas anglų kalba ir pirmas, sukurtas po devynerių metų pertraukos. Jo herojai – pora (Marion Cotillard ir Adamas Driveris), kuriai gimsta ypatingų sugebėjimų turinti duktė. „Anetė“ – miuziklas, jo scenarijų ir muziką parašė grupė „Sparks“.

 

Pagrindiniame konkurse daug garsių vardų, „Auksinės palmės šakelės“ savininkų ir ilgokai lauktų filmų. Ilgai atidėlioto Paulo Verhoeveno filmo „Benedetta“ veiksmas nukels į XVII a. vienuolyną ir pasakos apie religinių ir erotinių vaizdinių kankinamą vienuolę, kurią suvaidino Virginie Efira. Mios Hansen-Løve „Bergmano salos“ („Bergman Island“) veikėjai – kino scenaristų sutuoktinių pora, atvykusi dirbti į salą, kurioje gyveno ir kūrė Ingmaras Bergmanas. Jacques’o Audiard’o „Olimpiadų“ („Les Olympiades“) herojai – vaikinas ir trys merginos, kurių draugystė pamažu virsta meile. Apichatpongo Weerasethakulo „Memoria“ – pirmas filmas, režisieriaus kurtas ne Tailande, o Kolumbijoje. Pagrindinį vaidmenį atlieka Tilda Swinton, kurios herojė pradeda gilintis į keistus garsus. Asgharo Farhadi „Didvyrio“ („Un Heros“) siužetas – vis dar paslaptis. Kirillo Serebrennikovo filmas „Petrovai gripe“ („Petrovy v grippe“) – vieno originaliausių pastarųjų metų rusų romanų, kurį parašė Aleksejus Salnikovas, ekranizacija. Jis perkelia į šių dienų Jekaterinburgą, kur siautėja ne tik gripo epidemija, bet ir tamsiosios jėgos. Suomio Juho Kuosmaneno filmas „Kupė Nr. 6“ („Hytti Nro.6“) – apie suomių studentę, kuri traukinyje Maskva–Murmanskas sutinka rusų šachtininką. Prie bendros filmo gamybos prisidėjo ir Estija. Šiemet Berlyne Didžiuoju žiuri prizu – „Sidabriniu lokiu“ – už filmą „Fortūnos ratas ir fantazijos“ apdovanotas Ryusuke Hamaguchi Kanų konkurse parodys filmą „Vairuok mano automobilį“ („Drive my car“), sukurtą pagal Haruki Murakami prozą. Weso Andersono „The French Dispatch“ pasakos apie išgalvoto dienraščio redakciją 6-ojo dešimtmečio Prancūzijoje. Naujus filmus pristatys Ildikó Enyedi, Nanni Moretti, François Ozonas, Justinas Kurzelas, Nadavas Lapidas, Bruno Dumont’as. Iš viso pagrindiniame konkurse bus parodyti 24 filmai. Šio konkurso žiuri vadovaus režisierius Spike’as Lee.

 

„Ypatingo žvilgsnio“ programoje – 18 filmų, iš jų net šeši debiutiniai, ir geografija įvairesnė: tarp atrinktųjų filmai iš Haičio, Islandijos, Turkijos, Bulgarijos, Kinijos, Norvegijos. Šioje programoje atsidūrė ir tipiškas „pandemiškas“, per 25 dienas nufilmuotas Aleksejaus Germano jaun. filmas „Byla“ („Delo“). Jo herojus yra korumpuotos valdžios persekiojamas ir namų arešto sąlygomis įkalintas dėstytojas, kurį suvaidino Merabas Ninidzė, – vaidmuo parašytas specialiai jam.

 

„Ypatingas žvilgsnis“ pristatys ir Aleksandro Sokurovo mokinės Kiros Kovalenko filmą „Atgniaužiant kumščius“ („Razžimaja kulaki“) – Williamo Faulknerio „Palaikų išniekintojo“ įkvėptą dramą apie laisvę. Filmo veiksmas nukels į Šiaurės Osetiją, mažą angliakasių miestelį, ir pasakos apie tragiškus įvykius išgyvenusią šeimą. Prieš kelerius metus Kanai atrado kitą Sokurovo mokinį Kantemirą Balagovą („Ankštumas“, „Ilgšė“), tad ir Kovalenko filmas – tarp laukiamiausių.

 

Programoje „Kanų premjeros“ bus parodytas režisūros srityje debiutuojančios Charlotte Gainsbourg filmas „Charlotte apie Jane“ („Jane par Charlotte“), pasakojantis apie aktorės motiną Jane Birkin. Šioje programoje – ir naujas šiemet Berlyno konkurse taip pat premjerą pristačiusio Hong Sang-soo filmas, Mathieu Amalrico, Kornélio Mundruczo, Arnaud Desplechino, Andreos Arnold, Oliverio Stone’o filmai. „Specialiųjų seansų“ programoje – penki filmai, tarp jų ir Sergejaus Loznicos „Babij Jaras“ („Babij Jar. Kontekst“). Šįkart režisierius atstovaus Ukrainai. Naujasis filmas sumontuotas iš Antrojo pasaulinio kino kronikos. Loznica ne vienus metus rengiasi kurti ir vaidybinį filmą apie žydų žudynes Babij Jare netoli Kijevo.

 

Atidarymo ceremonijos, kuri vyks liepos 6-ąją, garbės viešniai amerikiečių aktorei, režisierei ir prodiuserei Jody Foster bus įteikta festivalio garbės „Auksinė palmės šakelė“. Šį garbingą apdovanojimą skirtingais metais yra pelnę Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jeanas-Paulis Belmondo, Manoelis de Oliveira, Jeanas-Pierre’as Léaud, Agnès Varda ir Alainas Delonas. Pirmąkart Kanų raudonuoju kilimu aktorė žengė 1976-ųjų gegužę, būdama trylikos, – Martino Scorsese’s filmas „Taksistas“ tada gavo „Auksinę palmės šakelę“. Pasak festivalio organizatorių, Foster apdovanota „už nuostabią meninę kelionę ir už išskirtinę asmenybę, kuklią, bet stipriai angažuotą į kai kurias svarbiausias mūsų laikų problemas“.

„Anetė“
„Anetė“
„Memoria“
„Memoria“
„Kupė Nr. 6“
„Kupė Nr. 6“
„Vairuok mano automobilį“
„Vairuok mano automobilį“
„Atgniaužiant kumščius“
„Atgniaužiant kumščius“
„Babij Jaras“
„Babij Jaras“