7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 23 (1388), 2021-06-11
Kinas
Svetlana Chodčenkova
Svetlana Chodčenkova

Damienas Chazelle’as kuria „Babiloną“

„Kalifornijos svajomis“ („La La Land“) ne vieną sužavėjęs Damienas Chazelle’as po serialo „Edis“ („The Eddy“) vėl grįžta į didįjį kiną. Jis kuria filmą „Babilonas“ („Babylon“), kurio veiksmas nukels į 3-iojo dešimtmečio Los Andželą, kai Holivudas nuo nebyliojo kino ėmė eiti prie garsinio. Pagrindinius personažus vaidins Margot Robbie ir Bradas Pittas. Filmo premjera numatyta ateinančiais metais.

 

Filmas-tyrimas apie Gulago aukas

Gegužės 27 d. fondas „Für unsere und ihre Rechte“ (Berlynas) ir „Tarptautinis Memorialas“(Maskva) pristatė filmo-tyrimo „Išgyvenusieji“ („Vyžyvšije“) premjerą. Režisierė Vladlena Savenkova pasakoja jaunų žmonių istorijas. Jie bando išsiaiškinti savo senelių ir prosenelių, Stalino represijų metais tapusių Gulago kaliniais, likimą. Šioje kelionėje laiku ir erdve Maskvos ir Berlyno gyventojai klausinėja kitų kartų atstovus apie savo šeimos praeitį ir šalis, kuriose jie gimė. Anna bando pakartoti savo senelio kelią ir suprasti, kaip jos giminės išgyveno, kai juos ištrėmė į Šiaurę. Berlyno bibliotekininkas Jevgenijus nori sužinoti, kodėl šeima buvo ištremta iš Ukrainos, o dvyniai Olegas ir Aleksejus rekonstruoja savo proprosenelės, kuri buvo poetė, gyvenimą. Filmo veikėjai bando nutraukti šeimos tylą, tapusią trauma jų tėvams. Kuo giliau jie pasineria į šeimos paslaptis, tuo daugiau iškyla naujų. Filmą galima pasižiūrėti internete:

 

Fondo „Equaversity Foundation“ veidais tapo Agnieszka Holland ir Olga Tokarczuk

Fondo „Equaversity Foundation“ veidais tapo kino režisierė Agnieszka Holland, rašytoja, Nobelio premijos laureatė Olga Tokarczuk, modelis Anja Rubik ir daug kitų Lenkijos garsenybių. Fondo tikslas – užsienyje rinkti pinigus lenkų LGBT+ bendruomenei paremti. Pasak Holland, „apie Lenkiją dažnai kalbama kaip apie „Solidarumo“ šalį, bet solidarumas nebūtinai čia egzistuoja kasdien. Galvojame ir apie jo pažadinimą šalyje, ir apie tarptautinį solidarumą. Lenkijoje yra tolerantiškumo potencialas ir būtina jį išnaudoti.“ Režisierė tapo fondo „Równorodność“ („Equaversity Foundation“) tarybos nare. Fondo pirmininkas Igoris Ostrowskis sako, kad sumanymas jį įkurti gimė per pastarąją prezidento rinkimų kampaniją, kai ginčų taikiniu netikėtai tapo LGBT asmenys, nes prezidento Andrzejaus Dudos patarėjai pamanė, kad tai bus naudinga. Holland nuomone, „LGBT+ bendruomenė Lenkijoje tapo pagrindiniu valdančiųjų jėgų atakų tikslu: pirmiausia valdžios, bet taip pat ir Katalikų bažnyčios bei dešiniųjų religinių organizacijų. Tai buvo masinė ataka – gyvi žmonės, tarp jų ir labai jauni, buvo paversti priešais, atpirkimo ožiu. Tai mus ir paskatino veikti.“

Fondas pats projektų neįgyvendins, bet skirs lėšų jau veikiančioms organizacijoms, nes jos geriausiai žino, kaip veikti, tik tokioms organizacijoms nuolat stinga pinigų. Holland sako, gyvendama JAV matė, kaip „per 10–15 metų įvyko institucinės ir teisinės permainos, bet taip pat permainos visuomenėje: žmonės atsivėrė LGBT asmenims, kad daugiau jau niekad jiems nebeužsivertų. Pamatė, kad jie nekelia grėsmės – nei jiems asmeniškai, nei jų šeimoms, nei visuomenei. Priešingai, tam tikra prasme tapo pridedamąja verte.“

 

Šią savaitę Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti naujausias Holland filmas „Šarlatanas“.

 

Stevenas Seagalas kaip tradicinė vertybė

Iš lietuviškų televizijų ekranų nė savaitei neišnykstantis Stevenas Seagalas nuo 2016 m. yra Rusijos pilietis ir pasinaudojo savo teisėmis – įstojo į naują partiją „Teisingoji Rusija – Už tiesą“. („Spravedlivaja Rossija – Za pravdu (SRZP)“. Partija atsirado, vasario pabaigoje susijungus Sergejaus Mironovo ir Zacharo Prilepino bei Genadijaus Semigino vadovaujamiems politiniams dariniams. Rudenį partija tikisi patekti į Rusijos Dūmą, o Seagalas iškart pasiūlė sugriežtinti bausmes už ekologinius nusikaltimus. Jis siūlo bausti laisvės atėmimu aplinką teršiančių įmonių vadovus. Aktorius taip pat pasisako už Baikalo ežero išsaugojimą, prieš kosmoso naudojimą kariniams tikslams ir už greitesnį ekologiško plastiko pritaikymą. Kitas partijos narys ir taip pat populiarus aktorius Ivanas Ochlobystinas siūlo kiekvienam naujagimiui išmokėti po vieną milijoną rublių, kuriais šis galėtų naudotis sulaukęs 18 metų. Partija planuoja rinkimuose gauti 15 procentų rinkėjų balsų, bet politologai mano, kad ir 10 procentų – sunkiai įveikiama užduotis, ir „joks Seagalas nepadės“.

 

Pirmuoju rusišku „Netflix“ serialu taps sušiuolaikinta „Anos Kareninos“ versija

Levo Tolstojaus romanas „Ana Karenina“ pirmąkart ekranizuotas 1916 m. ir nuo tada sukurta per dešimt ekranizacijų Rusijoje, JAV, D. Britanijoje. Aną Kareniną vaidino Greta Garbo, Tatjana Samoilova, Tatjana Drubič, Kira Nightly. Naujame seriale „Anna K.“ ją įkūnys Svetlana Chodčenkova. Nurodomi iškart keturi režisieriai: Valerijus Fedorovičius, Jevgenijus Nikišovas, Nataša Merkulova, Aleksejus Čupovas.

 

„Netflix“ spaudos pranešime rašoma: „Serialo veiksmas rutuliojasi šių dienų Rusijoje, kur būsimojo Sankt Peterburgo gubernatoriaus žmona, salonų garsenybė Ana Karenina užmezga lemtingą romaną su Vronskiu – aliuminio imperijos paveldėtoju. Jų romanas greitai peržengia kontrolės ribas ir pradeda kelti grėsmę trapiam šeimos ryšių ir socialinių santykių balansui. Dramos veiksmas rutuliojasi tarp kosmopolitiškos Maskvos, istoriškojo Sankt Peterburgo ir rūsčios Rusijos kaimo realybės. Serialas kalba apie aistrą ir ištikimybę ir įrodo nepaneigiamą tiesą – meilė gali atvesti ir prie laisvės, ir prie žūties, nepaisant jokių turtų.“ Ką gi, matyt, galima tik pareikšti užuojautą rusų literatūros klasikui.

Serialas „Anna K.“ bus rodomas visame pasaulyje, jo premjeros data nežinoma. Tai bus pirmas rusų kinematografininkų serialas, kurtas specialiai „Netflix“. Iki tol platforma įsigijo rusų serialą „Epidemija“ ir filmą „Sidabrinės pačiūžos („Serebrianyje konki“).

 

Parengė Ž. P.

Svetlana Chodčenkova
Svetlana Chodčenkova