7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„7md“ rekomenduoja

Nr. 8 (1373), 2021-02-26
Kinas
„Garsioji meškinų invazija į Siciliją“
„Garsioji meškinų invazija į Siciliją“

„Karlsono kinas“ persikėlė į virtualią erdvę

 

„Karlsono kinas“ – tai specialiai šeimoms su mažamečiais vaikais sukurtas filmų, dirbtuvėlių ir pokalbių su režisieriais ciklas, dešimt metų savaitgaliais vykęs „Skalvijoje“. Vaikai žiūrėjo filmus, buvo supažindinami su vaidybinio, dokumentinio kino ir animacijos ypatybėmis, diskutavo apie tai, ką pamatė. Ciklas užaugino reiklius jaunuosius žiūrovus. Dabar jį nuspręsta perkelti į virtualią „Skalvijos“ salę. Programos sudarytojai siekia išsaugoti filmų įvairovę, todėl bus rodomi ir dokumentiniai, ir vaidybiniai filmai vaikams. Dauguma jų sukurti Europos kino kūrėjų.

 

„Garsioji meškinų invazija į Siciliją“ (Italija, Prancūzija, 2019)

 

Animacinė Lorenzo Mattotti pasaka, kurios premjera įvyko Kanų kino festivalyje, sukurta pagal garsaus italų rašytojo Dino Buzzati knygą. Tai pasakojimas apie skirtingų pasaulių koegzistavimą, tapatybės paieškas ir meilės bei valdžios galią. ...Keliaujantis pasakotojas ir jo mažoji padėjėja sutinka seną meškiną, gyvenantį oloje. Jis prisimena praeities istoriją. Nuotykiai prasideda, kai dingsta karaliaus sūnus. Jį pavogė žmonės. Negalėdamas suvaldyti sūnaus ilgesio Sicilijos meškinų karalius kartu su pavaldiniais išsirengia į žmonių šalį. Tačiau godūs ir valdžios troškimo apakinti žmonės jo ketinimų nesupranta ir puola atvykėlius. Pilname magiškų personažų pasaulyje, kur viskas įmanoma, prasideda kova dėl meilės, valdžios ir įtakos. (Rekomenduojama nuo 5 metų.)

 

„Elniuko Ailo kelionė per Laplandiją“ (Prancūzija, 2018)

 

Guillaume’o Maidatchevsky filmas – pačioje Laplandijos širdyje į pasaulį atėjusio elniuko istorija. Kamera seka jo gimimą, brendimą, daug mėnesių trukusią kelionę per ledo sukaustytą taigą, snieguotus miškus ir fjordus. Pristatomi elniuko draugai ir priešai, rodoma, kaip globojamas mylinčios mamos Ailas mokosi sunkaus išgyvenimo meno, kad taptų visaverčiu bandos nariu ir net galėtų būti pakviestas į Kalėdų Senelio palydą.

 

Filmo pasakotojas klausia: „Manote, kad šis pasaulis žiaurus? Esate teisūs. Bet tai mūsų pasaulis. Jis kupinas džiaugsmo, liūdesio, kovos, ugnies, vandens. Kad ir kas atsitiktų, reikia judėti pirmyn.“ Po šiais žodžiais Ailas, ko gero, pasirašytų visom keturiom kanopėlėm.

 

Gali pasirodyti, kad „Elniuko Ailo kelionė per Laplandiją“ – dokumentinis filmas, bet iš tikrųjų tai vaidybinė juosta, nors režisierius yra prisipažinęs, kad kurdamas filmą suteikdavo laisvę savo fantazijai tik tol, kol įvykiai galėjo atrodyti realūs. Išsiskiria filmo antrojo plano personažai – vilkė, vedanti vilkiukus į pirmąją jų medžioklę, partnerės ieškantis nykstančios rūšies lapiukas, pirmasis Ailo draugas triušis ir daug kitų. Tai ne tik nuotykių filmas, komedija, melodrama, bet ir įtraukianti ekologijos pamoka. (Rekomenduojama nuo 6 metų.)

 

„Mija ir baltasis liūtas“ (Prancūzija, Vokietija, PAR, 2018)

 

Jei tikėtume legenda, retai pasitaikanti balta liūtų odos spalva – tai ne pigmentų trūkumo ženklas ar recesinio geno efektas, o šviesa ir gėris, slypintis kiekvienoje gyvoje būtybėje. Pasinaudojęs šia legenda režisierius Gilles’is de Maistre’as pasakoja istoriją apie rečiausio Afrikos savanos gyventojo ir vienuolikmetės Mijos (Daniah De Villiers) draugystę, neslėpdamas ir tamsiųjų žmogiškosios prigimties pusių.

 

Tėvų sprendimas iš Londono persikelti į Afrikos provinciją Mijai skausmingas. Ji lieka be mokyklos draugų ir didmiesčio pramogų. Vienintelė mergaitės paguoda – baltas liūtukas Čarlis. Tačiau jam suaugus ir virtus jaunu stipriu liūtu, draugystė ima kelti pavojų ir Mijai. Juolab kad Čarlio ateitis ne itin džiugi: vieniems jis turi tapti turistų pramoga, kitiems – vertingu grobiu. Pastarieji jau rengia šautuvus ir fotoaparatus...

 

Filmas buvo kuriamas trejus metus, tad visai lengva patikėti herojų drugyste, nes Mija ir Čarlis bręsta tiesiog žiūrovų akyse. Kompiuterinių efektų ir filmų visai šeimai, kurių vertė priklauso nuo šių efektų gausos, laikais „Mija ir baltasis liūtas“ gali pasirodyti senamadiškas filmas. Tačiau būtent jis primena, kad žmogiškumas pirmiausia yra empatija. (Rekomenduojama nuo 10 metų.)

 

Lietuviškai įgarsinta „Karlsono kino“ programa bus atnaujinama kartą per mėnesį. Pirmoji peržiūra „Skalvijos“ virtualioje salėje – nemokama. Ją išnaudojus, peržiūros kaina – 3–5 eurai.

„Garsioji meškinų invazija į Siciliją“
„Garsioji meškinų invazija į Siciliją“
„Elniuko Ailo kelionė per Laplandiją“
„Elniuko Ailo kelionė per Laplandiją“
„Mija ir baltasis liūtas“
„Mija ir baltasis liūtas“