7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Virtualūs filmai apie architektūrą ir architektus

„7md“ rekomenduoja

Nr. 1 (1366), 2021-01-08
Kinas
„Minimalizmas. Dokumentinis filmas apie svarbius dalykus“
„Minimalizmas. Dokumentinis filmas apie svarbius dalykus“

Pastaraisiais metais itin pagausėjo architektūrai ir dizainui skirtų tinklalapių, o pandemija paskatino namų remonto bangas. Į naują madą reaguoja ir televizijos, vis dažniau rodančios įvairius serialus apie architektūrą bei interjerus. Parinkome kelis „Netflix“ ir kai kuriose kabelinėse televizijose prieinamus dokumentinius serialus bei porą filmų apie architektus, kuriuos panorėjus taip pat galima rasti interneto džiunglėse.

 

„Ypatingiausi pasaulio namai“ („The World’s Most Extraordinary Homes“)

Architektas Piersas Tayloras ir aktorė Caroline Quentin išsirengė į kelionę po pačius keisčiausius namus. Tai ir įlankose pastatytos prabangios vilos, ir namas ant kalno pakraščio, ir apvalūs betono namai, ir tarp bambukų pasislėpusios lūšnos, kurias suprojektavo garsūs architektai. Šis „Netflix“ serialas suteikia galimybę sužinoti apie gyvenamas viso pasaulio erdves, jų architektūrinius bei dizaino sprendimus.

 

„Mažų namų tauta“ („Tiny House Nation“)

„Mes keliamės į mini namą“, – taip kiekvieną šio „Netflix“ serialo dalį pradeda Johnas Weisbarthas ir Zackas Giffinas. Jie keliauja po JAV ieškodami šeimų, pasirengusių skirtis su savo didžiuliais namais. Profesionalų komanda randa jiems mažučius namukus ir įrengia juose unikalius interjerus, pakeliui supažindami su naujausiomis gyvenamųjų būstų dizaino tendencijomis. Bet kad ir kaip būtų, toks namas pirmiausia yra poros meilės išbandymas.

 

„Dizaino menas“ („Abstract: The Art of Design“)

Serialo kūrėjai tvirtina, kad geriausias būdas išmokti svetimą kalbą – įsimylėti merginą, ja kalbančią, o geriausias būdas pamėgti architektūrą – įsimylėti geriausius architektų projektus. Praėjusį rudenį rodytas jau antrasis šio dokumentinio „Netflix“ serialo, kuriame dalyvauja garsūs architektai ir dizaineriai, sezonas. „Dizaino menas“ siūlo pamatyti, kas vyksta įvairių meno krypčių dizainerių galvose, ir sužinoti, kaip jų kūryba veikia mūsų gyvenimą. Kiekvienas epizodas skirtas vienam šios industrijos atstovui. Galime susipažinti kad ir su instagramo dizaineriu Ianu Spalteriu, garsios instaliacijos „The Weather Project“ autoriumi Olafuru Eliassonu ar žaislų dizaineriu Casu Holmanu.

 

„Minimalizmas. Dokumentinis filmas apie svarbius dalykus“ („Minimalism: a Documentary about the Important Things“)

Matto D’Avellos („Netflix“) dokumentinis filmas apie vieną svarbiausių šio amžiaus temų – sąmoningą vartojimą. Filmas susideda iš pokalbių su skirtingais žmonėmis (verslininkais, architektais, ekonomistais, muzikantais), kurie bando paaiškinti, kodėl amerikietiškas idealas, esą daiktai suteikia laimės, paseno ir kodėl reikia pradėti gyventi vadovaujantis pricipu „mažiau yra daugiau“. Kodėl būtent taip gyvenimas tampa sąmoningesnis. Filmą galima pažiūrėti ir čia: https://minimalismfilm.com.

 

„Kiek sveria jūsų pastatas, pone Fosteri?“ („How Much Does Your Building Weigh, Mr Foster?“, D. Britanija, Ispanija, Vokietija, Šveicarija, Prancūzija, KLR, Honkongas, 2010)

Dokumentinis Carloso Carcaso ir Norberto Lopezo Amado filmas apie žymų architektą, Pritzkerio premijos laureatą Normaną Fosterį ir jo karjerą. Fosteris pasakoja, kodėl pasirinko architekto profesiją, su kuo jam teko susidurti, kas padėjo pasiekti profesijos aukštumas, ir svarsto, kaip, pasitelkus dizainą, padaryti pasaulį geresnį.

 

„Franko Gehry eskizai“ („Sketches of Frank Gehry“, JAV, 2005)

Paskutinis amerikiečių režisieriaus Sydney Pollacko („Iš Afrikos“, „Tutsi“, „Trys Kondoro dienos“) filmas – dokumentinis pasakojimas apie Kanados ir JAV architektą Franką Gehry, jo premjera įvyko Kanų kino festivalyje. Pollackas ir Gehry buvo draugai, tad apie architektą pasakoja ir režisierius, ir jo kolegos bei gerbėjai, tarp kurių aktorius Dennisas Hopperis, dailininkas ir režisierius Julianas Schnabelis. Pats Gehry pasakoja apie vaikystę, prisimena, kaip lankė Alvaro Aalto paskaitas, mokėsi naudotis kompiuteriu ar bendravo su psichoanalitiku. Taip pat prisimenami Gehry, kuris laikomas vienu svarbiausių dekonstruktyvizmo architektų, darbai, tarp jų ir Guggenheimo muziejus Bilbao, Ispanijoje. Filme parodyta pastato kūrimo eiga nuo eskizų iki 3D modelių.

 

„Šaltinis“ („The Fountainhead“, JAV, 1949)

Tai 1943 m. pasirodžiusio to paties pavadinimo Ayn Rand romano, pelniusio rašytojai šlovę, ekranizacija, kurią sukūrė Holivudo klasikas Kingas Vidoras. SSRS Rand romanai buvo uždrausti, o ji pati vadinama individualizmo šlovintoja. Filmo herojus architektas Hovardas Rorkas (Gary Cooper) pavargo nuo klasicistinių pastatų ir nenori atsisakyti savo meninės vizijos dėl komercinio pripažinimo. Jis – modernizmo architektūros šalinininkas, nepriklausoma asmenybė. Tačiau visuomenė nenori pripažinti jo originalių ir novatoriškų projektų. Manoma, kad Rorko prototipas – vienas garsiausių JAV architektų Frankas Lloydas Wrightas.

„Minimalizmas. Dokumentinis filmas apie svarbius dalykus“
„Minimalizmas. Dokumentinis filmas apie svarbius dalykus“