7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškas filmas „Nova Lituania“ atvers šalies kino teatrus

„m-films“ inf.
Nr. 23 (1344), 2020-06-12
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Nova Lituania“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“

Balandį Lietuvos kino teatruose turėjusio pasirodyti filmo „Nova Lituania“ kūrėjai skelbia naują premjeros datą. Debiutinis režisieriaus ir scenarijaus autoriaus Karolio Kaupinio filmas į kino teatrus atkeliaus kartu su jų atsidarymu – birželio 26-ąją. Net karantino metu apdovanojimų sulaukusi juosta tapo, ko gero, laukiamiausiu lietuvišku filmu, tad kūrėjai nori kuo greičiau „Nova Lituania“ parodyti didelio ekrano išsiilgusiems Lietuvos žiūrovams.

 

Režisierius Karolis Kaupinis sako, kad pandemijos kontekste filmas įgavo naujo aktualumo, todėl dar svarbiau jį parodyti būtent dabar. „Pagrindinio filmo veikėjo plėtojama atsarginės Lietuvos idėja turi vieną didelį trūkumą – iliuziją, kad kažkur gali būti vieta, kurioje nebūtų čia egzistuojančių problemų. Dabarties situacija tą netobulumą tik išryškina, todėl ir filmas atsiskleidžia naujai.“

 

„Daugelis filmų kūrėjų savo premjeras nukėlė į rudenį, tačiau mes nutarėme nelaukti – jaučiame didžiulį žiūrovų susidomėjimą, palaikymą ir norą kuo greičiau pamatyti filmą. Tai filmas apie drąsias idėjas, tad ir mes raginame išmokti gyventi su nauja realybe. Žinoma, laikantis visų šios jos saugumo priemonių“, – sako filmo „Nova Lituania“ prodiuserė Marija Razgutė. „Juokaujame, kad būsime drąsesni už Džeimsą Bondą, kuris persikėlė į rudenį, o „Nova Lituania“ taps vasaros filmu didžiojo ekrano pasiilgusiems lietuviams.“

 

Atėnų ir Rygos kino festivaliuose geriausiu pripažintas filmas per karantiną pelnė specialų „Cineuropa“ apdovanojimą Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“, o Karolis Kaupinis buvo paskelbtas geriausiu Vokietijoje vykusio „goEast“ kino festivalio režisieriumi.

 

Paskutiniuosius tarpukario metus vaizduojantis filmas seka geografijos profesoriaus – Kazio Pakšto prototipo, pastangas įtikinti vyriausybę sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėtis nuo artėjančios pražūties. Katastrofos nuojautą turi tik pagrindinis herojus, bet jo svajone apie galimą rojų žemėje patiki dar vienas žmogus – šalies premjeras.

 

Filmas „Nova Lituania“ pasakoja istoriją, kuri galėjo būti, nes tuometinis ministras pirmininkas Juozas Tūbelis pažadėjo paskambinti Pakštui. Tik tas skambutis neįvyko – netrukus Tūbelis mirė. Filme vaidina Aleksandras Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė.

 

Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos. Filmo prodiuserė – Marija Razgutė („M-films“).

Kadras iš filmo „Nova Lituania“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“