7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7 md inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Kinas
Ryszard Bugajski
Ryszard Bugajski

Mirė Ryszardas Bugajskis

Birželio 7 d. Varšuvoje mirė kino ir televizijos režisierius, scenaristas, rašytojas Ryszardas Bugajskis. Jam buvo septyniasdešimt šešeri. Bugajskis gimė 1943 m. Varšuvoje, prieškario Lenkijos socialistų partijos (PPS) veikėjo šeimoje. Varšuvos universitete studijavo filosofiją, Lodzės kino mokykloje – režisūrą.

 

Kine Bugajskis debiutavo 1979 m., o jo trečiasis filmas „Tardymas“ („Przesłuchanie“, 1982) tapo garsiausiu Lenkijoje uždraustu filmu. Karinės padėties metais „Tardymas“ buvo platinamas nelegaliomis kasetėmis. Oficiali jo premjera įvyko 1990 m. Kanuose, pagrindinį vaidmenį filme sukūrusi Krystyna Janda pelnė geriausios aktorės apdovanojimą. Ji vaidino aktorę, kuri Stalino laikais atsiduria kalėjime ir priešinasi teroro aparatui. Netrukus Bugajskis emigravo į Kanadą, kūrė filmus ir serialus JAV. Grįžęs į Lenkiją sukūrė filmą „Žaidėjai“ („Graczy“, 1995) apie bandymą pasikėsinti į Lechą Wałęsą, 1990-aisiais vykstant prezidento rinkimų kampanijai. 1997 m. Bugajskis tapo Lenkijos televizijos (TVP) žinių vyriausiuoju režisieriumi, sukūrė serialą „Taip ar ne?“ („Tak czy nie?“, 2003). 2009 m. pasirodė jo vaidybinis filmas „Generolas Nilas“ („Generał Nil“, 2009) – biografinis pasakojimas apie dviejų pasaulinių karų dalyvį generolą Emilį Augustą Fieldorfą (1895–1953), Antrojo pasaulinio karo metais įkūrusį Armijos Krajovos diversijų padalinį (Kedyw), jam vadovavusį, o pokariu tapusį vienu ieškomiausių pogrindžio vadų, įkalintų sovietiniame lageryje. Generolą suvaidino Olgierdas Łukaszewiczius. 2013 m. Bugajskio sukurto filmo „Uždaroji sistema“ („Układ zamknięty“) pagrindu tapo Lenkiją sukrėtusi byla. Jos veikėjai buvo prokurorų ir mokesčių inspekcijos neteisėtai persekioti verslininkai, kurie buvo suimti ir vėliau išteisinti, bet jų įmonės bankrutavo. Filmo gamybą parėmė privatūs investuotojai. Paskutinio Bugajskio filmo „Katarakta“ („Zaćma“) premjera įvyko 2016 m. Gdynės kino festivalyje. Tai taip pat biografinis pasakojimas. Jo herojė Julia Brystigerowa – prieškario komunistų partijos veikėja ir pokario Saugumo ministerijos tardytoja, garsėjusi žiaurumu.

 

Michelis Hazanavicius rengiasi kurti animacinį filmą

Naujausias Michelio Hazanaviciaus filmas – fantastinė komedija „Redoutable“, kurioje vaidina Omaras Sy, Bérénice Béjo ir François Damiens’as, – ekranuose pasirodys ateinančių metų sausį. Dabar „Oskaru“ apdovanoto filmo „Artistas“ režisierius Hazanavicius pirmą kartą savo karjeroje rengiasi kurti pilnametražį animacinį filmą. Tai bus prancūzų rašytojo ir scenaristo Jeano-Claude’o Grumbergo pasakos „La Plus Précieuse Des Marchandises“ ekranizacija. Pasakos herojai – Lenkijos miškuose gyvenanti medkirčio šeima, kuri negali turėti vaikų, ir Paryžiaus žydų šeima, kuriai neseniai gimė dvynukai. Pakeliui į Aušvico mirties stovyklą žydai nusprendžia gelbėti vaikus – tėvas išmeta juos iš traukinio. „Paketą“ randa medkirčio žmona ir nepaisydama pavojų nusprendžia tapti motina. Pasak Hazanaviciaus, savo pasakoje Grumbergas bando papasakoti kažką gražaus apie tai, kas žmonijos istorijoje visiems laikams liks gėdinga dėme. Filmavimo pradžia numatyta 2020 m., premjera – 2021-aisiais.

 

Robertas Pattinsonas vaidins Betmeną

Studija „Warner Bros.“ patvirtino Roberto Pattinsono kandidatūrą Betmeno vaidmeniui filme, kurį režisuos Mattas Reevesas. Kalbama, kad sutartis apims iškart tris filmus, nes studija rengiasi filmuoti trilogiją apie Betmeną. Apie pirmo filmo siužetą beveik nieko nežinoma. Po to, kai Benas Affleckas atsisakė vaidinti Betmeną, buvo nuspręsta papasakoti apie jauną Betmeną ir apie tai, kaip jis tampa kovotoju su nusikaltėliais. Kalbama, kad filmo stilius primins film noir, bet žanras bus artimas detektyvui.

 

Quentinas Tarantino ekranizuos komiksą

Quentinas Tarantino rengiasi ekranizuoti komiksą „Džango / Zoro“ („Django/Zorro“). Šį komiksą režisierius sukūrė pats kartu su „Dynamite Entertainment and DC Comics“, remdamasis savo 2012 m. filmu „Ištrūkęs Džango“. Komikso įvykiai rutuliojasi praėjus keleriems metams po parodytųjų filme. Už „Ištrūkusio Džango“ scenarijų Tarantino pelnė „Oskarą“, „Auksinį gaublį“ ir BAFTA premiją.

 

Davidui Lynchui bus įteiktas garbės „Oskaras“

Amerikos kino akademijos premijų komitetas paskelbė, kad režisieriui Davidui Lynchui bus įteiktas specialus garbės „Oskaras“. Lynchas tris kartus buvo nominuotas geriausio režisieriaus „Oskarui“ (už filmus „Žmogus-dramblys“, „Malholando kelias“ ir „Mėlynas aksomas“) ir kartą – kaip geriausio adaptuoto scenarijaus bendraautoris („Žmogus-dramblys“). Garbės „Oskaras“ Lynchui bus įteiktas per specialią ceremoniją spalio 27 dieną.

 

François Ozonas – vėl filmavimo aikštelėje

Nepraėjus nė pusei metų po filmo „Ačiū Dievui“ premjeros Berlyno kino festivalyje François Ozonas Normandijoje pradėjo filmuoti naują filmą „1984-ųjų vasara“ („Eté 84“). Devyniolikto režisieriaus filmo herojai bus trys paaugliai, leidžiantys vasaros atostogas Normandijos kurorte. Pagrindinius vaidmenis kuria prancūzai Félixas Lefebvre’as, Benjaminas Voisinas ir belgė Philippine Velge. Premjera numatyta ateinančiais metais.

 

Parengė Ž. P.

Ryszard Bugajski
Ryszard Bugajski
Berenice Bejo ir Michelis Hazanavicius
Berenice Bejo ir Michelis Hazanavicius
Robert Pattinson
Robert Pattinson
Quentinas Tarantino filmuojant „Ištrūkusį Džango“
Quentinas Tarantino filmuojant „Ištrūkusį Džango“
David Lynch
David Lynch
François Ozon
François Ozon