7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie žmones ir žvėris

Nauji filmai – „Pasaulio šerdis“

Živilė Pipinytė
Nr. 19 (1298), 2019-05-10
Kinas
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“

Nuo pat pirmų akimirkų Natalijos Meščianinovos filmas „Pasaulio šerdis“ („Serdce mira“, Rusija, Lietuva, 2018) kelia nerimą. Veterinarijos gydytojas Jegoras gelbsti sužalotą alabajų veislės kalę Belką, nors vilties, kad gyvūnas neliks paralyžiuotas – mažai. Meščianinova panardina į dramatišką situaciją, kuri iškart lyg ir apibūdina pagrindinius veikėjus: gyvūnų dresavimo stoties šeimininką Nikolajų (Dmitrijus Polozovas), jo žmoną Niną (Jekaterina Vasiljeva), jų dukterį Dašą (Jana Sekste), anūką Vanią (Vitia Ovodkovas) ir, žinoma, Jegorą (neįtikėtinas Stepanas Devoninas). Tai paprasti, sugebantys užjausti, vyresnieji – dar ir gyvenimo gerokai nualinti žmonės, kuriuos Jevgenijus Cvetkovas filmuoja beveik dokumentiškai tiksliai, lyg impovizuodamas mizanscenas. Per visą filmą Meščianinova nuosekliai griaus šį įsivaizdavimą, tarsi sugrąžindama žiūrovus į klasikinės rusų literatūros erdvę, kurioje tradicinis „mažas žmogus“ apdovanotas daugybe matomų ir nematomų prieštaravimų bei klausimais apie gyvenimo prasmę. Iš čia ir nerimas.

 

„Pasaulio šerdies“ paprastumas apgaulingas. Kaip ir stoties kasdienybės harmonija, kai žmonės ir gyvūnai nuolat šalia vieni kitų. Sugebėjimą kasdienybės stebėjimo fone formuluoti esminius klausimus Meščianinova įrodė ir Boriso Chlebnikovo filme „Aritmija“, kurio scenarijaus bendrautorė buvo. „Pasaulio šerdies“ scenarijaus bendraautoris yra Chlebnikovas. Abiem būdinga šiuolaikinę Rusiją matyti kitaip, sakyčiau, ne iš Maskvos, o iš provincijos, kur kitoks gyvenimo ritmas, spalvos ir perspektyvos.

 

Debiutiniame pilno metražo filme „Kombinatas „Viltis“ (2014) Meščianinova rodė Norilsko jaunuolius, dūstančius už Poliarinio rato įkurtame pramonės mieste ir ieškančius atsakymo į „prakeiktus klausimus“. „Pasaulio šerdies“ veiksmo vieta primena žiaurią pasaką: reto grožio miške įsikūrusios stoties tikslas – dresuoti šunis, lapių medžiotojus. Nikolajus veisia lapes, kurios yra šunų „mokymo priemonė“. Čai vyksta net tarptautinės varžybos (beje, parodytos dokumentiškai tiksliai), kai šunys ir lapės susitinka akis į akį. Suprantama, kad tai piktina gyvūnų gynėjus, tačiau juos Meščianinova rodo kaip naivius ir nesuvokiančius esmės: Nikolajaus lapės neišgyventų paleistos į mišką.

 

Jegoras, regis, taip pat neišgyventų kitur. Jis pernelyg uždaras, mažakalbis, nors ir ilgisi šeimos gyvenimo, kurio, matyt, niekad nepatyrė. Scena, kai likęs vienas jis vaikšto po Nikolajaus namus, liečia kasdienius daiktus, lyg atgaivindamas giliai nustumtus prisiminimus, rodo, koks pažeidžiamas yra Jegoras. Meščianinova su Cvetkovu jo kasdienybę pripildo ir grynos poezijos – Jegoro kelionės su paralyžiuota Belka ant pečių per mišką į ežerą primena sapną.

 

„Pasaulio šerdis“ išsiskiria gebėjimu sujungti kasdienybės vaizdus ir tikrovėje slypintį kameros įžvelgtą nerimą, abejones dėl jos tikrumo. Tai siejasi su Jegoru, nors jį ir sunku suprasti. Juk vaikystė su motina alkoholike – tik paviršutiniškas paaiškinimas. Yra dar kažkas, kas paslėpta daug giliau. Kas verčia lįsti į narvą, bėgti nuo praeities.

 

Jegoras filme sujungia kasdienybę ir pasaką apie atleidimą. Pasiaukojimas paralyžiuotai Belkai toks pat nuoširdus kaip ir atsisakymas vykti į motinos alkoholikės laidotuves. Jegoras glaudžiasi prie šeimininkų, rūpinasi kitais, bet pats negali atsiverti artumui, kurio taip reikia Dašai. Ir taip visą filmą – agresiją, kurią bando savyje slopinti Jegoras, keis scenos, kai jis žaidžia su Vania, rūpinasi ožiukais ar siuva Nikolajaus žaizdą. Ir tik finalinė „Pasaulio šerdies“ scena užbaigs šį simbolišką pasakojimą: net ir jausdamas kaltę, kad sumušė Nikolajų, Jegoras sugrįš, užmigs šunų narve, neatleisdamas sau ir nesitikėdamas kitų atleidimo. Gal todėl jo ir sulauks.

 

 

Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“