7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7 md inf.
Nr. 9 (1288), 2019-03-01
Kinas
Kadras iš filmo „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo „Žalioji knyga“

Įteikti „Oskarai“

 

Pirmadienio paryčiais baigėsi 91-ųjų JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų „Oskarų“ ceremonija. Svarbiausią apdovanojimą gavo Peterio Farrelly filmas „Žalioji knyga“. Holivudas liko ištikimas sau ir tam, kaip supranta politinį korektiškumą. Filmas taip pat buvo apdovanotas už geriausią originalų scenarijų, „Oskarą“ už geriausią antrojo plano vyro vaidmenį atsiėmė Mahershala Ali, filme suvaidinęs juodaodį pianistą intelektualą, 1962-aisiais išsirengusį į turnė po JAV pietus.

 

Tikrasis „Oskarų“ favoritas, Alfonso Cuaróno „Roma“, turėjo tenkintis trimis apdovanojimais – geriausiam filmui ne anglų kalba, geriausiam režisieriui ir geriausiam operatoriui (taip pat Cuarónas). Kai kas „Romos“ sėkmę aiškina ir tyliu Akademijos narių pasipriešinimu dominuojančioms didžiosioms Holivudo studijoms, mat „Romą“ prodiusavo „Netflix“ – palyginti naujas kino rinkos žaidėjas.

 

„Oskarų“ naktis pašykštėjo staigmenų: „Oskarą“ už geriausią moters vaidmenį gavo Olivia Colman, suvaidinusi karalienę Yorgoso Lanthimoso „Favoritėje“, už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Rami Malekas, įsikūnijęs į Freddie Mercury Bryano Singerio ir Dexterio Fletcherio filme „Bohemijos rapsodija“. Pastarasis filmas iš viso gavo keturias statulėles (taip pat už montažą, garso montažą ir garsą).

 

Šįkart nebuvo apeiti ir juodaodžiai kino kūrėjai. „Oskaras“ už antrojo plano moters vaidmenį paskirtas Reginai King („Jei Bilio gatvė mokėtų kalbėti“, rež. Barry Jenkins). „Oskaru“ už geriausią adaptuotą scenarijų apdovanotas Spike’o Lee filmas „Juodaodis iš Kuklukslano“ – jo pagrindas buvo Rono Stallwortho knyga. Tris „Oskarus“ – už muziką, kostiumus ir scenografiją – gavo Ryano Cooglerio filmas „Juodoji pantera“.

 

Holivudo skonį liudija ir apdovanotų dokumentinių filmų temos: pilnametražis „Free Solo“ (rež. Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi, JAV) pasakoja apie alpinistą, kuris be jokios apsaugos siekia įveikti daugiau nei dviejų kilometrų aukščio akmens sieną, trumpametražis „Period. End Of Sentence“ (rež. Rayka Zehtabchi, Melissa Berton) – apie higieninių įklotų gamybą Indijos kaimo, kur menstruacijos vis dar yra stigmos ženklas, gyventojoms.

 

Po ilgos pertraukos šių metų ceremonija vyko be vedėjo, todėl visi laureatai kalbėjo, kiek norėjo, pavyzdžiui Spike’as Lee papasakojo trumpą afroamerikiečių istoriją.

 

Mirė Stanley Donenas

 

Vasario 21 d. Niujorke mirė muzikinės komedijos meistras režisierius Stanley Donenas. Jis gimė 1924 m. Pietų Karolinoje, dar būdamas paauglys pradėjo miuziklų šokėjo karjerą Niujorke, garsiajame George’o Abbotto teatre. Ten susipažino su kylančia Brodvėjaus žvaigžde Gene’u Kelly, su kuriuo vėliau sukūrė bene garsiausią savo filmą „Dainuojantys lietuje“ („Singin’ in the Rain“, 1952). Iš pradžių Donenas buvo Kelly asistentas Brodvėjuje, paskui Holivude. Ten Donenas pastatė ne vieną Kelly šokį, įėjusį į kino istoriją.1949 m. Donenas sukūrė pirmą filmą. Tai buvo „On the Town“ – pasakojimas apie tris jūreivius, paros trukmės atostogas leidžiančius Niujorke. Pagrindinius vaidmenis atliko Gene’as Kelly, Frankas Sinatra ir Jules’is Munchinas. Tai buvo tikras jauno režisieriaus estetikos manifestas – veiksmą iš studijų paviljono jis perkėlė į didmiesčio gatves. Doneno filmuose reikėjo šokti bet kur (gamykloje, muziejuje, ant lubų ) ir su bet kuo. Tačiau režisieriaus šedevru iki šiol lieka filmas „Dainuojantys lietuje“, pasakojantis apie laikus, kai kinas tapo garsinis. Doneno filmuose vaidino ne tik Kelly ar Sinatra, bet ir Cary Grantas, Audrey Hepburn, su kuria kartu jie sukūrė tris filmus, ir kitos didžiosios žvaigždės. Lietuvių žiūrovams geriausiai žinomas tik vienas režisieriaus filmas – 1963 m. „Šarada“, kurį dažnai primena televizijos.

 

Paaiškėjo dvidešimt penkto filmo apie Džeimso Bondo nuotykius pavadinimas

 

Naujas filmas apie agentą 007 vadinsis „Shatterhand“. Filmavimas turi prasidėti balandžio 6 d. garsiuosiuose „Pinewood Studios“ netoli Londono paviljonuose, premjera numatyta 2020 m. balandį. „Shatterhand“ – tai didžiausio Bondo priešo ir teroristų organizacijos vado pseudonimas. Pavaldiniai jį vadina Numeriu Vienas. Iano Flemingo romane „Gyveni tik dukart“ jis pirmą kartą pasirodė 1964 m. Iš pradžių filmuose apie Džeimso Bondo nuotykius buvo rodomos tik jo rankos, glostančios katiną. 1967 m. jį suvaidino Donaldas Pleasensce’as, vėliau šį personažą įkūnijo kiti aktoriai, tarp jų Telly Savalas ir Christopheris Waltzas.

 

Dvidešimt penktajam filmui apie Bondo nuotykius iki šiol nesisekė – dukart nukelta filmavimo pradžios ir premjeros data, keliskart perrašytas scenarijus. Iš pradžių filmą turėjo režisuoti Danny Boyle’as, bet jis atsisakė. Tada buvo minimos Yanno Demange’o, Davido Mackenzie, Christopherio McQuarrie pavardės. Galiausiai pasirinktas Cary Fukunaga.

 

Atrodė, kad kils problemų ir dėl pagrindinio vaidmens aktoriaus, nes Danielis Craigas abejojo, tačiau pernai patvirtino, kad penktą kartą vaidins Bondą. Jo partnerė vėl bus Lea Seydoux, filme taip pat matysime Naomie Harris, Beną Whishaw ir Rory Kinnearą.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo „Žalioji knyga“
Kadras iš filmo „Roma“
Kadras iš filmo „Roma“
Kadras iš filmo „Juodoji pantera“
Kadras iš filmo „Juodoji pantera“
Kadras iš filmo „Dainuojantys lietuje“
Kadras iš filmo „Dainuojantys lietuje“
Daniel Craig
Daniel Craig