7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jokūbo Viliaus Tūro filmas kvies kalbėtis apie sunkumus

„Studija2“ inf.
Nr. 9 (1288), 2019-03-01
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Senas šautuvas“
Kadras iš filmo „Senas šautuvas“

Kovo 7 d. 19 val „Skalvijos“ kino centre įvyks režisieriaus Jokūbo Viliaus Tūro pirmojo vaidybinio trumpametražio filmo „Senas šautuvas“ premjera. Filmas gvildena vieną skaudžiausių ir vis dar labiausiai mūsų šalyje stigmatizuojamų temų – savižudybę.

 

Kasmet Lietuvoje nusižudo apie 800 žmonių. Nors ir bandoma apie savižudybių problemą kalbėti garsiau, visuomenėje dar vyrauja klaidinga nuostata, kad kalbėjimas apie savižudybę gali paskatinti žudytis.

 

Kartu su viena iš filmo prodiuserių Viktorija Akavickaite režisierius Tūras filmo idėją ir scenarijų plėtojo daugiau nei metus. Bendradarbiavimas su psichikos sveikatos specialistais, asociacijos „Artimiems“ nariais, Savižudybių prevencijos biuro darbuotojais leido geriau suprasti, ką išgyvena artimojo savižudybę patyręs žmogus.

 

Filmas pasakoja apie trisdešimtmetį Gediminą, gedintį savižudės mylimosios. Naktimis jis dirba taksistu, tačiau vis didėjantis sielvartas, savigrauža dėl mylimosios mirties, motinos alkoholizmas ir liga, iš barų vežiojamų keleivių priekabės bei cinizmas bloškia Gediminą į emocinę prarają. Skausminga patirtis tirpdo menkus noro gyventi likučius. Jis apsilanko pas psichologą, psichiatrą, savipagalbos grupėje, tačiau kasdien darosi vis sunkiau. Buvusiam chirurgui Kašėtai gyvenimą paįvairina teleskopas. Priešais gyvenantis Gediminas tampa jo stebėjimo objektu. Vieną dieną senasis kaimynas pasižiūri pro teleskopą ir lemiamu momentu pamato Gediminą...

 

Operatoriaus Giedriaus Jurkonio nufilmuota drama kvies kalbėtis apie sunkumus, psichikos sveikatą, ieškoti pagalbos ir nelikti abejingiems esantiesiems šalia. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Šarūnas Zenkevičius ir Liubomiras Laucevičius. Taip pat vaidina Eglė Valadkevičiūtė, Aldona Bronislava Dausienė, Lina Rastokaitė-Siaurusaitienė, Vytautas Kontrimas, Simonas Storpirštis.

 

Po seanso vyks diskusija su kūrybine grupe ir psichikos sveikatos specialistais.

 

Filmą sukūrė VšĮ „Studija 2“. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija ir asociacija LATGA.

Kadras iš filmo „Senas šautuvas“
Kadras iš filmo „Senas šautuvas“
Kadras iš filmo „Senas šautuvas“
Kadras iš filmo „Senas šautuvas“