7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tikri ir fantastiški nutikimai

Ką žiūrėti 2019 metais

Nr. 2 (1281), 2019-01-11
Kinas
„Favoritė“
„Favoritė“

„Stiklas („Glass“)

Regis, pastaraisiais metais M. Nighto Shyamalano filmai džiugino tik ištikimiausius režisieriaus gerbėjus. „Stiklas“ žada sugrįžimą prie jo karjeros pradžios formos, kai pasirodė „Šeštasis pojūtis“. „Stiklas“ baigia trilogiją, kurią pradėjo „Nepalaužiamasis“ ir pratęsė „Skilimas“. Naujame filme laukia susitikimas su Jamesu McAvoy’umi, kurio veikėjas šuoliuoja tarp daugybės tapatybių, su Bruce’u Willisu, atradusiu savyje antgamtinių jėgų po traukinio katastrofos, ir su Samueliu L. Jacksonu, kuris visai ne toks trapus, kaip atrodo. Jie visi atsidurs vienoje ligoninėje... Nuo sausio 18 d.

 

„Favoritė“ („The Favourite“)

Kino snobų favoritas graikas Yorgos Lanthimos („Omaras“) šį filmą kūrė Didžiojoje Britanijoje. Jis perkels į XVIII a. pradžios Angliją. Šalis kariauja su Prancūzija, bet karalienės dvaro dėmesys sutelktas į ančių lenktynes ir naujieną – rinkoje pasirodžiusius ananasus. Karalienė (Olivia Colman) nuolat serga, o šalį valdo jos artima ir atsidavusi draugė ledi Sara (Rachel Weisz). Dvare atsiranda nauja tarnaitė Abigailė (Emma Stone) ir iškart sužavi Sarą. Abigailei tai šansas sugrįžti prie aristokratiškų šaknų. Kai Sarą vis labiau įtraukia karas ir politikos klausimai, Abigailė užima jos vietą šalia karalienės. Lanthimosas šią cinišką kostiuminę dvaro intrigų istoriją pasakoja temperamentingai ir nevengdamas pikto humoro. Nuo sausio 18 d.

 

„Dogman“

Niūri Matteo Garrone („Gomora“, „Pasakų pasaka“) pasaka, nuvainikuojanti mitą apie Didžiąją Italiją, – vienas svarbiausių pernykščių Europos filmų, Kanuose pelnęs prizą geriausiam aktoriui Marcello Fonte, o rudenį – ir tris Europos kino akademijos apdovanojimus. Tai pasakojimas apie „mažą žmogų“ – nedidelio miestelio šunų kirpėją, kuris pastoja kelią vietiniam banditui. Tikra istorija, tapusi filmo pagrindu, buvo daug žiauresnė, bet Garrone tvirtina, kad jį visada labiau domina konflikto psichologija, žiaurumo ištakos. Pasak režisieriaus, šiame filme jam buvo svarbus veikėjas, kuris iš visų jėgų priešinasi grėsmingai aplinkai. Nuo vasario 1 d.

 

„3 dienos Kibrone“ („3 Tage in Quiberon“)

Vokiečių režisierė Emily Atef sukūrė garsios kino aktorės Romy Schneider portreto eskizą. Schneider išgarsėjo, kai dar paauglė suvaidino Austrijos ir Vengrijos imperatorę, vadintą Sissy. Vėliau ji filmavosi Prancūzijoje, kur Schneider tapo žiūrovų numylėtine, ji vaidino Luchino Visconti, Claude’o Sautet, Bertrand’o Tavernier, Andrzejaus Żuławskio filmuose. Atef filme rodomos kelios aktorės gyvenimo pabaigos dienos, kurias ji 1981 m. praleido prancūzų kurorte, tikėdamasi išsivaduoti nuo priklausomybių. Tačiau sveikata vis blogėja ir Marie Baumer meistriškai suvaidinta Romy pasikviečia seną draugę Helgą. Sutikusi duoti interviu „Stern“ žurnalistui, aktorė pamažu atskleidžia vis daugiau paslapčių. Premjera vasario 7 d.

 

„Vice“

„Didžiosios skolos“ autorius Adamas McKay’us šįkart pasinėrė į Vašingtono koridorius bei kabinetus ir sukūrė filmą apie politiką Dicką Cheney, kuris, pasak režisieriaus, buvo 43-iojo JAV prezidento George’o Busho vyriausybės pilkasis kardinolas. Filme rodoma, kaip nevykėlis tampa įtakingu biurokratu, kaip gimsta jo troškimas siekti prezidentūros. Dar didesnes išorines permainas patyrė šiam vaidmeniui neįtikėtinai pasikeitęs Christianas Bale’as. Taip pat filme vaidina Amy Adams, Steve’as Carellas ir Samas Rockwellas. Nuo vasario 7 d.

 

„Kaprizinga malonė“ („Troppa grazia“)

Italo Gianni Zanasi filmo herojė vieniša mama Liucija (Alba Rohrwacher) turi rasti pusiausvyrą tarp savo paauglės dukters, sudėtingos meilės istorijos ir geodezininkės profesijos. Ji nusprendė nutylėti, kad statomas pastatas kelia grėsmę aplinkai. Paslaptinga moteris bando įtikinti, kad probleminėje vietoje reikia statyti bažnyčią. Lucija tiki stebuklais... Nuo vasario 7 d.

 

„Alita: kovos angelas“ („Alita: Battle Angel“)

Nuo 2014-ųjų didžiuosiuose ekranuose nematytas Roberto Rodriguezas („Nuo sutemų iki aušros“, „Mačetė“) už 200 milijonų dolerių ekranizavo populiarią japonų mangą (jos teises anksčiau nusipirko Jamesas Cameronas, bet nusprendė filmo pats nerežisuoti ir liko jo prodiuseriu). Tolimoje ateityje kovotoja kiborgė stengiasi prisiminti savo praeitį, kai buvo išgelbėta iš šiukšlyno. Nuo vasario 14 d. 

 

„Kapitonė Marvel“ („Captain Marvel“)

Štai jums ir moterų padėties permainų Holivude ženklas – „Oskaro“ laureatė Brie Larson prisijungė prie komiksų didvyrių galerijos kaip pirmoji moteris su jai vienai skirtu filmu, kurį režisavo Anna Boden ir Ryanas Fleckas. Šiuo atveju buvusi JAV oro pajėgų pilotės DNR susijungė su nežemiškos civilizacijos genetine medžiaga. Larson pilotė tokia galinga, kad kapitonas Amerika gali tik pavydėti. Nuo kovo 8 d.

 

„Us“

Jordanas Peele’as debiutavo siaubo filmu „Pradink!“, kuris tapo viena didžiausių pastarųjų metų sensacijų. Naujame filme psichologinio siaubo taip pat su kaupu. Jo herojai – šeima su dviem vaikais – vyksta atostogauti. Netrukus jų name paplūdimyje pasirodo nekviesti svečiai. Filmo veikėjai nustebs, kad nepažįstamieji tokie panašūs į juos. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Lupita Nyong’o, Winstonas Duke’as, Elisabeth Moss ir Timas Heideckeris. Nuo kovo 15 d.

 

„Dambis“ (Dumbo“)

Naujas Timo Burtono kūrinys – garsaus „Disney“ studijos filmo perdirbinys, jame pamatysime Coliną Farrellą, Michaelą Keatoną, Danny DeVito, Alaną Arkiną ir Evą Green. Tačiau pagrindinis filmo veikėjas yra mokantis skraidyti drambliukas didelėmis ausimis, kurios tampa pašaipų objektu. Nuo kovo 29 d.

 

„Ad Astra“

Amerikiečių režisierių Jamesą Gray’ų („Prarastasis miestas Z“, „Tarp dviejų mylimųjų“, „Kartą Niujorke“) sunku įtarti simpatijomis kosmoso kelionėms, bet naujojo filmo veikėją, kurį suvaidino Bradas Pittas, jis išsiuntė į Saulės sistemos pakraštį ieškoti tėvo (Tommy Lee Jones), dingusio prieš dvidešimt metų beieškant nežemiškos gyvybės. Galima spėti, kad šis mokslinės fantastikos filmas skatins egzistencinius apmąstymus. Nuo gegužės 24 d.

 

„Karalius Liūtas“ („King Lion“)

„Disney“ studija mano, kad kiekviena karta nusipelno savo pasakojimo apie liūtuką, kuris neteko tėvo dėl valdžios ištroškusio dėdės kaltės, nors režisierius Jonas Favreau („Džiunglių knyga“) neslepia, kad istoriją šiek tiek pakeitė. Aišku tik tai, kad tradicinę animaciją šiame filme pakeitė fotorealistinė (motion capture) kompiuterinė, tad net svarstoma, ar tai vis dar animacija. Nuo liepos 19 d.

 

„Kartą Holivude“ („Once Upon a Time in Hollywood“)

Quentinas Tarantino, pasitelkęs du personažus – išblėsusią televizijos vesternų žvaigždę ir jo geriausią draugą, pasakoja apie jų kaimynystėje įvykusią tragediją, kai savo viloje Charleso Mansono sektos narių buvo žiauriai nužudyta Romano Polanskio žmona, kylanti žvaigždė Sharon Tate, ir jos svečiai. Filme vaidina Leonardo DiCaprio, Bradas Pittas, Margot Robbie, Alas Pacino ir niekam nežinomas jaunas lenkų aktorius Rafałas Zawierucha. Greičiausiai nuo rugpjūčio 9 d.

 

„Artemis Faulas“ („Artemis Fowl“)

Pagal kūrėjų sumanymą, jaunasis vunderkindas ir legendinių nusikaltėlių palikuonis paauglys Artemis Faulas turėjo tapti naujuoju Hariu Poteriu. Kennetho Branagh filme sutilpo tik dvi airių rašytojo Eoino Colferio knygos. Iš viso jų yra aštuonios, tad užteks ne vienam tęsiniui. Nuo rugpjūčio 9 d.

 

„Tai 2“ („It. Chapter Two“)

Pagal Stepheno Kingo siaubo romaną sukurto filmo tęsinys. Veiksmas rutuliojasi praėjus dvidešimt septyneriems metams. Veikėjai (juos vaidina Jessica Chastain, Jamesas McAvoy’us, Xavier Dolanas, Billas Skarsgärdas ir kiti) suaugo ir nusprendė pasipriešinti klounui, sugriovusiam jų vaikystę. Jų tikslas – kartą ir visam laikui baigti mirtinus Penivaizo žaidimus. Režisierius Andresas Muschietti. Nuo rugsėjo 6 d.

 

Filmai, kurių išleidimo datos nepavyko rasti

 

„Džokeris“ („Joker“)

Vienas pačių blogiausių komiksų ir kino veikėjų sulaukė tik jam skirto filmo. Šįkart baisuoklį suvaidino Joaquinas Phoenixas. Į komikso ekranizaciją vieną geriausių šių dienų aktorių įviliojo režisierius Toddas Phillipsas, išgarsėjęs trilogija apie pagirias Las Vegase. Prieš tapdamas Nusikaltimų kunigaikščiu Džokeris bus pradedantysis komikas Arturas Flekas.

 

„Kur yra Ana Frank?“ („Where is Anne Frank?“)

Izraelio režisierius Aris Folmanas, pasitelkęs animaciją, visada pasakoja sudėtingas istorijas. Garsiame filme „Valsas su Baširu“ jis perteikė Izraelio kareivio išgyvenimus. Ne vienus metus kurto filmo  „Kur yra Ana Frank?“ herojė – įsivaizduojama mergina, kuriai Anne Frank skyrė savo dienoraštį. Ji apsigyvena Frank namuose Amsterdame, keliauja po Europą ir sugrįžta į Anos Frank laikus.

 

„Pilsudskis“ („Piłsudski“)

Michało Rosos filme Piłsudskis – ne maršalas vešliais ūsais, o iš Ukmergės kilęs teroristas, apsimetėlis beprotis, kalinys, avantiūristas, kovotojas už nepriklausomybę, svajojęs atkurti Abiejų Tautų Respubliką. Jį suvaidino Borysas Szycas. Tikėkimės, kad lietuvių platintojams ir festivalių kuratoriams filmas nesukels baimės būti apkaltintiems patriotizmo stoka.

 

„Dagilis“ („The Goldfinch“)

Amerikiečių rašytoja Donna Tartt parašė vos tris romanus, bet visi tapo bestseleriais. Lietuviškai išleista tik viena jos knyga „Slapta istorija“. „Dagilis“ (2014 m. apdovanotas Pulitzerio premija) pasakoja apie brendimą ir meną. Šio romano herojus – niujorkietis Teodoras, praradęs mamą per teroristų išpuolį Metropoliteno meno muziejuje. Jį ekranizavo Johnas Crowley („Bruklinas“). Filme vaidina Nicole Kidman, Sarah Paulson ir Anselis Elgortas.

 

„Mirusieji nemiršta“ („The Dead Don’t Die“)

Filme „Išgyvena tik mylintys“ papasakojęs apie vampyrus, Jimas Jarmuschas tęsia nemirtingumo tyrinėjimus naujame filme apie zombius. Įdomu, kuo taps jo filme gyvieji numirėliai, jei vampyrai buvo dvasios aristokratai. Kol kas apie filmą mažai kas žinoma, bet Billo Murray’aus, Adamo Driverio, Tildos Swinton, Steve’o Buscemi, Tomo Waitso, Chloe Sevigny pavardės įkvepia kantriai laukti.

 

„Radegund“

Terence’o Malicko filmo premjeros laukta jau pernai, bet režisierius, žinia, kuria ilgai. Šis filmas bus istorinis ir skirtas austrui Franzui Jaegerstaetteriui, kuris atsisakė tarnauti Trečiojo reicho kariuomenėje ir 1943 m. buvo nuteistas mirti. Vėliau Katalikų bažnyčia jį paskelbė kankiniu ir beatifikavo. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Augustas Diehlis.

 

Lietuvių platintojai – ne iš tų, kurie noriai dalijasi savo planais, todėl šis sąrašas iš dalies primena pageidavimus. Dauguma repertuaro filmų paaiškėja po to, kai yra parodomi didžiųjų festivalių programose ar gauna „Oskarus“. Dalis jų patenka tik į kino festivalius, taip ir nepasirodo ekranuose, tad šis sąrašas – gana preliminarus.

 

Parengė Ž. P.

„Favoritė“
„Favoritė“
„Dambis“
„Dambis“
„Vice“
„Vice“
„Džokeris“
„Džokeris“
„Kur yra Ana Frank?“
„Kur yra Ana Frank?“