7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7 md inf.
Nr. 32 (1269), 2018-10-12
Kinas
Fan Bingbing
Fan Bingbing

Kinų žvaigždė mokės baudą

 

Garsiausia šių dienų kinų kino žvaigždė Fan Bingbing („Aš nesu ponia Bovari“), vaidinanti ir kinų, ir Holivudo filmuose, liepos 1-ąją išnyko iš viešo gyvenimo. Gerbėjai šalyje ir užsienyje spėliojo, kas jai atsitiko. Po trijų mėnesių vėl pasirodžiusi, ji ilgai viešai atgailavo. Fan Bingbing turės sumokėti 130 milijonų dolerių baudą už sukčiavimą dėl mokesčių ir taip išvengs teismo. Viešame laiške, kuriame išpažįsta savo kaltę, aktorė tvirtina, kad „be palankios komunistų partijos ir valstybės politikos, be liaudies meilės nebūtų Fan Bingbin“.

 

Brangiausiai vertinama kinų aktorė Fan jau ketveri metai minima „Forbes“ sudarytame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Ji ne tik vaidina, bet ir režisuoja televizijos serialus, dainuoja, kuria madas. Kinijoje ji yra garsių filmų („Louis Vuitton“, „Montblanc“, „Guerlain“) reklamos kampanijų veidas.

 

Romanas Polanskis kuria filmą apie Dreyfuso bylą

 

Nuo lapkričio 26 d. Paryžiuje ir jo apylinkėse Romanas Polanskis filmuos „Aš kaltinu!“ („J’accuse“). Filmo pavadinimas – nuoroda į garsųjį prancūzų rašytojo Emile’io Zola straipsnį, kuriame jis gynė neteisingai šnipinėjimu Vokietijai 1894 m. apkaltintą ir nuteistą katorgai prancūzų karininką Alfredą Dreyfusą. Šis buvo reabilituotas tik 1906 m., grįžo į kariuomenę, kovojo Pirmajame pasauliniame kare. Dreyfusas buvo žydas, jo teismo procesas pradėjo per visą Europą nusiritusią antisemitizmo bangą. Jį gynė garsūs intelektualai ir menininkai. 

 

Filmo pagrindu Polanskis pasirinko Roberto Harriso romaną „Karininkas ir šnipas“ („An Officer and a Spy“, 2013). Su rašytoju Polanskis bendradarbiavo ir anksčiau – pagal jo romaną sukūrė filmą „Vaiduoklis“. Jeanas Dujardinas („Artistas“) vaidins pulkininką Marie Georges’ą Picquart’ą, kuris nustatė, kad Dreyfusas nekaltas, ir rado tikrąjį šnipą. Dreyfusą vaidins Louis Garrelis („Svajotojai“, „Manasis Godard’as“). Filme taip pat pamatysime Emmanuelle Seigner, Olivier Gourmet ir Mathieu Amalricą.

 

Polanskis tvirtina jau seniai norėjęs sukurti filmą apie Dreyfusą, „tačiau ne kaip kostiuminę dramą, o kaip šnipų istoriją. Tik taip galima atskleisti jos panašumą su tuo, kas vyksta šių dienų pasaulyje, – su mažumų persekiojimu, saugumo priemonių absurdiškumu, slaptais kariniais tribunolais, nekontroliuojamomis žvalgybos agentūromis, valdžios slepiamais faktais, įtūžusia žiniasklaida.“ Premjera numatyta ateinančių metų pabaigoje.

 

Beje, pirmą filmą apier Dreyfuso bylą 1899 m. sukūrė Georges’as Mélièsas.

 

„Klero“ triumfas tęsiasi

 

Praėjusią savaitę Wojciecho Smarzowskio filmas „Kleras“ („Kler“) viršijo Lenkijos savaitgalio lankomumo rekordą – filmą pažiūrėjo per 2.5 milijono žiūrovų, jis buvo rodomas 478 ekranuose. Per septynias rodymo dienas filmą pamatė 1 732 300 žiūrovų. Tai pats žiūrimiausias režisieriaus filmas, jis aplenkė per pusantro milijonų žiūrovų Lenkijoje surinkusią Smarzowskio „Voluinę“ (2016). Iki šiol Lenkijoje daugiausiai žiūrovų sulaukė Jerzy Hoffmano filmas „Ugnimi ir kalaviju“ – nuo 1999 m. jį pažiūrėjo per septynis milijonus žiūrovų.

 

Nors Smarzowskis visada pabrėžia kuriantis filmus Lenkijos auditorijai, „Kleras“ turi galimybę padaryti ir tarptautinę karjerą – jo rodymo teisės jau parduotos keliolikai Europos šalių, JAV ir Kanadai. Lietuvos šiame sąraše nėra.

 

Pagrindiniai „Klero“ veikėjai yra trys katalikų kunigai, kuriems nesvetimos visos septynios nuodėmės. Vienas jų – pedofilas. Kunigus suvaidino Jacekas Braciakas, Robertas Więckiewiczius ir Arkadiuszas Jakubikas, o Januszas Gajosas įkūnijo politinės įtakos siekiantį, turtais aptekusį arkivyskupą, statantį didžiausią šventovę Lenkijoje.

 

Kuriamas serialas apie Muslimą Magomajevą

 

Sovietmečiu ir Lietuvoje itin populiarus operos ir estrados dainininkas Muslimas Magomajevas (1942–2008) tapo televizijos serialo herojumi. Serialas neseniai pradėtas filmuoti Azerbaidžano sostinėje Baku. Jį režisuoja Olegas Asadulinas, pagrindinį vaidmenį kuria serbų aktorius Milošas Bikovičius, matytas ne viename rusų filme ir seriale. Taip pat vaidina Svetlana Ustinova, Marija Šalajeva, Irina Antonenko ir Maksimas Lagaškinas.


Parengė Ž. P.

 

Fan Bingbing
Fan Bingbing
Louis Garrel
Louis Garrel
Kadras iš filmo „Kleras“
Kadras iš filmo „Kleras“
Muslimas Magomajevas
Muslimas Magomajevas