7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas apie seseris Chodakauskaites

„Ketvirtos versijos“ inf.
Nr. 32 (1269), 2018-10-12
Kinas Anonsai
Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės vaidmenis atlieka aktorės Gabija Jaraminaitė ir Dovilė Gasiūnaitė
Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės vaidmenis atlieka aktorės Gabija Jaraminaitė ir Dovilė Gasiūnaitė

Spalį kino teatruose bus atverstas istorijos puslapis, pasakojantis apie seseris Chodakauskaites – Sofiją Smetonienę ir Jadvygą Tūbelienę, savo gyvenimus paskyrusias Lietuvos valstybės kūrimui. Dokumentinis Ramunės Kudzmanaitės filmas ,,Aš priglaudžiau prie žemės širdį“ atskleidžia šių moterų drąsą. Filmo operatorius Rimvydas Leipus, dailininkas Ramūnas Rastauskas, kostiumų dailininkė Rasa Taujanskienė, prodiuserė Teresa Rožanovska (VšĮ „Ketvirta versija“), režisierė Ramunė Kudzmanaitė.

 

Iš nuo XVI a. žinomos bajorų Chodakauskų giminės kilusių Sofijos ir Jadvygos Chodakauskaičių vaikystė prabėgo Gavenonių dvare (dabar Šiaudinių kaimas, Pakruojo raj.). Chodakauskai visa širdimi pritarė lietuviškam sąjūdžiui, bendravo su tautinio atgimimo veikėjais. Lietuvybę sąmoningai pasirinko ir seserys. Ją puoselėti dar aktyviau jos ėmė ištekėjusios už būsimų Nepriklausomos Lietuvos Prezidento Antano Smetonos (1874–1944) ir Ministro Pirmininko Juozo Tūbelio (1882–1939). Smetonienė ir Tūbelienė tapo moterų organizacijų veikėjomis, įvairių socialinių ir politinių akcijų dalyvėmis. Daugelis tarpukario užsienio diplomatų pažymi, kad „Lietuvos likimas didžiąja dalimi yra Smetonienės ir Tūbelienės rankose.“

 

Pirmojo pasaulinio karo metais Vilniuje Smetonų namai tapo vienu svarbiausių Vilniaus lietuvybės židinių. Gerai mokėjusi vokiškai Sofija vokiečių okupacijos metais garsėjo kaip vertėja ir tarpininkė. Būdama prezidento žmona mokėjimu rasti bendrą kalbą ji stebino net patyrusius užsienio šalių diplomatus.

 

Jadvyga Tūbelienė buvo ne tik pirmoji moteris, dėsčiusi Rusijos universitetuose, bet ir pirmoji moteris Lietuvos diplomatinėje tarnyboje. Jai buvo patikėta perduoti „Lietuvos aido“ išsaugotą egzempliorių su Vasario 16-osios Nepriklausomybės aktu vokiečių karo korespondentui, kuris jį slapta išvežė į Berlyną. Taip pasaulis sužinojo, kad Lietuva paskelbė nepriklausomybę. Tarpukariu ji kūrė informacines agentūras, kurios buvo atsakingos už žinių iš Lietuvos perdavimą Vokietijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje.

 

Filme ,,Aš priglaudžiau prie žemės širdį“ panaudoti kino kronikos kadrai, Kauno radiofono archyvas, archyvinė medžiaga, fotografijos, animaciniai intarpai bei vaidybiniai epizodai. Sofijos ir Jadvygos vaidmenis atlieka aktorės Gabija Jaraminaitė ir Dovilė Gasiūnaitė. JAV gyvenantis Tūbelienės anūkas, finansininkas Peteris Kuhlmannas taip pat tapo vienu iš filmo veikėjų. Jis dalyvaus filmo premjeroje Vilniuje ir Kaune.

 

„Mane žavi graži ir ori abiejų seserų Chodakauskaičių laikysena XX a. pradžios, karų, kataklizmų, perversmų, purvo ir skurdo laikais. Sofija ir Jadvyga buvo tikros pirmosios Lietuvos ponios. Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės veikla, unikalios biografijos duoda mums neįkainuojamų patriotizmo ir meilės artimui pamokų.“, – sako filmo režisierė Ramunė Kudzmanaitė.

 

Lietuvos kino ekranuose  filmas bus rodomas nuo spalio 17 d.

Filmo anonsas: https://vimeo.com/290704755

Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės vaidmenis atlieka aktorės Gabija Jaraminaitė ir Dovilė Gasiūnaitė
Sofijos Smetonienės ir Jadvygos Tūbelienės vaidmenis atlieka aktorės Gabija Jaraminaitė ir Dovilė Gasiūnaitė