7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Retrospektyva Kaune operatoriui Audriui Kemežiui atminti

TKKF inf.
Nr. 29 (1266), 2018-09-21
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“

„Kiną kuria žmonės, ne kameros“, – yra pasakęs šių metų pradžioje miręs kino operatorius Audrius Kemežys. Jis dirbo su žymiausiais Lietuvos kino kūrėjais, nufilmavo daugiau nei trisdešimt filmų, pelniusių pripažinimą. 11-asis tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) pristato retrospektyvinę filmų programą šiam ypatingam menininkui atminti.

 

Audrius Kemežys pasižymėjo kaip novatoriškas savo srities profesionalas, išsiskiriantis unikaliu gebėjimu etiškai, poetiškai ir įvairiapusiškai pažvelgti ir užfiksuoti filmų realybę bei jos herojus. Pasak režisierės Giedrės Beinoriūtės, „kviesdavome Audrių dirbti kartu ne tik todėl, kad jis gerai filmavo, bet dėl jo tikrumo – jis niekada nefilmavo to, kuo netikėjo“.

 

TKKF programoje „Kiną kuria žmonės“ – devyni dokumentiniai ir vaidybiniai filmai, tarp kurių „Prieš parskrendant į žemę“ (rež. Arūnas Matelis, 2005), „Meistras ir Tatjana“ (rež. Giedrė Žickytė, 2014), „Moteris ir ledynas“ (rež. Audrius Stonys, 2016). Rugsėjo 21 d. kino centre „Romuva“ retrospektyvą, skirtą Kemežiui atminti, pradės jo filmuota drama „Kvėpavimas į marmurą“ (rež. Giedrė Beinoriūtė, 2018).

 

Remiantis rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės romanu sukurtas filmas vasarą buvo pristatytas Karlovi Varų festivalyje Čekijoje, o neseniai Kosove pasibaigusiame 11-ajame kino festivalyje „Hyjnesha në Fron“ apdovanotas už geriausią scenarijų ir geriausią moters vaidmenį.

 

Programos „Kiną kuria žmonės“ seansai vyks įvairiose Kauno vietose: kino centre „Romuva“, kultūros centre „Tautos namai“, kino teatre „Cinamon“. Daugumoje seansų prisminimais apie Audrių Kemežį dalinsis filmų kūrėjai. Spalio mėnesį dalis šios programos filmų keliaus ir į kitus miestus: Zapyškį, Neveronis, Garliavą, Raudondvarį, Panevėžį ir Ukmergę.

Žymos:
TKKF inf.,
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“
Kadras iš filmo „Kvėpavimas į marmurą“