7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kviečia „Kreivės“

LGBT filmų festivalis

Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Kinas
„Teresės gyvenimai“
„Teresės gyvenimai“

Rugsėjo 12–16 d. Vilniuje vyks queer festivalis „Kreivės“. Jis žada kelias konkursines trumpo metražo filmų programas (tarp jų vieną vaikams bei paaugliams), vaidybinių ir dokumentinių pilno metražo filmų, diskusijų, poezijos vakarą ir parodą. Programa intensyvi ir įkvepianti. Trumpai apie tai, ko negalima pražiopsoti.

 

Thérèse Clerc – viena žymiausių prancūzų feminisčių ir aktyvisčių. Visą gyvenimą ji kovojo už abortų legalizavimą, lygias moterų ir LGBT atstovų teises. Sužinojusi, kad serga nepagydoma liga (ji mirė 2016 m. vasarį), Clerc pasikvietė režisierių Sébastieną Lifshitzą, kad per kelias iki mirties likusias savaites papasakotų jam apie savo gyvenimą, kovą ir meiles. Jai buvo aštuoniasdešimt aštuoneri. Dokumentiniame filme „Teresės gyvenimai“ („Les vies de Thérèse“, Prancūzija, 2016) režisieriui pavyko parodyti Clerc išėjimą, nepaverčiant spektakliu jos akyse nykstančio kūno bei jėgų, ir suvienyti keturis šios moters vaikus, kurių kiekvienas, sėdėdamas prie didelio šeimos stalo, ant kurio kadaise Clerc darė abortus, atskleidžia vis kitą motinos veidą. Vyriausias sūnus prisimena tipišką buržuazinę žmoną ir katalikę, duktė pasakoja apie 7-ąjį dešimtmetį, kai prie pietų stalo susėsdavo „maoistai, trockistai ir psichopatai“, o motina aiškino, kodėl „seksualumas yra politika“. Filmas „Teresės gyvenimai“ rodytas Kanų kino festivalyje ir apdovanotas „Queer palmės šakele“. („Skalvija“, 13 d. 17.30, po filmo – diskusija)

 

Marsha P. Johnson – apsišaukėlė, bet nuoširdžiai mylima Niujorko gatvių karalienė – buvo tikra miesto ikona, kaip ir kita Davido France’o filmo herojė Sylvia Rivera, su kuria Marsha įkūrė judėjimą STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries). Filme „Marshos P. Johnson mirtis ir gyvenimas“ („The Death and Life of Marsha P. Johnson“, JAV, 2017) režisierius grįžta prie amerikiečių transjudėjimo ištakų. Šiam judėjimui būdinga atskirties, iš kurios jis išaugo ir su kuria kovojo, žymė. Jį lydėjo alkoholizmas ir benamystė, o vėliau, kai gėjų judėjimas pradėjo atverti kelius į socialinę integraciją, ir vidinė atskirtis tarp LGBT bendruomenės. 1992 m. Marshos kūnas rastas upėje. Draugai niekad netikėjo policijos versija, esą Marsha nusižudė. France’o filme detektyve tampa aktyvistė Victoria Cruz, o filmo tyrimas bent jau atsakys į vieną klausimą – kodėl policijos tyrimas buvo nesėkmingas. („Skalvija“, 16 d. 16.45)

 

LGBT literatūros kanone australų rašytojo, aktoriaus ir aktyvisto Timothy Conigrave’o prisiminimų knyga „Holding the Man“ (1995) užima ypatingą vietą. Išleista iškart po autoriaus mirties, ji ir tapo Nicolaso Birdo ir Eleanor Sharpe filmo „Prisimenant vyrą“ („Remembering the Man“, Australija, 2015) pagrindu. Ties vaidybinio ir dokumentinio kino riba sukurto pasakojimo veikėjas – prestižinės katalikiškos mokyklos Viktorijoje mokinys Timas, kuris 1976-aisiais įsimyli mokyklos sporto komandos žvaigždę Johną Caleo. Abiem teko susidurti su problemomis mokykloje ir namie, bet jų ryšys truko šešiolika metų. Būta visko – išdavysčių, išsiskyrimų, laimės ir dvasios stiprybės, kai 1985 m. persikėlę į Sidnėjų abu sužinojo, kad tapo ŽIV nešiotojais. („Skalvija“, 16 d. 15.05)

 

Į mūsų laikus perkelia vienas pirmųjų suomių LGBT filmų – vaidybinė Mikko Makelos juosta „Akimirka tarp nendrių“ („A Moment in the Reeds“, Suomija, D. Britanija, 2017). Jos veikėjas, užsienyje studijuojantis suomis Levis, grįžta atostogų į gimtinę, kad padėtų tėvui remontuoti namą prie ežero. Jam padeda ir įdarbintas pabėgėlis iš Sirijos Tarikas. Levis ir Tarikas susižavi vienas kitu. Ši intymi drama suteikia balsą ne tik seksualinėms, bet ir etninėms mažumoms, pasakoja apie laisvės, supratimo ir namų poreikį. („Skalvija“, 13 d.19.30)

 

„Kreivės“ rodys dar kelias intymias šeimos istorijas. Dokumentinio filmo „Mano mama rožinė“ („Min mor er pink“, Danija, 2017) herojais tapo performansų menininkas Michaelas Richardtas ir jo mama Malou, kuriuos režisierė Cecilie Debell stebėjo keliaujančius Malou jaunystės keliais po Daniją ir Vokietiją. („Skalvija“, 14 d. 18.05 filmą pristatys režisierė). Nicolas Gerifaud filme „Pamatysi pavasarį“ („Au printemps tu verras“, Prancūzija, 2017) rodo savo šeimą, kuriai nori prisipažinti, kad jau penkerius metus yra kartu su mylimu vaikinu. („Skalvija“, 15 d. 16 val. filmą pristatys režisierius). Filmas „Muzika užgesus šviesoms“ („Música para quando as luzes se apagam“, Brazilija, 2017) balansuoja tarp tikrovės ir fikcijos. Režisierė Ismael Caneppele vyksta į nedidelį Brazilijos miestelį ir filmuoja jaunąją Emelyną, kuri priešais kamerą iš lėto tampa vaikinu Bernardu. („Skalvija“, 15 d. 19.50)

 

Dvejus metus kurto Irene Lusztig dokumentinio filmo „Jūsų seserybėje“ („Yours in Sisterhood“, JAV, 2018) premjera įvyko šiemet Berlinalės „Forumo“ programoje, nuo tada jis apkeliavo ne vieną kino festivalį. Tai kolektyvinis feminisčių portretas, kviečiantis susimąstyti apie feminizmo dabartį ir ateitį, intymus, provokuojantis, kartais širdį gniaužiantis pokalbis ir kartu įdomus eksperimentas: filme skirtingi žmonės iš įvairių JAV valstijų garsiai skaito ir atsako į laiškus, kuriuos prieš keturis dešimtmečių iš skaitytojų gavo pirmojo Amerikos feministinio žurnalo „Ms. Magazine“ redakcija. („Skalvija“, 15 d. 21.15)

 

„Kreivės“ šiemet pirmą kartą Lietuvoje pristatys vaikams ir paaugliams skirtą trumpo metražo filmų programą „Vaikų trumpikės“, kurią sudaro „Nekenčiu rožinės!“, „Lux“, „Apsuk butelį“ ir „Šis tas apie Aleksą“. Pasak festivalio rengėjų, „filmai apie lytiškumo standartų neatitinkančių jaunuolių patirtis leidžia tapatintis su filmo herojais ieškant atsakymų į klausimus, kurie yra ir unikalūs kiekvienam, ir tuo pačiu universalūs bendruomenei“. („Skalvija“, 16 d. 14 val.)

 

„Kreivės“ taip pat kviečia į diskusiją „Matuojant visuomenės temperatūrą: homofobija ir transfobija šiandienos Lietuvoje“. Joje bus klausiama, kokioje šalyje šiandien gyvename ir kokios yra svarbiausios problemos, kurias reikia spręsti politiniu lygmeniu. Diskusija vyks po filmo „Teresės gyvenimai“ peržiūros. Diskusija apie LGBT kultūrą Lietuvoje vyks rugsėjo 15 d. 14 val. „Menų spaustuvės“ kavinės erdvėje (Šiltadaržio g. 6). Rugsėjo 14-osios vakarą (20.30)
„Autarkia“ centre (Naugarduko g. 41) vyks poezijos skaitymai, o rugsėjo 16 d. 19 val. LTMKS erdvėje „Sodų 4“ bus atidaryta tarpdisciplininė paroda „+26:Am I my generation?“
 

Įėjimas į filmų seansus – bent 1 ct (jeigu nenurodyta kitaip).

 

Pagal rengėjų inf.

„Teresės gyvenimai“
„Teresės gyvenimai“
„Jūsų seserybėje“
„Jūsų seserybėje“