7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Kinas Trumpai
Nelson Pereira dos Santos
Nelson Pereira dos Santos

Mirė Nelsonas Pereira dos Santosas

Balandžio 21 d. Rio de Žaneire mirė brazilų režisierius Nelsonas Pereira dos Santosas – viena svarbiausių ne tik „Cinema Novo“ (brazilų kino judėjimas, sujungęs prancūzų Naujosios bangos ir brazilų populiariosios kultūros estetiką bei postkolonijinį diskursą), bet ir visos Lotynų Amerikos kino figūra. Jo filmai 50 metų veikė ir kino kūrėjus, ir kinomanus. Režisieriui buvo 89-eri.

 

Gimęs San Paule, išeivių iš Italijos šeimoje, jis studijavo teisę, dirbo žurnalistu, 1949 m. debiutavo trumpo metražo dokumentiniu filmu „Jaunystė“ („Juventude“). Būdamas 27-erių Pereira dos Santosas iš esmės pakeitė brazilų kino raidą, sukūręs vaidybinį debiutinį filmą „Rio, 40 laipsnių“ („Rio, 40 graus“, 1955) – italų neorealizmo įkvėptą Rio de Žaneiro portretą. Sukurtas su neprofesionaliais aktoriais, filmas tapo viso Lotynų Amerikos kino posūkio tašku. Pasak kito „Cinema Novo“ pradininko režisieriaus Glaubero Rochos, tai buvo pirmas tikrai revoliucinis filmas, pirmas kinematografinis pasakojimas apie favelas, Rio lūšnynus.

 

Pereira dos Santosas kūrė įvairių žanrų ir stilių filmus – neorealistines dramas, biografinius, mokslinės fantastikos filmus, komedijas, antropologinę dokumentiką. Jis vadinamas ir literatūriškiausiu brazilų režisieriumi, nes iš 25 jo vaidybinių filmų 15 sukurti pagal brazilų rašytojų kūrinius, todėl režisierius buvo vienintelis brazilų kino kūrėjas, pakviestas būti prestižinės Brazilijos literatūros akademijos nariu. Pereiros dos Santoso filmai rodyti ir apdovanoti svarbiausiuose tarptautiniuose kino festivaliuose, bet karinės chuntos valdymo metais drausti rodyti Brazilijoje, nes esą yra marksistiniai. Nuo 1965 m. Pereira dos Santosas dėstė kiną Brazilijos bei JAV universitetuose. Iki pat gyvenimo pabaigos režisierius gynė brazilų kultūrą: jo paskutiniai filmai skirti bosanovos  kompozitoriams („A Música Segundo Antonio Carlos Jobim“, 2012 ir „A Luz do Tom“, 2013), tapusiems sudėtine brazilų istorijos ir kultūros dalimi.

 

Lupita Nyong’o vaidins „Kilerio“ perdirbinyje

„Oskaru“ apdovanota ir neseniai filme „Juodoji pantera“ suvaidinusi aktorė Lupita Nyong’o kurs pagrindinį aklos dainininkės vaidmenį Johno Woo filmo „Kileris“ (1989) perdirbinyje. Jį režisuos pats Woo. Honkonge filmuotas „Kileris“ jau tapo klasika, dabar režisierius perdirbinį kurs „Paramount“ kino studijai. Apie jį kalbėta dar 2007-aisiais, tada korėjiečių režisierius Johnas H. Lee planavo veiksmą perkelti į Los Andželo kinų kvartalą. Po kelerių metų jau Woo kalbėjo apie „Kilerio“ perdirbinį, filmuotą 3 D formatu. Tai turėjo būti Woo sugrįžimas į JAV, kur paskutinį filmą – „Paycheck“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Benas Affleckas, jis sukūrė 2004 m. Planuojama, kad naujasis „Kileris“ bus pradėtas filmuoti jau šiemet. Kol kas galima pažiūrėti pirmojo filmo reklaminį klipą:

https://www.youtube.com/watch?v=dEBAcWUf_ag

 

Lenkai kurs filmą apie tragediją Brod Piko viršukalnėje

Leszekas Dawidas („Ki“, „Esi Dievas“) kurs filmą apie dramatiškus 2013-ųjų įvykius, kai žuvo du lenkų alpinistai, bandydami pirmieji žiemą įkopti į vieną aukščiausių pasaulyje Brod Piko viršukalnę. Dviem iš keturių alpinistų pavyko saugiai pasiekti bazę, du nebegrįžo. Garsaus himalaisto Maciejaus Berbekos kūno iki šiol nepavyko rasti.

 

Filmo prodiuseriai žada, kad tai bus įtampos kupinas filmas apie gražią, ber kartu pražūtingą aistrą bei ryžtą, kuris stumia žmogų prie pavojingos ribos, skiriančios gyvenimą ir mirtį. Filmuoti bus pradėta šią vasarą. Jau žinoma, kad Berbeką vaidins Ireneuszas Czopas, šį balandį mirusią Berbekos žmoną menininkę ir poetę Ewą – Maja Ostaszewska.

 

Billas Cosby ir Romanas Polanskis išmesti iš „Oskarų“ akademijos

Amerikos kino akademijos valdyba, kurią sudaro 54 nariai, nutarė pašalinti iš akademijos komiką Billą Cosby ir režisierių Romaną Polanskį. Tai naujos politikos, nukreiptos prieš seksualinę prievartą, rezultatas. Pranešime spaudai rašoma, kad „valdyba dar kartą pabrėžia būtinybę laikytis etikos standartų. Nariai turi laikytis akademijos vertybių, susijusių su pagarba žmogaus orumui.“ Praėjusių metų spalį iš akademijos buvo išmestas prodiuseris Harvey Weinsteinas. Iki tol narystės buvo netekęs tik aktorius Carmine’as Caridis, 2003 m. apkaltintas tuo, kad įkėlė į internetą „Oskarui“ pristatytus filmus dar prieš oficialią jų premjerą.

 

Kirilo Serebrennikovo filmas atidarys Atvirą Rusijos kino festivalį „Kinotavr“

Per 29-ojo Atviro Rusijos kino festivalio „Kinotavr“ atidarymą bus parodytas Kirilo Serebrennikovo filmas „Vasara“ („Leto“), kurio premjera netrukus įvyks Kanų kino festivalio konkursinėje programoje. „Kinotavr“ rengiamas Sočyje birželio 2–19 dienomis. Pagrindinio konkurso žiuri vadovaus režisierius Aleksejus Popogrebskis. Konkurse bus parodyta 12 filmų, tarp jų ir kartu su lietuviais kurti Ivano I. Tverdovskio „Šoklys“ („Podbrosy“) ir Natalijos Meščianinovos „Pasaulio širdis“ („Serdce mira“), bendros Rusijos ir Latvijos gamybos filmas – Sergejaus Livnevo „Van Gogis“ („Van Gogi“), „Kino pavasaryje“ neseniai rodytas Aleksejaus Fedorčenkos „Anos karas“, Avdotjos Smirnovos „Vieno paskyrimo istorija“ („Istorija odnogo naznačenija“). Taip pat „Kinotavr“ rengia trumpo metražo filmų konkursą, šiemet jame bus parodyti 29 filmai. Pirmąkart rengiamame debiutų konkursę – 8 filmai. Festivalį uždarys Veros Kričevskajos filmas „Sobčako byla“ („Delo Sobčaka“).

 

Balandžio 18 d. Maskvos teismas pratęsė Sereberennikovo namų areštą, bet jo filmas „Vasara“ išleidžiamas į Rusijos ekranus jau liepos 7-ąją. Filmo fragmentą, kur Roma Zveris dainuoja Maiko Naumenkos dainą „Vasara“, galima pasižiūrėti čia:

 

 

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė Ž. P.

Nelson Pereira dos Santos
Nelson Pereira dos Santos
Lupita Nyong’o
Lupita Nyong’o
Maja Ostaszewska filme „Kūnas“ (rež. M. Szumowska)
Maja Ostaszewska filme „Kūnas“ (rež. M. Szumowska)
Roman Polanski
Roman Polanski