7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino studijos „Mėgėjas“ filmai nuo šiol ir internete

KINFO inf.
Nr. 34 (1228), 2017-10-20
Kinas Anonsai
Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas
Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas

Šiemet 55-erių metų jubiliejų švenčiančios kino studijos „Mėgėjas“ kūrybą nuo šiol bus galima pamatyti specialioje internetinėje svetainėje. Bus galima ne tik pamatyti filmus, bet ir susipažinti su „Mėgėjo“ istorija, studijos nariais, pasižiūrėti įspūdingą nuotraukų kolekciją, filmavimui naudotą techniką bei pelnytus apdovanojimus.

 

Projektu siekiama ne tik sukurti internetinį archyvą, kuriame būtų sudėti „Mėgėjo“ studijos sukurti ir suskaitmeninti filmai, bet ir supažindinti su studijos veiklos istoriniu kontekstu, prisidėti prie kino mėgėjų  istorijos dokumentavimo, kūrybos sklaidos bei populiarinimo.

 

1962 metais Kėdainiuose gydytojo Vitolio Laumakio ir inžinierius Adolfo Morėno iniciatyva įkurta kino studija „Mėgėjas“ – viena pirmųjų mėgėjiškų kino studijų sovietų Lietuvoje. 1963–2004 m. darbų kolekcijoje yra šešiasdešimt vienas filmas, nufilmuotas nespalvotoje 16 mm kino juostoje. „Mėgėjo“ filmai išsiskiria menine verte, formos originalumu, jų kūrimo aplinkybėmis ir metodais. Šie filmai – unikalus XX a. Kėdainių istorijos šaltinis ir reikšmingas mėgėjų kino pavyzdys. 2013 m. „Mėgėjo“ filmų kolekcija pripažinta nacionalinės reikšmės dokumentu ir įrašyta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Šiemet už kūrybios ir gyvenimo pasiekimus kino studija „Mėgėjas“ ir jos įkūrėjai Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas pagerbti Lietuvos kino operatorių asociacijos (LAC) apdovanojimu „Ąžuolas“.

 

Su kino studijos „Mėgėjas“ kūryba galima susipažinti internetinėje svetainėje studijamegejas.lt ir sekti naujienas FB paskyroje: Kino studija „Mėgėjas“.

Žymos:
KINFO inf.,
Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas
Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas