7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino metai prasidėjo

Ko laukti 2016-aisiais?

Nr. 1 (1153), 2016-01-08
Kinas
„Didžioji skola“
„Didžioji skola“

Nors didžiųjų kino teatrų repertuaras dažnai nuvilia kino gerbėjus, akivaizdžias jo spragas bando kamšyti kino festivaliai. Platintojai nenoriai dalijasi savo planais, juolab kad jie nuolat keičiasi, o žadėti filmai taip ir nepasirodo kino teatruose. Tačiau metų pradžioje galima ir pasvajoti, pasvarstyti, ko verta tikrai laukti, o ką bus galima pamatyti jau visai netrukus.

 

Sausio viduryje turi pasirodyti Adamo McKay’aus „Didžioji skola“ („The Big Short“). Pranašaujama, kad tai vienas geriausių šių metų filmų. Christianas Bale’as, Steve’as Carellas, Ryanas Goslingas ir Bradas Pittas vaidina finansininkus, kurie išpūtė nekilnojamojo turto burbulą. Tik kad jiems toli iki bankininkų, pasaulį atvedusių į 2008-ųjų krizę. Todėl finansininkai tampa teigiamais veikėjais. Puikus tempas, originali režisūra, edukacinė vertė ir moralinis kartėlis – šio filmo bruožai.

 

Sausio 15 d. kino teatrai pradės rodyti vieną geriausių praėjusių metų filmų – Nanni Moretti „Mano mama“ („Mia madre“). Tai melancholiškas pasakojimas apie kino režisierę (Margherita Buy), kurios motina miršta, kai ji kuria dar vieną socialiai angažuotą filmą. Motinos liga, išsiskyrimas su partneriu, paauglės dukters problemos, nesutarimai su amerikiečių aktoriumi (John Turturro) pagilina herojės krizę. Suliedamas liūdesį ir autoironiją, realizmą ir poeziją Moretti sukūrė filmą apie išnykimo, išėjimo, neišvengiamo atsisveikinimo tragizmą.

 

Naują Alejandro Gonzalezo Inarritu filmą „Hju Glaso legenda“ („The Revenant“), kurio premjera numatyta sausio 29 d., įkvėpė tikra istorija apie XIX a. medžiotoją. Jį užpuolė meška, o draugai paliko mirti. Pirmieji recenzentai tvirtina, kad režisierius 150 minučių filme sugebėjo parodyti tik kelias puikias scenas ir gražius peizažus, bet pagrindinį vaidmenį sukūręs Leonardo DiCaprio greičiausiai taps „Oskarų“ favoritu.

 

Vasarį, iškart po premjeros Berlyno kino festivalyje, Lietuvoje turėtų pasirodyti ir naujausias brolių Joelio ir Ethano Coenų filmas „Hail, Cezari!“ („Hail, Caesar!“). Tai miuziklas, nukeliantis į 6-ojo dešimtmečio Holivudą. Pagrindinis herojus – „svajonių fabriko“ skandalų tildymo specialistas (Josh Brolin). Kai bus pagrobta kino žvaigždė (George Clooney), jam reikės sutvarkyti išpirkos klausimus. Filmas pilnas tikrų žvaigždžių – vaidina Channingas Tatumas, Scarlett Johansson, Ralphas Fiennesas, Tilda Swinton, Jonah Hillas, Dolphas Lundgrenas, Christopheris Lambertas.

 

Pavasarį turėtų pasirodyti ir rusų kino režisieriaus Aleksandro Sokurovo „Frankofonija“ („Francofonia, le Louvre sous l’Occupation“). Filmas pasakoja apie Luvro istoriją nuo Atgimimo iki mūsų dienų, bet svarbiausias įvykis – 1940-ųjų katastrofa, kai naciai norėjo išvežti muziejaus turtus į Vokietiją. Kartu tai ir režisieriaus apmąstymai apie meną karo metais, jo monologas apie kultūrą. Sokurovas, kurį „The Hollywood Reporter“ kritikė Deborah Young pavadino „tikruoju kultūriniu Europos kino genijumi“, šioje savo esė nutrynė vaidybinio ir dokumentinio kino ribas, susiejo įvairias audiovizualines formas.

 

Kino teatrų repertuare, matyt, taip ir neatsiras, bet gal kuris nors festivalis parodys vieną kritikams labiausiai patikusių pernykščių filmų – animacinę Charlie Kaufmano „Anomalisą“. Filmo siužetas atrodo paprastas: vidutinio amžiaus krizę išgyvenantis vyras vyksta į komandiruotę. Kelionėje jis sutiks nepaprastą būtybę, galinčią pakeisti jo tuščią ir beprasmišką gyvenimą.


Kol kas repertuare nematyti ir vieno tyliųjų „šiųmečių Oskarų“ favoritų – Johno Crowley filmo „Bruklinas“ („Brooklyn“). Saoirse Ronan herojė šiame filme 6-ajame dešimtmetyje iš Airijos atplaukia į Brukliną. Niujorke ji įsimyli italą imigrantą, bet tėvynėje liko kitas mylimasis. Mergina turės nuspręsti, su kuriuo ji nori būti ir kur yra jos vieta.


Nematyti ir Lenny Abrahamsono filmo „Kambarys“ („Room“). Tai Emmy Donaghue romano, kurį įkvėpė austro Josepho Fritzlio byla, ekranizacija. Filmo herojė – jauna moteris. Su mažu sūneliu jie gyvena ankštame kambaryje, niekad iš jo neišeina ir berniukas net nežino, kad už jo ribų egzistuoja platus pasaulis. Pabėgimas yra vienintelis būdas išsigebėti, bet ar vaikas dar galės prisitaikyti prie kitokio pasaulio?


Tačiau galima neabejoti, kad vasarą kino teatruose bus galima pamatyti naują Guy Ritchie filmą „Apskritojo stalo riteriai: karalius Artūras“ („Knights of the Roundtable: King Arthur“). Įdomu, kaip kriminalinių komedijų kūrėjas įsivaizduoja karaliaus Artūro nuotykius. Hario Poterio gerbėjai laukia filmo apie savo numylėtinio priešistorę. Davido Yateso filmo „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ („Fantastic Beasts and Where to Find Them“) scenarijų parašė pati J.K. Rowling. Pasaulinė premjera numatyta lapkritį.

 

Timo Burtono gerbėjai laukia naujo jo filmo „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children“, sukurto pagal debiutanto Ransomo Riggso romaną. Filmas pasakoja apie berniuką, kurį tyrimas atveda į paslaptingą salą. Čia stovi namelis. Jame kadaise gyveno talentingi vaikai. Filme vaidina Eva Green, Samuelis L. Jacksonas, Judi Dench, Asa Butterfieldas, Rupertas Everettas, Terence’as Stampas.

 

Garsiojo „Atkirčio“ gerbėjai laukia antrojo Damieno Chazelle’o filmo „La La Land“. Jis ir vėl bus apie muzikantus. Džiazo pianistas (Ryan Gosling) čia įsimyli pradedančią aktorę (Emma Stone). Biografinių filmų mėgėjus turėtų sudominti Johno Lee Hanckocko filmas „The Founder“. Tai Ray’aus Kroko – žmogaus, kuris apgavo brolius McDonaldus ir perėmė jų įkurtą firmą, biografija. Pagrindinį vaidmenį sukūrė po „Žmogaus-paukščio“ vėl išpopuliarėjęs Michaelas Keatonas.


2016-ieji ir vėl bus tęsinių metai. Vasarį pasirodys „Zūlanderis 2“ – Beno Stillerio komedijos tęsinys. Stilleris vėl vaidins kvailį, įsipainiojusį į kriminalinę intrigą. Pavasarį žadama ir naujo filmo apie žmogų-šikšnosparnį premjera. Zaco Snyderio filme „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ („Batman v Superman: Dawn of Justice“) Betmeną vaidins Benas Affleckas. Vasarą ir rudeniop laukia penktasis „Ledynmečio“ filmas, ketvirta „Žaislų istorija“ ir penktieji „Karibų piratai“ bei naujas „Gražuolės ir pabaisos“ variantas – šiame miuzikle pagrindinius vaidmenis kuria Emma Watson ir Danas Stevensas.

 

Parengė Ž.P.

„Didžioji skola“
„Didžioji skola“
„Hail, Cezari!“
„Hail, Cezari!“
„Frankofonija“
„Frankofonija“
„Bruklinas“
„Bruklinas“
„Kambarys“
„Kambarys“