7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meilužis iš pietų“ – saulėtas meilės laiškas praėjusių dienų Italijos kinui

„Pasakos“ inf.
Nr. 41 (1147), 2015-11-20
Kinas Anonsai
„Meilužis iš pietų“
„Meilužis iš pietų“

Gruodžio 3–13 d. tarptautinio moterų kino festivalio „Šeršėliafam“ žiūrovai galės pasižiūrėti naujausią Cristinos Comencini darbą „Meilužis iš pietų“ („Latin lover“, 2015). Filmas ne tik atiduoda duoklę auksiniam italų kino laikotarpiui, bet ir smagiai žaidžia pietiečio meilužio (latin lover) tipažo stereotipais.

 

Pietiečiai meilužiai, praėjusio amžiaus 3-iajame dešimtmetyje pasirodę Holivudo filmuose, o vėliau ir italų kine, užburia giliu žvilgsniu ir temperamentu. Tamsiaplaukiai romantiški vyrai, atrodo, visada žino, ką ir kaip pasakyti, kad imtų lengvai linkti kojos, pilve pradėtų plazdenti drugeliai, o nevalinga šypsena kilstelėtų lūpų kampučius. Jie gali kiekvieną moterį priversti pasijusti gražiausia ir geidžiamiausia.

 

Pirmuoju pietiečiu meilužiu kino istorijoje tapo italų kilmės Holivudo žvaigždė Rudolphas Valentino. Jį dievino moterys ir nekentė vyrai. Ankstyva aktoriaus mirtis sukėlė visuotinę isteriją ir savižudybių bangą.

 

Praėjusio amžiaus viduryje pietietį meilužį vaidino italų kino legendos Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassmanas, Rossano Brazzi ir kiti. Neatsiejamos jų įvaizdžio detalės – nepriekaištingi kostiumai, atsainus, bet elegantiškas stilius, akiniai nuo saulės ir lūpose smilkstančios cigaretės. Ir filmavimo aikštelėse, ir gyvenime šalia jų buvo gražiausios moterys –Faye Dunaway, Catherine Deneuve, Ava Gardner.

 

Būtent tokį širdžių daužytoją rodo ir filmas „Meilužis iš pietų“. Francesco Scianna personažas nulipdytas iš visų Italijos kiną pasaulyje išgarsinusių aktorių. Filmo veiksmas nukels į saulėtą pietų Italijos miestelį, kuriame gimė kino žvaigždė Saverio Krispo. Čia įsikūrusios ir pirmoji jo žmona Rita (paskutinis Virnos Lisi vaidmuo) bei jų duktė (Angela Finocchiaro).

 

Filmo herojaus aktoriaus karjerą galima dalinti į įvairius, skirtingas šalis apimančius laikotarpius. Asmeninį gyvenimą – taip pat. Jis susilaukė net penkių dukterų su skirtingų tautybių moterimis. Dešimtosios aktoriaus mirties metinės pažymimos memorialinės lentos atidengimu bei itin gausios šeimos susitikimu. Į jį atvyksta ispanė Ramona (Marisa Paredes) bei jos duktė su šeima, dukterys iš Prancūzijos (Valeria Bruni Tedeschi) ir Švedijos (Pihla Viitala). Stinga tik jaunėlės iš JAV.

 

Filmo herojų matome tik filmų, interviu ištraukose bei žmonų ir dukterų prisiminimuose. Bet akivaizdu, kad visų moterų gyvenimas vis dar sukasi aplink tėvą, vyrą, kino žvaigždę. Skirtingų, tik meilės vienam žmogui siejamų moterų susitikimas prasideda komiškų nesusipratimų virtine, bet baigiasi netikėtu išsilaisvinimu.

„Meilužis iš pietų“
„Meilužis iš pietų“