7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno kino festivalį atidarys „Žalieji muškietininkai“

 

TKKF inf.
Nr. 34 (1140), 2015-10-02
Kinas Anonsai
Klubas „Atgaja“
Klubas „Atgaja“

Rugsėjo 30 d. Kauno kino centro „Romuva“ duris atvers 9-asis tarptautinis Kauno kino festivalis. Beveik dvi savaites žiūrovai bus kviečiami į kino šventę, kurioje galės ne tik pamatyti retrospektyvinę festivalio programą, bet ir susitikti su žymiais kultūros ir visuomenės veikėjais, pristatysiančiais filmus bei atversiančiais platesnius kino suvokimo kontekstus.

 

Kauno kino festivalį atidarys naujas Jono Ohmano filmas „Žalieji muškietininkai“. Festivalio žiūrovams filmą pristatys režisierius Jonas Ohmanas bei „Atgajos“ judėjimo dalyvės, filmo idėjos autorė Giedrė Aleksandravičiūtė, filosofė Jurga Jonutytė bei prodiuserė Teresa Rožanovska.

 

Dokumentiniame filme pasakojama apie vieną  ryškiausią Lietuvos nepriklausomybės atgavimo laikų ekologinį ir etnologinį klubą „Atgaja“, įsikūrusį 1987 metais Kaune. Iš pradžių buvęs mažu ekologijos bei paminklosaugos klubu, netrukus „Atgaja“ išaugo į platesnį judėjimą, kuris radikaliais ir kūrybiškais protestais prieš tuometinę santvarką prisidėjo prie nepriklausomybės atgavimo.

 

Filme atskleidžiama jaudinanti „Atgajos“ lyderio Sauliaus Griciaus, praminto „Šernu“, istorija. Šis idealistas paliko ryškų pėdsaką naujausioje Lietuvos istorijoje. Tūkstantines minias sukviesdavęs lyderis rengė protesto akcijas, žygius, kuriais siekė išsaugoti gamtą, puoselėti Lietuvos istoriją ir po truputį ardė sovietinę santvarką, kurstė į nepriklausomybę žengiančios Lietuvos dvasią.

 

„Saulius Gricius turėjo neeilinį gebėjimą suburti didžiules minias ir visa tai darė šmaikščiai, ironiškai, o kartu intelektualiai, apgalvotai bei atsakingai. Filmu norėjome parodyti, kad svarbius pokyčius veikia ne tik tie, kurie daro politinius sprendimus, bet pirmiausia pati visuomenė, net ir labai jauni žmonės, veikiantys kartu, vienijami tikslo“, – sako filosofė Jurga Jonutytė.

 

Supindamas unikalią dokumentinę medžiagą iš ryškiausių „Atgajos“ ekologinių, pacifistinių protesto akcijų su buvusių ir esamų „Atgajos“ klubo narių pasakojamais, Jonas Ohmanas siūlo pažvelgti į mažai žinomą moderniosios Lietuvos istorijos tarpsnį.

 

Švedų vertėjo, žurnalisto, režisieriaus Jono Ohmano „Žalieji muškietininkai“ – jau antras filmas Kauno kino festivalio programoje. 2008 m. festivalis pristatytė jo filmą „Smogikai“.

 

Jau daug metų Lietuvoje gyvenantis režisierius filmuose tyrinėja svarbius Lietuvos istorijos reiškinius, užimdamas stebėtojo poziciją Ohmanas leidžia kalbinamiems veikėjams kurti savitą istorijos liudijimą.

 

Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 30 – spalio 11 d. Kauno kino centre „Romuva“.

Daugiau informacijos:

www.kinofestivalis.lt

 

Žymos:
TKKF inf.,
Klubas „Atgaja“
Klubas „Atgaja“