7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas apie žvaigždę, kurios JAV pramogų verslas nepriėmė

 

„Nominum“ inf.
Nr. 29 (1135), 2015-07-24
Kinas Anonsai
 „Sugar Men“
„Sugar Men“

Lietuvos kino ekranuose nuo šio penktadienio bus rodomas vienas garsiausių pastarųjų metų dokumentinių filmų – Maliko Bendjelloulo „Sugar Men“ (Švedija, D. Britanija, 2012). Filmą platina Arūno Matelio kino studija „Nominum“.

 

1970 ir 1971 metais JAV, „Sussex Records“ įrašų studijoje, pasirodė dvi Detroite gimusio meksikiečių kilmės muzikanto ir poeto Sixto Rodriguezo plokštelės „Cold Facts“ ir „Coming from Reality“. Daugelis pranašavo talentingam muzikantui didelę sėkmę. Ja neabejojo ir pirmojo albumo prodiuseriai – muzikantai Mike’as Theodore’as ir Dennisas Coffey, atradę Rodriguezą viename prirūkytame Detroito bare. Jis grojo atsukęs klausytojams nugarą. Muzikantai įkalbėjo drovųjį bardą ateiti į įrašų studiją. „Prodiusavau daugelio garsių atlikėjų didžiausius hitus, bet niekad nesu dirbęs su tokiu talentingu menininku kaip Rodriguezas“, – viename interviu prasitarė ir antrojo albumo „Coming from Reality“ prodiuseris Steve’as Rowlandas.

 

Bet nutiko priešingai. JAV buvo parduotos vos 6 (!) plokštelės. Po penkerių metų „Sussex Records“ bankrutavo, jos turtas ir įrašai atsidūrė nežinia kur. Tik gerokai vėliau paaiškėjo, kad viename Niujorko sandėlyje kažkas atrado Rodriguezo albumus ir išvežė juos į Australiją, kuri entuziastingai priėmė amerikiečių nepastebėtą bardą. Rodriguezas surengė ten du sėkmingus turus, tačiau ši sėkmė amerikiečių ausų nė nepasiekė.

 

Sklandė įvairūs gandai, esą nusivylęs žiūrovais Rodriguezas susidegino, nusišovė tiesiog scenoje, apako. Pačiam dainininkui nei gandai, nei faktas, kad jo plokštelių Pietų Afrikos Respublikoje parduota daugiau nei pusė milijono ir jos tapo platininės, nebuvo žinomi. Visą gyvenimą itin kukliai vertęsis, menkai apmokamus fizinius darbus dirbęs amerikietis, kurio muzikinė karjera JAV nutrūko net ir neprasidėjusi, apie tai nė nesapnavo.

 

„Niekada nesupratau, kodėl jis netapo žvaigžde“, – praėjus daugiau kaip keturiems dešimtmečiams prasitarė Rowlandas, negalėjęs paaiškinti, kodėl Rodriguezas liko nežinomas iki pat 2012-ųjų, kai ekranuose pasirodė dokumentinis švedų režisieriaus Maliko Bendjelloulo (1977–2014) filmas „Searching for Sugar Man“, laimėjęs daugiau nei 30 garbingiausių kino apdovanojimų, tarp jų JAV kino akademijos „Oskarą“.

 

„Tai buvo nuostabiausia ir pati įspūdingiausia tikra istorija, kokią tik kada buvau girdėjęs, beveik archetipinė pasaka, – sakė Rodriguezo paslaptį atskleidusio dokumentinio filmo režisierius. – Ji fantastiška. Joje yra visko – žmogiškumo, muzikos, prisikėlimo ir detektyvo elementų.“

 

 „Sugar Men“
„Sugar Men“
 „Sugar Men“
„Sugar Men“
 „Sugar Men“
„Sugar Men“