7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškų trumpametražių turas po Lietuvą

 

„Lithuanian Shorts“ inf.
Nr. 18 (1124), 2015-05-08
Kinas Anonsai
„Man dvim keli“
„Man dvim keli“

Naujausių lietuviškų trumpametražių filmų programa „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ pradėjo mėnesį truksiantį nacionalinį turą. Šešių trumpų filmų programa aplankys devynis Lietuvos miestus ir pristatys žiūrovams tai, kas aktualu jauniausios lietuvių kino kartos režisieriams.

 

„LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ – tai jau antrą kartą lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ rengiama programa, kuria siekiama supažindinti ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų žiūrovus su naujausiais lietuviško kino kūriniais. Filmai šiai programai parinkti vieni naujausių, kai kurie dar tik spėję surengti nacionalines premjeras metų pradžioje“, – teigia viena iš agentūros įkūrėjų Marija Razgutė. Kino žiūrovai pamatys šešis 2014 ir 2015 m. sukurtus lietuviškus trumpametražius filmus – keturis vaidybinius bei po vieną animacinį ir dokumentinį.

 

Programoje pristatomas vienas sėkmingiausių pastarųjų metų lietuviškas trumpametražis filmas „Triukšmadarys” (rež. Karolis Kaupinis), kuris po pasaulinės premjeros, įvykusios 2014 m. Tarptautiniame Lokarno kino festivalyje Šveicarijoje, apkeliavo daugiau nei 20 tarptautinių kino festivalių. Filmas pasakoja apie provincijos mokyklą, laukiančią delegacijos iš ministerijos. Ji turi atvežti naują skambutį, nes senasis nebeatitinka garso standartų. Tačiau vaikų, o ne skambučio stokojančios mokyklos direktorius visomis išgalėmis stengiasi užmaskuoti akivaizdų vaikų trūkumą ir išvengti mokyklos uždarymo. Pagrindinius mokyklos direktoriaus ir budėtojo vaidmenis filme sukūrė aktoriai Valentinas Masalskis ir Šarūnas Puidokas.

 

Vaidybinė trumpametražė Marijos Kavtaradzės juosta „Man dvim keli“ perteikia jauno žmogaus jausenas. Režisierė analizuoja pasirinkimo ir apsisprendimo temą, ieško atsakymų, kas vis dėlto yra tas nuobodulys, kuris nebereiškia „nėra ką veikti“, ir nuolatinis nuovargis nuo bastymosi, svarstant, kad „gal kažkur kitur bus geriau“.

 

Jaunosios kino kūrėjų kartos atstovės Kamilės Milašiūtės trumpametražis filmas „After Rave“ tarptautinę kelionę pradėjo dar praėjusį rudenį prestižiniame San Sebastiano filmų festivalyje. Šis filmas – jaunos merginos Mildos istorija. Ji planuoja pasilinksminimą su draugais, bet planus sujaukia žinia apie netektį šeimoje. Iš pirmo žvilgsnio Mildos reakcija ir sprendimai atrodo neadekvatūs, tačiau po truputį virsta tikruoju netekties skausmu.

 

Dar vienas vaidybinis programos filmas „Apytiksliai“ (rež. Vytautas Plukas) pasižymi subtilia estetika ir laisvės pojūčiu. Čia pagrindinį vaidmenį atlieka nuo važiuojančios mašinos atitrūkusi plastiko plėvelė. Tai trumpa, niekieno nepastebėta laisvės akimirka – pilna gyvybės, žaismingumo ir laikinumo.

 

Igno Meilūno animacinis filmas „Miškas“ kupinas magijos ir ryškių spalvų: atsiskyrėlis gamtininkas bando sugauti mitinį, naktį šviečiantį miško gyventoją ir papildyti savo kolekciją. Gamtininkas sukonstruoja spąstus, tačiau netrukus pats atsiduria keblioje situacijoje.

 

Vienintelis dokumentinis programos „LT trumpai“ filmas – „Mėgėjai“ (rež. Audrius Antanavičius). Tai filmas, kuriame pateikiamas trumpas žvilgsnis į kino mėgėjų – gydytojo Vitolio Laumakio ir inžinieriaus Adolfo Morėno – draugystę, puoselėtą dar 1962 m. Kėdainių kultūros centre įkurtoje vienoje žymiausių Lietuvos mėgėjiško kino studijų „Mėgėjas“.

 

Pirmieji programos seansai įvyko gegužės 8 d., Vilniuje, „Pasakos“ kino teatre, Klaipėdos kultūros fabrike ir Panevėžyje kino centre „Garsas“.

 

Programa „LT trumpai: trumpametražiai iš Lietuvos“ rodoma:

Vilniuje, kino teatre „Pasaka“ (nuo 05.08);

Kaune, kino teatre „Romuva“ (05.14 ir 16);

Klaipėdoje, Kultūros fabrike (05.08–09);

Panevėžyje, kino centre „Garsas“ (nuo 05.08);

Ukmergėje, kultūros centre (05.19);

Marijampolėje, kino teatre „Spindulys“ (05.29–06.04);

Gargžduose, kino teatre „Minija“ (05.22–28);

Nidoje, Nidos meno kolonijoje (05.23).

 

„Man dvim keli“
„Man dvim keli“