7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Romuva“ švenčia 75-metį

 

Gintarė Žaltauskaitė
Nr. 15 (1121), 2015-04-17
Kinas Anonsai
K. Janulaičio nuotr.
K. Janulaičio nuotr.

Broliai Antanas ir Petras Steikūnai Kauno Laisvės alėjoje 1939 m. pradėjo statyti kino teatrą. Moderniausias tarpukario kino teatras „Romuva“ duris atvėrė 1940 metais. Tačiau miestiečiams jis tarnavo tik vienus metus, jo veiklą nutraukė Antrasis pasaulinis karas. Vėliau „Romuva“ buvo nacionalizuota, programos turinį ėmė griežtai kontroliuoti sovietinė Valstybinė kinofikacijos valdyba.

 

Šiemet Kauno tarpukario modernistinė architektūra įgijo Europos paveldo statusą, o „Romuvos“ pastatas įtrauktas į svarbiausius objektus. Architektūros istorikas Vaidas Petrulis „Romuvos“ pastato architektūrą Kauno kontekste laiko unikalia. Pasak istoriko, statytojai orientavosi į art déco stilių ir tarptautines kino teatrų architektūros tendencijas: „Romuvoje“ yra išties daug lenktų linijų plane, tai toks „streamline“ dekoras, kuris taip pat asocijavosi su šiuolaikiškumu, greičiu ir judėjimu. Tokia estetika būdinga pirmiausia JAV kino teatrams. Šiuo požiūriu, lyginant su kitais Lietuvos kino teatrais, „Romuva“ visiškai unikali ir išskirtinė, net šiuolaikiška.“

 

Dabar „Romuva“ – tai kultūrinė erdvė, jau keleri metai vėl atgaivinusi kino teatro veiklą. Čia vyksta Tarptautinis Kauno kino festivalis, Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, Vokiško kino dienos, rengiamos edukacinės programos mokykloms, animacijos dirbtuvės, du kartus per mėnesį kino gerbėjus suburia „Kino klasikos klubas“. Jaunimą traukia bendras su Vytauto Didžiojo universitetu projektas „Subtitrai“, skatinantis domėtis lietuvių kinu. Kartais čia svečiuojasi koncertai ar spektakliai. Šių metų balandžio 1 d. kino teatras pervadintas į Kauno kino centrą „Romuva“ ir tapo miesto savivaldybės biudžetine įstaiga.

 

Nuo pirmojo kino seanso, įvykusio 1940 m. balandžio 18 d., prabėgo 75-eri metai. Ta proga balandžio 18 d. 18 val. „Romuvoje“ vyks jubiliejinis renginys: bus parodyta Vytauto Žalakevičiaus komedija „Kol nevėlu“ (1957), pristatyti dokumentai apie kino teatrą, skambės tarpukario muzika: gyvos muzikos atlikėjų pasirodymai prieš kino seansus prieš pusę amžiaus buvo itin populiarūs.

 

K. Janulaičio nuotr.
K. Janulaičio nuotr.
G. Žaltauskaitės nuotr.
G. Žaltauskaitės nuotr.