7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Albinosų medžioklė sukrečiančiame filme „Baltas šešėlis“

 

„Pasakos“ inf.
Nr. 8 (1114), 2015-02-27
Kinas Anonsai
„Baltas šešėlis“
„Baltas šešėlis“
Nuo 2007-ųjų Tanzanijoje pradėti fiksuoti kraupūs nusikaltimai: albinosai tapo žmonėmis taikiniais, o jų kūno dalys medžiotos šamanų ritualams. 2015-ųjų sausį šalis uždraudė šamanų profesiją, valdžia tikisi sustabdyti žudynes, oficialiai nusinešusias daugiau nei 70 gyvybių. Apie tai, kaip gyventi, kai esi medžiojamas, pasakoja režisieriaus Noazo Deshe filmas „Baltas šešėlis“ („White shadow“, Vokietija, Italija, Tanzanija, 2013), vasario 27 d. pasirodysiantis Lietuvos kino teatruose.
 
Vienas „Balto šešėlio“ prodiuserių – populiarus Holivudo aktorius Ryanas Goslingas. Francis Fordas Coppola vadina šį filmą „nepamirštamu, sukrenčiančiu ir amžinu“, žurnalas „Variety“ giria režisierių už drąsų stilių. Venecijos kino festivalyje „Baltas šešėlis“ buvo apdovanotas „Luigi De Laurentis“ ir „Ateities liūto“ prizais geriausiam debiutantui ir geriausiam debiutiniam pilnametražiam filmui, tarptautinė jo premjera įvyko 2014 m. Sandanso kino festivalio konkursinėje programoje.
 
„Baltas šešėlis“ pasakoja apie skaudžią Tanzanijos albinosų realybę paauglio berniuko Aliaso akimis. Aliaso tėvas buvo nužudytas, mat vietiniai šamanai siūlo didžiulius pinigus už albinosų kūno dalis. Tikima, kad albinosų galūnės privilios turtus, o širdis – meilę. Aliasas taip pat albinosas, vienas iš žmonių, kurių kūne sutrikusi melanino gamyba išskiria juos iš minios neįprastai blyškia oda. Po tėvo mirties berniuką mama išsiunčia pas dėdę į miestą, kur jam teks išmokti prisitaikyti ir gyventi nuolat baiminantis dėl savo gyvybės.
 
Dauguma kadrų nufilmuoti viena nešiojama kamera, naudota natūrali šviesa. „Filmavimo stilius yra subjektyvus dalykas, turėjau vienintelį troškimą: kad viskas atrodytų kuo tikroviškiau. Filmuodami naudodavome tik būtiniausias priemonės, nes aktoriai buvo neprofesionalūs, tarp jų – vaikai“, – sako režisierius.
 
Filmo garso takelį Noazas Deshe kūrė kartu su Australijos multiinstrumentalistu Jamesu Massonu. Režisierius sako, kad muzika „Baltame šešėlyje“ siekė perteikti Aliaso charakterį ir jo emocines būsenas. „Pagrindinis filmo tikslas – suteikti jums patirčių, likti jautriems ir nesiliauti užduoti klausimų“, – sako režisierius.
 
Filmo premjera įvyks vasario 27 d. 19 val. Vilniaus kino teatre „Pasaka“. Nuo vasario 27 d. filmas  taip pat bus rodomas Kaune, kino teatre „Romuva“, Marijampolėje, kino teatre „Spindulys“, Mažeikiuose, kino klube „Pirmas kadras“. Panevėžyje, kino centre „Garsas“ filmas pasirodys nuo kovo 6 d.
 
Daugiau informacijos galite rasti filmo svetainėje.
 

 

„Baltas šešėlis“
„Baltas šešėlis“