7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 20 (1081), 2014-05-23
Kinas Trumpai
Malik Bendjelloulis
Malik Bendjelloulis
Mirė filmo „Sugar Man“ režisierius Malikas Bendjelloulis
Gegužės 13 d. Stokholme mirė režisierius Malikas Bendjelloulis – 2013 m. „Oskaru“ apdovanoto dokumentinio filmo „Sugar Man“ („Searching for Sugar Man“), kūrėjas. Režisieriaus brolis Joharas dienraščiui „Aftonbladet“ pranešė, kad Malikas nusižudė, kad jis jau ilgą laiką kovojo su depresija.
 
Bendjelloulis gimė 1977 m. Švedijoje, Istade, vertėjos, dailininkės Veronicos Schildt ir gydytojo, išeivio iš Alžyro Hacène’o Bendjelloulio šeimoje. Būdamas paauglys jis vaidino jaunimo seriale „Eba ir Didrikas“. Bendjelloulis studijavo medijas ir kino režisūrą, dirbo televizijoje. Prieš „Sugar Man“, Bendjelloulis dirbo muzikinių dokumentinių filmų prodiuseriu, kūrė reportažus apie kultūros renginius. 2006 m. jis išvyko keliauti po Afriką ir Lotynų Ameriką – „rinkti įdomių istorijų, kurias galima nufilmuoti“. Po šių kelionių Bendjelloulis nusprendė papasakoti apie užmirštą JAV muzikos atlikėją Sixtą Rodriguezą iš Detroito, kuris tapo kultiniu dainininku Pietų Afrikoje. Filmas „Sugar Man“ buvo kurtas ketverius metus, nes kilo finansinių keblumų ir dalis buvo nufilmuota „iPhone“. Filmas sulaukė ne tik „Oskaro“, bet ir kitų svarbių kino apdovanojimų, tarp jų BAFTA, Amerikos režisierių gildijos prizų.
 
Larsas von Trieras rašo siaubo filmo scenarijų
Danų režisierius Larsas von Trieras rašo siaubo filmo, kurio veiksmas nukels į JAV miestą Detroitą, scenarijų. Jis skirtas kitam danų režisieriui Kristianui Levringui. Kol kas būsimas filmas vadinasi „Detroitas“. Paskutiniais dešimtmečiais buvusi JAV automobilių gamybos sostinė išgyvena ekonominį ir demografinį žlugimą, miestui paskelbtas bankrotas, iš jo bėga gyventojai: iš 1,8 milijonų 6-ojo dešimtmečio pradžioje dabar liko tik 700 tūkstančių. Detroite ir vieni didžiausių nusikalstamumo rodikliai JAV. Tačiau miestą pamėgo kinematografininkai, pavyzdžiui, čia filmą „Išgyvena tik mylintys“ kūrė Jimas Jarmuschas.
 
Naujas Paolo Sorrentino filmas
43-ejų italų režisierius Paolo Sorrentino, kurio filmas „Didis grožis“ pelnė „Oskarą“ ir išrinktas geriausiu 2013 m. Europos filmu, Šveicarijoje pradėjo filmuoti „Ankstyvuosius metus“ („La Giovinezza“, „The Early Years“). Filmas kuriamas anglų kalba. Michaelas Caine’as vaidina dirigentą pensininką, atvykusį pailsėti į Alpes su dukterimi ir jos drauge. Tačiau Anglijos karalienė jį kviečia į Bakingemo rūmus diriguoti kunigaikščio Filipo gimtadieniui skirto koncerto. Dirigentas to visai netrokšta. Pagrindinio personažo dukterį turėtų vaidinti Rachel Weisz, tarp filmo aktorių minimi Willemas Dafoe, Harvey Keitelis, Jane Fonda ir Paulas Dano. Itališkas filmo pavadinimas „La Giovanezza“ – tai ir fašistinio laikotarpio himno, kuris dabar Italijoje uždraustas, pavadinimas.
 
„Prix Media“ Danisui Tanovićiui
Kitas „Oskaro“ laureatas (už filmą „Niekieno žemė“) – bosnių režisierius Danisas Tanovićius, kurio naujausią, Berlyne apdovanotą „Vaizdelį iš metalo surinkėjo gyvenimo“ pernai rodė Tarptautinis Kauno kino festivalis, – tapo Europos apdovanojimo „Prix Media“ laureatu. Taip įvertintas jo kino projektas „Į ką žiūri?“ („What Are You Looking At?“), pasakojantis apie Bosnijos ir Hercegovinos sostinę Sarajevą praėjus 20 metų po kruvino karo buvusioje Jugoslavijoje. Apdovanojimą jam gegužės 17 d. Kanų kino festivalyje įteikė ES edukacijos ir kultūros komisarė Androulli Vassiliou. „Prix Media“ ES skiria filmo, kuris turi daugiausi šansų sulaukti daug kino žiūrovų, projektui. Dabar režisierius rengiasi įgyvendinti šį projektą ir kurti filmą apie korumpuotą ir kupiną prievartos šiuolaikinį Sarajevą. Pasak Tanovićiaus, pagrindinis būsimo filmo herojus – karo didvyris, po 20 metų sugrįžęs į Sarajevą ir atradęs jį „netekusį savo didvyrių ir vertybių, suėstą korupcijos ir nusikaltimų“. Pasak Tanovićiaus, Bosnijoje ir Hercegovinoje, šalyje, kur pagaminama gal ir nedaug, bet užtat gerų filmų, beveik neįmanoma sukurti filmo be įvairių Europos fondų bei iniciatyvų paramos.
 
Parengė Ž. P.
Malik Bendjelloulis
Malik Bendjelloulis
Lars von Trier
Lars von Trier
Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino
Kadras iš Deniso Tanovićiaus filmo „Vaizdelis iš metalo surinkėjo gyvenimo“
Kadras iš Deniso Tanovićiaus filmo „Vaizdelis iš metalo surinkėjo gyvenimo“