7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 19 (1080), 2014-05-16
Kinas Trumpai
Tatjana Samoilova filme „Skrenda gervės“
Tatjana Samoilova filme „Skrenda gervės“
Mirė Tatjana Samoilova
Gegužės 4 d., 80-ojo gimtadienio naktį, mirė rusų kino aktorė Tatjana Samoilova. Tai buvo vienintelė sovietų kino žvaigždė, sulaukusi tarptautinio pripažinimo: jos vaidmuo Michailo Kalatozovo filme „Skrenda gervės“ (tai vienintelis rusų filmas, apdovanotas „Auksine palmės šakele“) sulaukė specialaus Kanų įvertinimo, aktorės portretą piešė Pablo Picasso, tvirtinęs, kad „šios rusų deivės akyse galima nuskęsti“, Samoilovos vardu pavadinta rožių alėja Paryžiuje, jos rankų atspaudas (vienintelis iš rusų aktorių) puikuojasi Holivude.
 
Pasaulinę šlovę dvidešimt trejų metų Samoilovai atnešė „Skrenda gervės“, kur ji suvaidino Veroniką – merginą, iš kurios karas atėmė mylimąjį ir ateitį. Tačiau būtent Veronika tapo sovietų „atlydžio“ kino simboliu.
 
Aktorė gimė garsaus kino aktoriaus Jevgenijaus Samoilovo šeimoje. Ji nuo mažens mokėsi baleto, baigė Maskvos Stanislavskio ir Nemirovičiaus muzikinio teatro baleto studiją, tęsti šokėjos karjerą ją įkalbinėjo Maja Pliseckaja, vėliau aktorė studijavo Maskvos teatro institute. Samoilova vaidino filmuose „Neišsiųstas laiškas“, „Jos ėjo į Rytus“, „Alba Regija“, tarp jos geriausių vaidmenų – Ana Karenina, 1967 m. Aleksandro Zarchi Levo Tolstojaus romano ekranizacijoje. 8-ajame dešimtmetyje aktorė išnyko iš kino ekranų, dirbo teatre. Vėl filmuose ji pasirodė po 2000-ųjų. Samoilova vadino mažai, paskutiniais dešimtmečiais jos vardas buvo beveik pamirštas, aktorė sirgo ir jautėsi visų apleista. Ji palaidota Maskvos Novodevičje kapinėse.
 
Agnieszkos Holland „Rozmari kūdikis“
Gegužės 11 d. NBC televizija pradėjo rodyti naują keturių valandų trukmės miniserialą „Rozmari kūdikis“. Tai – garsiojo 1968 m. Romano Polanskio filmo, sukurto pagal Iros Levino romaną, perdirbinys. Polanskio filmas vienas pirmųjų perkėlė satanizmo temą į siaubo filmo žanrą. „Rozmari kūdikis“ buvo labai populiarus ir įkvėpė visą okultinių siaubo filmų bangą, iš jų išsiskyrė „The Omen“ ir „Egzorcistas“.
 
Serialo režisierė Agnieszka Holland veiksmą iš Niujorko perkėlė į šių dienų Paryžių. Kaip pajuokavo „New York Times“ televizijos recenzentė Alessandra Stanley, „Paryžiuje kaimynų košmaras yra elegantiškesnis“. Kitos, taip pat „New York Times“ puslapiuose pasirodžiusios recenzijos autorė Rachel Donadio pabrėžia, kad nauja versija yra daug žiauresnė, bet psichologiškai sudėtingesnė, ir cituoja režisierės žodžius, esą ji norėjo transformuoti „Rozmari kūdikį“ į tamsią, postfeministinę meditaciją apie nėštumo metu prarandamą kontrolę ir pinigų bei valdžios gundymus.
 
Šokėja Rozmari („Įsikūnijime“ matyta Zoe Soldana) ir jos vyras rašytojas (Patrick J. Adams) atvyksta į Paryžių, kur vyras pakviestas dėstyti Sorbonoje. Juos imasi globoti pagyvenusi turtingų prancūzų pora, kurią suvaidino Carole Bouquet ir Jasonas Isaacsas. Rozmari netrukus pastoja ir pradeda įtarti, kad nešioja tamsiųjų jėgų kūdikį.
 
Filmo klipą galima pasižiūrėti čia.
 
Muziejai aktorių namuose
2016 m. Šveicarijoje, Corsier-sur-Vevey, Charlie Chaplino (1889–1977) namuose, rengiamasi atidaryti aktoriaus muziejų. Šiame name aktorius ir režisierius gyveno paskutinius 25 gyvenimo metus. Ženevos ežero pakrantėje pastatytą vilą rengiamasi restauruoti. Muziejuje bus galima pamatyti aktoriaus kostiumus ir fotografijas, atskirame kambaryje visą dieną bus rodomi Chaplino filmai.
 
Muziejumi virto ir Klermono pilis, kurios savininkas buvo prancūzų komikas Louis de Funèsas (1914–1983). Čia galima pamatyti aktoriaus, beje, kilusio iš nusigyvenusios ispanų aristokratų giminės, fotografijas, asmeninius daiktus, filmų, kuriuose jis vaidino, rekvizitą. Taip pat muziejuje pristatoma didelė kino afišų kolekcija. Kino salėje galima pažiūrėti filmų apie de Funèsą. Ekspoziciją užbaigia aktoriaus meškerė. Pasak gerai jį pažinojusių žmonių, de Funèsas buvo aistringas žvejys.

Filmas apie Ronaldą Reaganą
Didelio biudžeto biografinis filmo apie Ronaldą Reaganą – populiarų 5-ojo dešimtmečio Holivudo aktorių, tapusį JAV prezidentu, scenarijus dar tik rašomas, tačiau būsimas filmas jau parduotas įvairioms šalims, o projektas bus pristatytas gegužės 14 d. prasidedančiame Kanų kino festivalyje. Tarp pretendentų į pagrindinį vaidmenį minimi Michaelas Douglasas ir Christopheris Plummeris. Reaganas mirė 2004 metais. Jis vadinamas žmogumi, kuris laimėjo Šaltąjį karą. Filmo scenarijų rašo Howardas Klausneris. Istorija, kurios pagrindas – dvi biografinės Paulo Kengoro knygos, bus pasakojama iš KGB agento Viktoro Petrovičiaus perspektyvos. Agentas stebi būsimą prezidentą kelis dešimtmečius. Šio personažo prototipai – keli sovietų agentai, stebėję antikomunistinių pažiūrų Reaganą nuo tada, kai jis tapo Kino aktorių gildijos vadovu.

Naujas „Vizitas pas Minotaurą“
„Lenfilmo“ paviljonuose režisierius Sergejus Snežkinas kuria populiaraus sovietinio serialo „Vizitas pas Minotaurą“ perdirbinį. 1987 m. serialas, sukurtas pagal brolių Vainerių detektyvinį romaną, pasakojo apie tyrimą, susijusį su brangaus smuiko vagyste (smuiko savininką vaidino Laimonas Noreika). Tyrėją seriale vaidino Sergejus Šakurovas, naujojoje versijoje juo taps Michailas Jefremovas. Pagrindinius moterų vaidmenis kurs Viktorija Tolstoganova ir Marija Mironova.

Parengė Ž. P.
Tatjana Samoilova filme „Skrenda gervės“
Tatjana Samoilova filme „Skrenda gervės“
Tatjana Samoilova filme „Ana Karenina“
Tatjana Samoilova filme „Ana Karenina“
„Rozmari kūdikis“
„Rozmari kūdikis“
Serialo „Rozmari kūdikis“ plakatas
Serialo „Rozmari kūdikis“ plakatas
Louis de Funes
Louis de Funes
Charlie Chaplino vila Šveicarijoje
Charlie Chaplino vila Šveicarijoje
Ronaldas Reaganas – kylanti Holivudo žvaigždė
Ronaldas Reaganas – kylanti Holivudo žvaigždė