7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 16 (1077), 2014-04-25
Kinas Trumpai
Juliette Binoche ir Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Sils Maria“
Juliette Binoche ir Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Sils Maria“

Didžiajame Kanų konkurse – 18 filmų

Velykų išvakarėse paskelbti filmai, kurie bus rodomi 67-ojo Kanų kino festivalio konkurse. Į jį pateko 18 filmų. Festivalio direktorius Thierry Fremau pažymėjo, kad jie atrinkti iš 1,7 tūkstančių. Kaip visada, Kanai atrinko garsiausių šių dienų kūrėjų filmus. Tarp jų – naujausią Jeano-Luco Godard’o kūrinį „Sudie kalbai“ („Adieu au langage“), Davido Cronenbergo filmą „Žvaigždžių žemėlapis“ („Maps to the Stars“), dviejų britų kino klasikų filmus – Keno Loacho „Jimmy’s Hall“ ir Mike’o Leigh „Mr. Turner“. Konkurse bus rodomas ir jau dukart Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanotų (už filmus „Rozeta“ ir „Vaikas“) brolių Jeano-Pierre’o ir Luco Dardenne’ų filmas „Dvi naktys, viena diena“ („Deux jours, une nuit“). Ne naujokai Kanuose ir Michelis Hazanavicius („The Search“), Olivier Assayasas („Sils Maria“), Atomas Egoyanas („The Captive“) ar Tommy Lee Jonesas („The Homesman“). Naujausi jų filmai taip pat atsidūrė konkurse. Dėl svarbiausio kino festivalio prizų taip pat varžysis prancūzo Bertrand’o Bonello biografinė drama „Saint Laurent“, turko Nuri Bilge Ceylano „Kis Uykusu“, kanadiečio Xavier Dolano „Mommy“, japonės Naomi Kawase „Futatsume no mado“, amerikiečio Bennetto Millerio „Foxcatcher“, italės Alice Rohrwacher „Le Meraviglie“, režisieriaus iš Mauritanijos Abderrahmane’o Sissako filmas „Timbuktu“, argentiniečio Damiano Szifrono „Relatos salvajes“, rusų režisieriaus Andrejaus Zviagincevo „Leviatanas“. Festivalį atidarys prancūzo Olivier Dahano biografinis filmas „Monako kunigaikštienė“. Žiuri vadovaus Jane Campion – vienintelė moteris režisierė, apdovanota „Auksine palmės šakele“ (už filmą „Fortepijonas“).
 
British Pathé“ archyvas internete
Kompanija „British Pathé“ įkėlė į internetą 85 tūkstančius kino žurnalų bei dokumentinių filmų, sukurtų 1896–1976 metais. Vis norintys gali juos pasižiūrėti „YouTube“. Šis archyvas – tikras lobynas, jame didelės istorinės, pažintinės ir meninės vertės dokumentiniai kadrai, kuriuose užfiksuoti karalienės Viktorijos laidotuvės (1901), „Titaniko“ palydėtuvės (1912), dirižablio „Hindenburg“ katastrofa (1937), Marilyn Monroe mirtis (1962). Žiūrovai gali rinktis pagal temų sąrašus: „Įžymybės: aukso amžius“, „Muzika“, „Kronika iki 1910 metų“, „Neįprastos naujienos“.
 
Peterio Greenaway’aus projekto premjera Maskvoje
Britų režisierius Peteris Greenaway’us praėjusią savaitę Maskvoje surengė pasaulinę projekto „Rusų avangardo aukso amžius“ premjerą. Projektas eksponuojamas Maniežo parodų salėje, 18 grandiozinių ekranų. Kartu su žmona, teatro eksperimentatore Saskia Boddeke jie yra šių instaliacijų autoriai. Jose – ne tik atgiję šedevrai (kulminacija – online režimu kuriamas „Juodasis kvadratas“) bei jų fragmentai, bet ir patys rusų avangardo kūrėjai. Pastaruosius, tiksliau, jų įvaizdžius suvaidino rusų aktoriai. Vasilijus Kandinskis, Vladimiras Majakovskis, Kazimiras Malevičius, Pavelas Filonovas, Sergejus Eizenšteinas, Aleksandras Rodčenka, Vladimiras Tatlinas kreipiasi į žiūrovus ir į vieni kitus per „langus“ – ekranus. Jie kalbasi apie laisvę, ginčijasi, o iš citatų, manifestų sukurti jų monologai ar replikos kuria diskusiją, kitaip tariant, multimedijų poemą. Ši vizualinė polifonija buvo kuriamas kaip filmas: rašomas scenarijus, atrenkami aktoriai, renkama medžiaga, paskui sekė filmavimas ir montažas. Tai ir yra elektroninis kinas, apie kurį jau ne vieną dešimtmetį kalba britų režisierius, nuolat kartojantis, kad tradicinės kino formos mirė.
 
Greenaway’us – didelis Eizenšteino, Aleksandro Dovženkos ir Vsevolodo Pudovkino kino gerbėjas. Pasak režisieriaus, kartu su Rodčenka, Kandinskiu ir Malevičiumi jie kūrė kino – novatoriško meno kalbą. Dabar Greenaway’us baigia filmą apie rusų režisieriaus kelionę į Meksiką „Eizenšteinas Guanajuate“, kartu su Rusijos kino archyvu „Gosfilmofond“ planuoja filmą „Eizenšteinas tarp draugų“.
 
Jennifer Lawrence vaidins „Į Rytus nuo Edeno“
Amerikiečių aktorė Jennifer Lawrence rengiasi filmuotis naujoje Johno Steinbecko romano „Į Rytus nuo Edeno“ ekranizacijoje. Kalbama, kad tai gali būti net du filmai, remiantis knygos padalijimu į dvi jo herojų kartas. Filmą rengiasi kurti Gary Rossas. Tačiau ir režisierius, ir aktorė kol kas turi daug kitų planų, tarp jų ir dar vienas „Bado žaidynes“.
 
Steinbecko romanas pasirodė 1952 metais. Jis jau buvo ekranizuotas du kartus: 1955 m. filmą sukūrė Elia Kazanas, pagrindinius vaidmenis jis patikėjo Jamesui Deanui ir Julie Harris. 1981-aisiais Harvey’is Hartas sukūrė 8 valandų serialą, kuriame vaidino Jane Seymour.
 
Parengė Ž. P.

 

Juliette Binoche ir Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Sils Maria“
Juliette Binoche ir Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Sils Maria“
Kadras is Atomo Egoyano filmo „The Captive“
Kadras is Atomo Egoyano filmo „The Captive“
Kadras is Bertrand'o Bonello filmo „Saint Laurent“
Kadras is Bertrand'o Bonello filmo „Saint Laurent“
Aktorė Jennifer Lawrence
Aktorė Jennifer Lawrence
Režisierius Sergejus Eizensteinas
Režisierius Sergejus Eizensteinas
Režisierius Peteris Greenaway'us
Režisierius Peteris Greenaway'us