7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 15 (1076), 2014-04-18
Kinas
„Žvaigždžių karai“
„Žvaigždžių karai“

Prasidėjo septintos „Žvaigždžių karų“ dalies filmavimas

„Disney“ studijos vadovas Alanas Hornas išsidavė, kad jau vyksta naujos „Žvaigždžių karų“ dalies (chronologiškai ji būtų septinta) filmavimas, nors anksčiau buvo pranešta, kad jis prasidės tik gegužę, aktoriai jau atrinkti beveik visi. Seniai lauktas filmas kino teatruose atsidurs 2015 metų pabaigoje.
Septinta „Žvaigždžių karų“ dalis – tai prieš 30 metų baigto „Džedajaus sugrįžimo“ tęsinys. Pastarasis buvo trečiasis ir baigiamasis ciklo filmas. Hornas pabrėžė, kad naujo filmo scenarijus jau baigtas, jis sakė, kad sunkiausia buvo po 35 metų grįžti prie „Džedajaus sugrįžimo“ temų.
 
1999–2005 m. buvo sukurta kita „Žvaigždžių karų“ trilogija, pasakojanti apie įvykius, kurie vyko prieš prasidedant pirmosios veiksmui. Dabar režisieriaus J.J. Abramso grupė stato dar vieną trilogiją, kuri „Žvaigždžių karų“ pasaulyje užims septintą–devintą vietas. Muziką ir vėl kuria Johnas Williamsas.
J.J. Abramsas bando išsaugoti paslaptyje, kas vaidins jo trilogijoje, tačiau dar vasarį „Variety“ jis prasitarė, kad „blogiuką“ vaidins Adamas Driveris. Holivudo žurnalistai tvirtina, kad naujojoje „Žvaigždžių karų“ dalyje taip pat vaidins ir pirmosios trilogijos simboliai Harrisonas Fordas, Carrie Fisher, bet pagrindinį vaidmenį kurs Lupita Nyong’o, pelniusi „Oskarą“ už vaidmenį „12 vergovės metų“.
 
Pernai rudenį Michaelas Arndtas nebaigė rašyti „Žvaigždžių karų“ scenarijaus. Esą jis norėjo pasakoti apie Luko, Hanos Solo ir kunigaikštytės Lėjos vaikų likimus, palikdamas originaliosios trilogijos personažus antrame plane, o J.J. Abramsas norėjo šiam trejetui skirti dar vieną filmą. Todėl režisierius pats ėmėsi scenarijaus, pagalbon pasitelkęs Lawrence’ą Kasdaną – filmo „Imperija kontratakuoja“ bendraautorį. Naujame scenarijuje trys pagrindiniai personažai bus „pasendinti“ keliolika ar net dvidešimčia metų. Žinoma, daug saugiau rodyti personažus, kuriuos žiūrovai jau pažįsta ir mėgsta.
 
Pirmąjį „Žvaigždžių karo“ ciklo filmą (chronologiškai ketvirtąjį) 1977 m. parašė ir sukūrė Georege’as Lucasas. Jis taip pat 2005 m. kūrė ir iki šiol paskutinę dalį – „Sithų kerštą“. 2012 m. „Disney“ studija nupirko iš Lucaso „Žvaigždžių karų“ teises už 4 milijardus dolerių. „Disney“ turi visiškai visas teises – kiekvieno personažo, kino, televizijos, garso bei komiksų ir visų spausdintų leidinių.
 
Mokslininkai pripažino kiną „masinio poveikio ginklu“
Kai žmogus žiūri filmą, jo smegenys reaguoja akimirksniu. Tokia greita reakcija būdinga visiems žiūrovams. Taip teigia Helsinkio Aalto universiteto (Suomija) mokslininkai, sukūrę metodą, leidžiantį stebėti momentinius smegenų darbo pasikeitimus žiūrint filmą.
 
Filmai leido mokslininkams tyrinėti smegenų darbą aplinkybėmis, kurios yra arčiausiai realių. Paprastai panašių mokslinių darbų autoriai naudoja kaip stimulą atskirus paveikslėlius arba schemas. Tačiau filmai sukuria sudėtingas kelių lygių jungtis ir pokyčius smegenyse. Nors stimulas sudėtingas, paaiškėjo, kad skirtingų žmonių smegenų aktyvumo schemos žiūrint filmą yra panašios ir jas galima tyrinėti. Panašūs sinchronizuoti signalai buvo atskleisti tose smegenų zonose, kurios susijusios su pirminiu vizualinio signalo apdirbimu, judesio ir žmonių fiksavimu, su judesių koordinacija ir kognityvinėmis funkcijomis. Pasak specialistų, visai įmanoma, kad svarbiausias yra filmų turinys.
 
Europos Jaunosios auditorijos apdovanojimo nominantai
Europos kino akademija paskelbė tris filmus, kurie nominuoti 2014 m. Jaunosios auditorijos prizui. Tai Martino Miehe-Renardo filmas „Varžybos“ („Min søsters børn i Afrika“, Danija), Dave’o Schramo „Gailestis“ („Regret“, Olandija) ir Kaljos von Garnier „Rytų vėjas“ („Ostwind – Zusammen sind wir frei“, Vokietija).
 
Nuo gegužės 4-osios nominuoti filmai bus rodomi 12–14 metų vaikams septyniolikoje miestų Bulgarijoje, Danijoje, Ispanijoje, Izraelyje, Gruzijoje, Kosove, Latvijoje, Lenkijoje, Maltoje, Rumunijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Švedijoje, Vengrijoje, Vokietijoje. Iškart po peržiūrų jaunieji žiūrovai galės balsuoti už labiausiai jiems patikusį filmą. Šiemet prizas bus teikiamas trečią kartą.
 
Bolivudas filmuoja Varšuvoje
Balandį Varšuvoje filmuojamas indų veiksmo filmas „Kick“, tad miesto gyventojai raginami nesistebėti filmavimui uždarytomis gatvėmis ir kitokiais nepatogumais. Pasak prodiuserių, Lenkijos sostinėje filmuojamos scenos „bus vienos sunkiausių. Tai kupinos įtampos, veiksmo ir gaudynių scenos, nustebinsiančios visus žiūrovus, o pirmiausia tuos, kurie tikisi Bolivudo stiliaus filmo.“ Kvapą gniaužiančios scenos jau pradėtos filmuoti miesto centre – prie Kultūros ir mokslo rūmų (viena sudėtingiausių – šuolis iš 30 rūmų aukšto – jau nufilmuota praėjusią savaitę), Konstitucijos aikštėje, Maršalkovskos ir kitose gatvėse bei Varšuvos apylinkėse.
 
Šio itin brangaus filmo režisierius yra Sajidas Nadiadwala, jame vaidina pusdievio statuso Indijoje sulaukęs aktorius Salmanas Khanas bei Randeepas Hooda, Jacqueline Fernandez ir Nawazuddinas Siddiqui. Pasak kūrėjų, filmas „pasakos apie tris veikėjus, kurių likimai susikerta Europos šalies sostinėje Varšuvoje“. Lenkai tikisi, kad filmas pritrauks į sostinę turistų.
 
Parengė Ž. P.

 

„Žvaigždžių karai“
„Žvaigždžių karai“
„Varžybos“
„Varžybos“
„Rytų vėjas“
„Rytų vėjas“
Salman Khan
Salman Khan