7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorinio kino aljanso filmų seansai Lietuvos regionuose

 

„Nominum“ inf.
Nr. 12 (1073), 2014-03-28
Kinas Anonsai
„Eurazijos aborigenas“
„Eurazijos aborigenas“
„Autorinio kino aljanso“ vienijami Lietuvos režisieriai ir prodiuseriai tęsi pažadus rodyti nekomercinį lietuvišką kiną šalies žiūrovams. Pernai, gruodžio pabaigoje, iškart po „Kino ruporo“ apdovanojimų, jie pradėjo filmų peržiūras Klaipėdoje, amatininkų gildijoje „Krikragaa“.
Sausio, vasario ir kovo mėnesiais po Lietuvos miestus ir miestelius keliauja nominuoti ar apdovanoti „Autorinio kino aljanso“ prizais filmai. Programos jau buvo rodytos Anykščių kultūros centre, Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, Nidos menų kolonijoje. Kovo mėnesį vyksta lietuviško kino peržiūros Šiauliuose, miesto savivaldybės ir Povilo Višinskio bibliotekose, Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje Tauragėje.
 
„Mūsų netrikdo, kad kai kuriuose miesteliuose nėra nuolatinių kino rodymo vietų ar lietuviško nekomercinio kino žiūrėjimo tradicijos. Daug svarbiau, kad galime tas tradicijas sukurti patys. Jau seniai įsitikinome, kad rimti ir patraukliai sukurti filmai tikrai ras žiūrovų savo šalyje. Kelionėse visąlaik džiugina entuziazmas, su kuriuo Lietuvos miestų žmonės sutinka mūsų filmus, ragina atvežti daugiau programų ar sugrįžti su naujais kūriniais“, – sako vienas pagrindinių šių nacionalinio kino kelionių iniciatorius, režisierius ir studijos „Nominum“ prodiuseris Arūnas Matelis.
 
Žiūrovai turėjo ar dar turės galimybę pamatyti ir ryškiausius, europietiško autorinio kino tradicijas tęsiančius pastarojo dešimtmečio filmus – Šarūno Barto „Eurazijos aborigeną“, Kristijono Vildžiūno „Kai apkabinsiu tave“, Igno Miškinio „Artimas šviesas“, taip pat maištingus, su tradicijomis polemizuojančius jaunos režisierių kartos kūrinius – Roko Eltermano „Man klinikinė depresija ir aš siurbiu žolę” bei „Paskutinė medaus mėnesio diena“, Kristinos Buožytės „Kolekcionierę“, „Aurorą“ ir kt.
 
Programose – daug pasaulyje pripažintos, nuolat atsinaujinančios lietuviškos dokumentikos. Kartu su dokumentinio kino meistrų Arūno Matelio, Audriaus Stonio, medijų specialisto, eksperimentuotojo Audriaus Mickevičiaus kūriniais rodomi filmai „Liza, namo!“ (rež. Oksana Buraja), „Žalumose“ (rež. Ramunė Rakauskaitė), „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ (rež. Giedrė Žickytė), „UB Lama“ (rež. Eglė Vertelytė), „Igruški“ (rež. Lina Lužytė), „Marinos namai“ (rež. Dali Rust).  
 
„Autorinio kino aljansą“ sudarančios studijos „Nominum“, „Tremora“, „Just a Moment“, Uljanos Kim studija, „Kinema“, „Ūkų studija“ inicijuoja edukacinius projektus, rūpinasi kino sklaida, siekia didinti kino, kaip nacionalinės kultūros dalies, žinomumą.
 
 

 

„Eurazijos aborigenas“
„Eurazijos aborigenas“