7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 12 (1073), 2014-03-28
Kinas Trumpai
„Neliečiamieji“
„Neliečiamieji“

 

Naujas „Neliečiamųjų“ kūrėjų filmas
Žiūrovų pamėgtos komedijos „Neliečiamieji“ režisieriai Olivier Nakache’as ir Ericas Toledano paskelbė, kad naujas jų filmas – socialinė komedija „Samba“ – pasirodys ekranuose šių metų spalio 22 dieną. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Omaras Sy, išgarsėjęs po to, kai „Neliečiamuosiuose“ suvaidino neįgalaus prancūzų aristokrato slaugytoją. Naujame filme jis bus nelegalus imigrantas Samba, filmas pasakos jo nuotykius. Taip pat vaidina Charlotte Gainsbourg, Taharas Rahimas ir Izia Higelin.
 
Animacinis filmas apie Vincentą van Goghą
Gdanske pradėtas kurti pilnametražis animacinis filmas „Tavo Vincentas“. Jo prodiuseriai Hugh Welchmanas ir Davidas Parfittas yra britai, bet filmas kuriamas Lenkijoje, esą Anglijoje pristigo tradicinius tapybos įgūdžius turinčių menininkų. Šie įgūdžiai būtini, nes filmą sudarys 56 tūkstančiai kadrų, kurių kiekvienas bus tapomas kaip paveikslas. Pasak Welchmano, britų mokyklos nebemoko tradicinių tapybos technikų ir skatina studentus užsiimti konceptualiais menais. Tačiau britų menininkai su tuo nesutinka, jų nuomone, pasirinkimą lėmė pinigai: Lenkijoje reikia mokėti mažiau. Beje, taip pat Lenkijoje kurtas britų animacinis lėlių filmas „Petriukas ir vilkas“ 2007 m. pelnė „Oskarą“. Po to filmą prodiusavusi Seano Bobbitto firma „Breakthru Films“ persikėlė į Lenkiją. Ji yra ir „Tavo Vincento“ koprodiuserė.
 
„Tavo Vincentas“ pasakos dailininko gyvenimo ir paslaptingos mirties istoriją. Ši istorija bus pasakojama dailininko tapytų žmonių akimis, ji remiasi 800 Vincento van Gogho laiškų. Filmo kūrėjai tikisi atkurti ekrane 120 dailininko paveikslų. Prie scenarijaus dirbo ir lenkų rašytojas Jacekas Dehnelis, jo romanas „Lialė“ išleistas ir lietuviškai.
 
Pasak režisierės Dorotos Kobielos, kiekvienas filmo herojus bus nutapytas taip, tarsi tai būtų padaręs pats van Goghas, – tokių pat spalvų, potėpių, faktūrų, net deformacijų. Gdanske jau prasidėjo atrinktų dailininkų mokymai. Londone bus kuriamos tik scenos, kuriose dalyvauja aktoriai. Filmo premjera numatyta ateinančiais metais.
 
Filmas pagal Sergejaus Dovlatovo prozą
Stanislavas Govoruchinas rengiasi kurti filmą pagal Sergejaus Dovlatovo novelių knygą „Kompromisas“. Filmas vadinsis „Nuostabiosios epochos pabaiga“ („Конец прекрасной эпохи“), jis perkels į 1964-uosius ir pasakos apie rašytoją, kuris negali rasti vietos gyvenime ir persekiojamas valdžios iš Leningrado išvažiuoja į Taliną. Osią Černovą vaidins Dmitrijus Jendalcevas. Filmavimas prasideda kovo pabaigoje.
 
Gillian Anderson debiutas
Populiaraus serialo „X failai“ žvaigždė Gillian Anderson nusprendė išbandyti jėgas kurdama literatūrą. Ji baigia rašyti pirmąjį savo mokslinės fantastikos sagos tomą. Knygos herojė – garsi psichoterapeutė, stipri moteris, pradedanti dirbti su mergaite, kurios ligos simptomai iki tol nebuvo žinomi. JAV knyga pasirodys dar šiemet. Leidėjai žada „tarptautinius sąmokslus, egzotiškas vietas, kriminalinius nuotykius, netikėtus veiksmo posūkius, svarbius atradimus, pavojingą šių dienų mokslo pasaulį“. Pradedančiosios rašytojos debiutui, ko gero, gal net per daug.
 
Marion Cotillard brolių Dardenne’ų filme
Marion Cotillard filmuojasi brolių Dardenne’ų filme „Dvi dienos, viena naktis“ („Deux jours, une nuit“). Filmas pasakoja apie Sandrą, kuri, padedama vyro (Fabrizio Rongione), per savaitgalį turi įtikinti kolegas, kad gali dirbti savo darbą. Filmas, matyt, bus rodomas Kanuose – broliai Dardenne’ai yra ne kartą pelnę svarbiausius šio festivalio prizus.
 
Naujas Fatiho Akino filmas
Naujas vokiečių režisieriaus Fatiho Akino filmas „Randas“ jau beveik baigtas, bet jo siužetas laikomas paslaptyje. Žinoma tik tiek, kad pagrindinis herojus neištaria nė žodžio ir kad tai bus paskutinis sąlygiškos režisieriaus trilogijos „meilė, mirtis ir velnias“ filmas. Pasak Akino, filme bus įrodinėjama, kad „blogis – tai perėjimo nuo gėrio procesas, bet kad būna ir atvirkščiai“. Tarp filmo finansuotojų – ir vieni įtakingiausių rusų kino bei televizijos serialų prodiuseriai Rubenas Dišdišianas bei Aramas Movsesianas. Jie tikisi, kad filmą atsirinks šiųmetiniai Kanai.
 
Romanas Polanskis – geriausiai apmokamas prancūzų režisierius
Už geriausią režisūrą Prancūzų kino akademijos „Cezariu“ už filmą „Venera kailiuose“ neseniai apdovanotas Romanas Polanskis tapo geriausiai 2013 m. apmokamu prancūzų režisieriumi. „Venera kailiuose“ jam atnešė 1,3 milijono eurų. Filmą rodo „Kino pavasaris“.
 
Parengė Ž. P.

 

„Neliečiamieji“
„Neliečiamieji“
„X failai“
„X failai“
„Dvi dienos, viena naktis“
„Dvi dienos, viena naktis“
Fatih Akin
Fatih Akin
Romanas Polanskis ir Mathieu Amalricas filmuojant „Venerą kailiuose“
Romanas Polanskis ir Mathieu Amalricas filmuojant „Venerą kailiuose“