7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 10 (1071), 2014-03-14
Kinas Trumpai
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas

Rusų kinematografininkai palaiko ukrainiečius

Rusų kino sąjungos „Kinosojuz“ nariai atsakė į ukrainiečių kinematografininkų kreipimąsi, kuriame buvo prašoma neleisti įsiplieksti kariniam konfliktui tarp abiejų šalių. Ukrainiečių kino kūrėjai (tarp pasirašiusiųjų laišką – režisieriai Kira Muratova ir Romanas Balajanas, aktorė Larisa Kadočnikova, kritikas ir Ukrainos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Sergejus Trimbačius) kvietė rusų kolegas „pasakyti „ne“ planams atskirti mūsų tautas, pasėti pyktį, kuris gali katastrofiškai atsiliepti ir mūsų didžiajam menui“.
Atsakydami į šį kreipimąsi, rusų kino kūrėjai sako: „Su skausmu perskaitėme jūsų laišką. Mes, kaip ir jūs, esame kategoriškai prieš melą nušviečiant lemtingus Ukrainai įvykius ir juo labiau prieš Rusijos karinę intervenciją Ukrainoje. Mus pernelyg daug kas sieja, kad patikėtume sukurpta propaganda. Todėl atsakome lakoniškai ir nedviprasmiškai: neabejokite mumis. Mes tiesos pusėje ir mes su jumis!“ Šį laišką pasirašė režisieriai Andrejus Proškinas, Borisas Chlebnikovas, Andrejus Smirnovas, Aleksejus Popogrebskis, kritikas Viktoras Matizenas, dokumentininkė Marina Razbežkina ir daug kitų.
Atskirą pareiškimą paskelbė ir pasaulinio garso režisierius Aleksandras Sokurovas. Jis pareiškė, kad yra sukrėstas vienbalsiai Federacijos tarybos priimto nutarimo panaudoti Ukrainos teritorijoje Rusijos karines pajėgas: „Nežinau, iš kur tokia gera nuomonė apie save, kodėl tokie rimti sprendimai nesukėlė dramatiško svarstymo. Toks įspūdis, kad visi įsimylėjo karinį klausimo sprendimą. Visiems tai patinka, visi tai laiko gražia ir įdomia istorija, tarsi tai būtų didelis patriotinis įvykis. Esu sukrėstas to visuotinio įsimylėjimo į karą. Tarsi kalbėtume ne apie rusų liaudį, garbę, gyvenimą, o apie dalyvavimą kokiame nors žaidime.“ Sokurovas perspėja, kad jei Rusija vis dėlto panaudos karinę jėgą Ukrainos teritorijoje, tai „ilgiems metams apie mūsų valstybingumą teks pamiršti“, nes Ukraina išgyvens ir „bus ta valstybė, kuria norėjo būti“. O Rusijai tai bus visiškai degraduojančio pobūdžio smūgis: „Jokia armija neišgelbės mūsų nuo galutinės vidinės mūsų šalies griūties.“
 
Filmas apie pedofilo berniukų choro vadovo bylą
Lenkų kino kūrėjai Joanna Kos-Krauze ir Krzysztofas Krauze, kurių naujausią filmą „Papuša“ rudenį rodė Tarptautinis Kauno kino festivalis, rengiasi kurti filmą apie Lenkiją sukrėtusią bylą, kai už mažamečių tvirkinimą buvo nuteistas vieno garsaus berniukų choro vadovas. Poznanėje visi žinojo, kuo jis užsiima, bet tyla truko net 40 metų. Filmo pagrindas bus pernai pasirodžiusi Marcino Kąckio knyga „Maestro“.
Pasak Joannos Kos-Krauze, knygos tema – universali. Tai – tyla, drąsos stoka, o panašių problemų yra įvairiose gyvenimo sferose. Filmo autorius domina tylos suokalbis. Tai – didelė tema, kurią kiekvienas gali perkelti į savo gyvenimą. Filmo autoriai svarsto, kaip parodyti vaikų kančias, kad jos nešokiruotų pornografija, seksualine prievarta, ir ar vaikai apskritai turi vaidinti filme.
 
„Na, palauk!“ – populiariausias animacinis filmas Rusijoje
Naujausios sociologų apklausos duomenimis, populiariausias animacinis filmas Rusijoje – sovietmečiu sukurtas Vitalijaus Kotionočkino animacinis serialas „Na, palauk!“. Mėgstamiausiu animaciniu filmu jį pavadino penktadalis (20 procentų) Rusijos gyventojų. Antrą vietą užėmė šiuolaikinė animacija „Maša ir meška“ (7 procentai), trečia pasidalijo „Šrekas“ ir filmai apie Rūgpienio kaimą (po 5 procentus). Pasak apklausos, 19 procentų rusų žiūri animacinius filmus beveik kasdien, 18 procentų – kelis kartus per savaitę. Labiausiai jiems patinka pilnametražiai animaciniai filmai (39 procentams) ir animaciniai serialai vaikams (22 procentams).
 
Naujas Umos Thurman vaidmuo?
Groteskišką apgautą žmoną Larso von Triero „Nimfomanėje“ neseniai suvaidinusi Uma Thurman veda derybas dėl vaidmens nuotykių komedijoje „Ultraamerikiečiai“ („American Ultra“).
Filme bus pasakojama apie keistuolį „žolės“ mėgėją Maiką (Jesse Eisenberg), kuris kartu su drauguže Fibe (Kristen Stewart) gyvena mažame ir ramiame miestelyje. Jų gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, kai Maiką pasiveja jo tamsi praeitis ir pradeda medžioti viena valstybinė organizacija. Uma Thurman pretenduoja į valstybės tarnautojos, atsakingos už slaptą programą, kurios tikslas – sudaryti vadinamųjų miegančių karių būrį, vaidmenį. Kai vienam iš karių iškyla grėsmė, ji pasirengusi viskam, kad tik jį apsaugotų. Filmo režisieriumi bus Nima Nourizadehas, filmavimas prasidės balandį.
 

Parengė Ž. P.

 

Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas
„Papuša“
„Papuša“
„Na, palauk!“
„Na, palauk!“
Uma Thurman
Uma Thurman