7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lošėją“ rodys penkių šalių kino teatruose

 

Platintojų inf.
Nr. 8 (1069), 2014-02-28
Kinas Anonsai
„Lošėjas“
„Lošėjas“

 

64-ojo tarptautinio Berlyno kino festivalio Europos filmų mugėje režisieriaus Igno Jonyno filmo „Lošėjas“ teises įsigijo tarptautiniai kino platintojai Italijoje, Prancūzijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Turkijoje. Lietuvos kino centro ir prancūzų kino kompanijos „Wide Management“ iniciatyva buvo surengti du „Lošėjo“ kino seansai.
„Po sėkmingo filmo pasirodymo tarptautiniuose festivaliuose kino platintojų sprendimas įsigyti lietuviško filmo teises yra dar vienas „Lošėjo“ ir apskritai Lietuvos kino laimėjimas, – pabrėžia prodiuserė Uljana Kim. – Šalys, kuriose šis filmas bus rodomas, turi senas kino tradicijas, čia rengiami svarbiausi festivaliai pasaulyje, o publika itin išsilavinusi.“
Režisieriaus Igno Jonyno debiutinėje juostoje pagrindinius vaidmenis sukūrė Vytautas Kaniušonis ir Oona Mekas. Filmo scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi.
„Nagrinėdamas universalias temas, filmas atskleidžia paskutinių dešimtmečių Lietuvos kontroversijas. „Lošėjo“ sukeltos jaudinančios reakcijos skirtinguose pasaulio žemynuose ir užmegztas dialogas su žiūrovu man, kaip kūrėjui, pati brangiausia patirtis“, – sako režisierius Ignas Jonynas.
„Lošėjas“ – pirmasis filmas iš Baltijos šalių, kurio pasaulinė premjera įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Varšuvos kino festivalyje filmas pelnė Specialųjį žiuri prizą. Filmas taip pat dalyvavo Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Indijos, Maroko, Gruzijos, Italijos, JAV, Airijos festivaliuose.
Filme pasakojama istorija apie prasilošusį greitosios pagalbos gydytoją Vincentą, kuriam gimsta su jo darbu susijusio nelegalaus žaidimo idėja. Aštraus siužeto istorija su trilerio ir melodramos elementais nagrinėja etinio pasirinkimo klausimus, atskleisdama unikalią sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų. Didelio tarptautinio dėmesio sulaukęs kūrinys užsienio spaudoje apibūdinamas kaip „nuostabios lietuvių kinematografijos“ pavyzdys. „Ignas Jonynas pateikia provokuojantį ir įtikinantį filmą, kuris iš pirmo žvilgsnio sužavi ne tik žanru ir veikėjais, bet ir scenarijaus idėja“, – filmo recenzijoje „Indiewire“ rašo kino kritikė Jessica Kiang.
Lietuviškas filmas taip pat bus pristatytas Kanų kino festivalio mugėje. „Lošėjo” premjera visuose Lietuvos kino teatruose įvyks rugsėjo 26 dieną.

 

Žymos:
Platintojų inf.,
„Lošėjas“
„Lošėjas“