7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 6 (1067), 2014-02-14
Kinas
„Geografas gaublį pragėrė“
„Geografas gaublį pragėrė“

Rusų kino kritikai paskyrė „Baltuosius dramblius“

Antradienį (vasario 4 d.) Maskvoje jau šešioliktą kartą įvyko Rusijos kinotyrininkų ir kino kritikų gildijos premijų teikimo ceremonija. Geriausiu 2013 m. filmu pripažintas Aleksandro Veledinskio filmas „Geografas gaublį pragėrė“.
 
Pagal to paties pavadinimo Aleksejaus Ivanovo knygą sukurtas „Geografas gaublį pragėrė“ pasakoja apie trisdešimtmetį biologą, kuris įsidarbina vienoje Uralo miestų mokykloje. Pernai filmas jau pelnė kino festivalio „Kinotavr“ prizą už geriausią režisūrą. Pagrindinį vaidmenį filme sukūręs Konstantinas Chabenskis jau apdovanotas Rusijos kino akademijos „Auksiniu ereliu“. Jis taip pat gavo ir kritikų prizą geriausiam aktoriui. Taip pat „Auksinį erelį“ už vaidmenį „Geografas gaublį pragėrė“ pelniusi Jelena Liadova gavo ir „Baltąjį dramblį“. Filmą „Geografas dramblį pragėrė“ šiemet rodys „Kino pavasaris“. „Baltasis dramblys“ už geriausią režisūrą paskirtas Kirai Muratovai už filmą „Amžinas sugrįžimas“. Šiam Lietuvoje jau rodytam filmui savo prizą skyrė ir jaunieji kritikai.
 
Geriausiu dokumentiniu filmu tapo Alinos Rudnickajos „Kraujas“, animaciniu – Michailo Aldašino „Nemirtingasis“, debiutu – Sergejaus Taramajevo ir Liubovės Lvovos „Žiemos kelias“. Už antrojo plano vaidmenis apdovanoti Julija Aug („Intymios vietos“) ir Jevgenijus Tkačiukas („Žiemos kelias“). Prizas už geriausią scenarijų atiteko Denisui Osokinui už „Dangiškas pievų marių žmonas“, taip pat apdovanoti šio filmo operatorius Šandoras Berkešis ir dailininkai. Už geriausią muziką apdovanotas Eduardas Artemjevas („Legenda Nr. 17“). Metų įvykiu pripažintas Aleksejaus Germano filmas „Sunku būti Dievu“, jam paskirtas ir Mirono Černenkos prizas.
 

Paskelbtos Lenkijos kino apdovanojimų nominacijos

Antradienį taip pat paskelbtos Lenkijos kino apdovanojimų „Ereliai 2014“ nominacijos. Daugiausia surinko Paweło Pawlikowskio „Ida“, Maciejaus Pieprzycos „Noras gyventi“ (abu filmus rodys „Kino pavasaris“) ir Andrzejaus Jakimowskio „Įsivaizduok“. Visi trys nominuoti geriausio filmo, režisieriaus ir scenarijaus kategorijose. „Ida“ taip pat gavo nominacijas už geriausią scenografiją, kostiumus, metų atradimo „Ereliui“ nominuoti filme debiutavusi aktorė Agata Trzebuchowska ir vienas iš „Idos“ operatorių Łukaszas Żalis. Pastarųjų konkurentas šioje kategorijoje – „Merginos iš spintos“ režisierius Bodo Koxas.
 
Į geriausio operatoriaus „Erelį“ pretenduoja Łukaszas Żalis, Ryszardas Lenczewskis („Ida“), Adamas Bajerskis („Įsivaizduok“) ir Krzysztofas Ptakas, Wojciechas Starońis („Papuša“). Įdomu, kad „Ida“ ir „Papuša“, kurią galėjo pamatyti Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai, – nespalvoti filmai.
Geriausių aktorių „Ereliams“ pristatyti Dawidas Ogrodnikas („Noras gyventi“), Robertas Więckiewiczius („Valensa. Vilties žmogus“), Januszas Gajosas („Susitarimas“) bei Agata Kulesza („Ida“), Jowita Budnik („Papuša“), Agnieszka Grochowska („Valensa. Vilties žmogus“).
 
Į geriausio dokumentinio filmo „Erelį“ pretenduoja Dorotos Kędzierzawskos sukurtas aktorės Danutos Szaflarskos portretas „Kitas pasaulis“, „Scanoramos“ rodyta Filipo Dzierżawskio „Grupė „Meilė“ ir Paweło Łozińskio filmas „Tėvas ir sūnus“, kurį režisierius rudenį pristatė vilniečiams per VDFF.
Laureatai paaiškės kovo 10 d.
 

Scorsese rodys amerikiečiams lenkų kino šedevrus

Trečiadienį (vasario 5 d.) Niujorko „Lincoln Center“ prasidėjo Martino Scorsese’s atrinktų lenkų kino šedevrų pristatymas. Scorsese atrinko 21 filmą iš neseniai Lenkijoje restauruotų klasikinių kūrinių ir ciklą pavadino „Lenkų kino šedevrai“ („Masterpieces of Polish Cinema“). Filmai metus bus rodomi 30 JAV ir Kanados miestų. Peržiūras lydės kartu su JAV aukštosiomis mokyklomis rengiami edukaciniai renginiai. Iš viso turėtų įvykti per 300 komercinių seansų.
 
Atidarymui „Lincoln Center“ buvo pasirinkti Andrzejaus Wajdos „Žmogus iš geležies“ („Człowiek z żelaza“) ir Krzysztofo Zanussi „Apsauginės spalvos“ („Barwy ochronne“). Scorsese’s sąraše taip pat yra: Jerzy Kawalerowicziaus filmai „Austeria“, „Faraonas“, „Joana – angelų motina“ („Matka Joanna od Aniołów“), „Traukinys“ („Pociąg“), dar du Zanussi filmai „Constans“, „Iliuminacija“, Andrzejaus Munko „Eroica“, Wajdos „Pelenai ir deimantas“ („Popiół i diament“), „Nekalti burtininkai“ („Niewinni czarodzieje“), „Vestuvės“ („Wesele“), „Pažadėtoji žemė“ („Ziemia obiecana“), Aleksandro Fordo „Kryžiuočiai“ („Krzyżacy“), Wojciecho Haso „Rankraštis, rastas Saragosoje“ („Rękopis znaleziony w Saragossie“), „Klepsidros sanatorija“ („Sanatorium pod Klepsydrą“), Tadeuszo Konwickio „Paskutinė vasaros diena“ („Ostatni dzień lata“) ir „Salto“, Januszo Morgensterno „Reikia užmušti tą meilę“ („Trzeba zabić tę miłość“), Krzysztofo Kieślowskio „Trumpas filmas apie žudymą“
(„Krótki film o zabijaniu“), „Atsitiktinumas“ („Przypadek“).

Čia galima pasižiūrėti Scorsese’s pristatymą ir rekonstruotus lenkų kino studijų „Tor“ ir „Kadr“ filmus:
 

 
http://www.youtube.com/user/StudioFilmoweKADR?feature=watch
http://www.youtube.com/user/StudioFilmoweTOR?feature=watch
„Geografas gaublį pragėrė“
„Geografas gaublį pragėrė“
„Ida“
„Ida“
„Tėvas ir sūnus“
„Tėvas ir sūnus“