7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 2 (1063), 2014-01-17
Kinas
„Tvin Pyksas“
„Tvin Pyksas“
Davidas Lynchas vėl kuria „Tvin Pyksą“
„Daily Mail“ praneša, kad Los Andžele vyksta aktorių atranka filmui „Twin Peaks Promo“. Kol kas neaišku, ar tai tik priedas prie jubiliejinio DVD, ar serialo tęsinys. Tačiau gerbėjai jau nekantrauja.
...Agentas Kuperis sapnuoja raudoną kambarį su šokiančiu neūžauga. Kambaryje yra ir Lora Palmer. Ji bučiuoja agentą į lūpas ir kažką šnibžda į ausį. Veiksmas vyksta praėjus 25 metams po seriale rodomų įvykių, tad jei Lynchas dabar nufilmuotų serialo pabaigą, ji idealiai viską užbaigtų (pirmąjį sezoną ABC televizija rodė nuo 1990 m. balandžio).

Vienas populiariausių visų laikų serialų „Tvin Pyksas“ – niūri istorija apie idilišką miestelį JAV šiaurėje. Miestelio gyventojus sukrečia žiauri jaunos merginos žmogžudystė. Davidas Lynchas ir Markas Frostas sulaukė net 14 „Emmy“ apdovanojimų nominacijų, o Angelo Badalamenti muzika laikoma viena geriausių kino istorijoje. „Tvin Pyksas“ iš esmės pakeitė televizijos serialo tradiciją.

Lynchas nufilmavo du serialo sezonus, nors ABC televizija jau antram sezonui įpusėjus buvo sunerimusi, kad mažėja žiūrovų, ir prašė sezono viduryje atskleisti Loros Palmer mirties paslaptį. Serialo rodymas buvo nutrauktas 1991 metais. Po metų kino versija „Tvin Pyksas: ugnie, sek paskui mane“ parodė, kas vyko per paskutines septynias nužudytos merginos gyvenimo dienas.
 
Ari Folmanas kurs filmą apie Anną Frank
Neseniai Europos kino akademijos apdovanojimą už geriausią animacinį 2013 m. filmą „Kongresas“ pelnęs Izraelio režisierius Ari Folmanas parašė scenarijų ir rengiasi kurti animacinį filmą Annos Frank dienoraščio pagrindu. Annos Frank fondas leido jam laisvai naudotis savo archyvu. Folmanas sako, kad dienoraščio ekranizacija jam yra „tobula proga ir iššūkis, kaip atskleisti tą medžiagą jaunajai kartai“. Jis tvirtina, kad tai bus filmas visai šeimai.
 
Anna Frank gimė 1929 m. Amsterdame ir ten su šeima gyveno iki Antrojo pasaulinio karo. Nyderlandus okupavus vokiečiams, Frankams grėsė deportacija į koncentracijos lagerį. Padedami draugų Frankai pasislėpė slėptuvėje name, kuriame anksčiau gyveno. 1944 m. rugpjūtį juos kažkas išdavė ir šeima atsidūrė Bergen-Belzeno konclageryje. Anna ten mirė 1945-ųjų kovą. Holokaustą išgyveno tik šeimos tėvas. Dienoraštį mergaitė pradėjo rašyti 1942 m. birželį. Po karo išleistas jos tėvo, dienoraštis tapo vienu svarbiausių Holokausto liudijimų.
 
Iki šiol garsiausias Folmano filmas „Valsas su Baširu“ pelnė „Auksinį gaublį“ ir „Cezarį“, buvo nominuotas „Oskarui“. Jo naujausią filmą „Kongresas“, sukurtą Stanisławo Lemo kūrinių motyvais, žada rodyti „Kino pavasaris“.
 
Lenkijoje bus pigių, visiems prieinamų kino teatrų tinklas
Lenkijoje žadama steigti „Kino už kampo“ („Kino za Rogiem“) tinklą. Tai turėtų būti mažų, 20–60 vietų kino teatrų tinklas, kuriame bilietas kainuotų 2 zlotus. Tai bus kino teatrai, kuriuose susitinka bendruomenė, panašiai kaip tai vyksta Lenkijoje populiariuose skaitytojų klubuose. Žadama, kad kino teatro repertuaras bus formuojamas pagal dalyvių pageidavimus. Šie kino teatrai atsiras specialiai įrengtose salėse prie bibliotekų, kavinių, mokymosi įstaigų, sanatorijų, mažuose miesteliuose, kaimuose. Per ateinančius dvejus metus ketinama įsteigti du šimtus panašių kino teatrų. Manoma, kad tokiuose kino teatruose turėtų atgimti tai, kas kadaise buvo svarbi sudėtinė kino seanso dalis – filmo žiūrėjimas kartu su draugais, bendraminčiais ar kaimynais. Projekto sumanytojui Grzegorzui Molewskiui kinas yra kultūros dalis, ryšių tarp žmonių kūrimo faktorius. Jis mano, kad svarbu ne tik filmas, bet ir žmonės bei vieta, kur jis rodomas.
 
Kašubų saga
Gdanske gimęs Nobelio premijos laureatas Günteris Grassas laiko save kašubu. Kašubai – Šiaurės Lenkijos kultūros regionas, kuriame gyvena pamario autochtonai, kalbantys regiono dialektu, vadinamu kašubų kalba. Ne vienoje savo knygoje Grassas aprašė kašubų gyvenimą ir buitį. Savotišką kašubų sagą rengia lenkų režisierius Piotras Trzaskalskis, kurio filmai „Edis“ ir „Mano dviratis“ sulaukė pripažinimo ne tik Lenkijoje. Pasak režisieriaus, jam rūpėjo grįžti prie paskutiniais metais iš lenkų kino išnykusio epinio filmo, šeimos kronikos.
 
Filmo „Kamerdineris“ veiksmas apims per keturiasdešimt 1901 m. gimusių pagrindinių herojų – gabaus kašubo Mateušo ir prūsų aristokratų dukters Maritos – gyvenimo metų. Filmo scenarijų pastaruosius pusantrų metų rašė Michałas Pruskis, Mirosławas Piepka ir Marekas Klata. Pasak Pruskio, „Kamerdinerį“ įkvėpė Pamaryje gyvenusių vokiečių von Belovų ir von Grassų šeimų istorija. Tačiau tai nebus tik istorinis filmas apie sudėtingą istorijos atkarpą, o ir lyriškas pasakojimas, kaip du vienas kitą mylintys herojai beviltiškai bando pasipriešinti istorijos permainoms.
 
Filmavimas turėtų prasidėti vasarą, žinoma, Kašubuose, buvusiose von Belovų šeimos dvaruose, bet daug kas priklausys ir nuo finansavimo – „Kamerdineriui“ reikia maždaug 13 milijonų zlotų. Biudžetas dar išaugs, jei filme sutiks vaidinti Jodie Foster ir Christophas Waltzas, su kuriais vedamos derybos. Tai nėra tik svajonės, nes Waltzas jau vaidino dviejuose Krzysztofo Zanussi filmuose, o Foster su Waltzu filmavosi Romano Polanskio „Kivirče“. Jei pavyks susitarti su televizijos kanalu „Canal+“, kartu su filmu bus kuriamas ir serialas.

Jane Campion vadovaus Kanų žiuri
Vienintelė Kanų „Auksine palmės šakele“ (už filmą „Fortepijonas“ ) apdovanota režisierė Jane Campion šiemet bus Kanų kino festivalio žiuri prezidentė. Campion tapo Kanų laureate 1993-aisiais. Tačiau festivalis į jauną režisierę iš Australijos atkreipė dėmesį dar anksčiau: 1982 m. Kanuose ji gavo apdovanojimą už geriausią trumpo metražo filmą. Kanų kino festivalio žiuri ne kartą vadovavo moterys, bet tai buvo aktorės (Michèle Morgan, Jeanne Moreau, Françoise Sagan, Isabelle Adjani, Liv Ullmann ir Isabelle Huppert). 67-asis festivalis vyks gegužės 14–25 dienomis.
 
Amerikiečių kino kritikai išrinko geriausius 2013 m. filmus
JAV Nacionalinė kino kritikų asociacija (National Society of Film Critics) išrinko geriausius 2013 m. filmus ir įteikė savo prizus. Geriausiu filmu tapo Ethano ir Joelio Coenų „Groja Liuinas Deivisas“ („Inside Llewyn Davis“), broliai pripažinti ir geriausiais režisieriais, geriausiu aktoriumi – pagrindinį vaidmenį filme sukūręs Oscaras Isaacas, geriausio operatoriaus apdovanojimas taip pat atiteko filmo operatoriui Bruno Delbonneliui. Geriausios aktorės apdovanojimas paskirtas Cate Blanchet už vaidmenį Woody Alleno filme „Džesmina“. Geriausio antro plano aktore tapo Jennifer Lawrence, suvaidinusi filme „Amerikietiška afera“ („American Bluff“, rež. David O. Russell), aktoriumi – Jamesas Franco („Laukinės atostogos“, rež. Harmony Korine). Geriausiais scenaristais paskelbti Richardas Linklateris, Ethanas Hawke’as ir Julie Delpy už filmo „Prieš vidurnaktį“ scenarijų. Geriausiu užsienio filmu pripažintas prancūzų režisieriaus Abdellatifo Kechiche’o „Adelės gyvenimas. 1 ir 2 skyrius“.
 
Parengė Ž. P.

 

„Tvin Pyksas“
„Tvin Pyksas“
„Kongresas“
„Kongresas“
Jane Campion
Jane Campion
„Groja Liuinas Deivisas“
„Groja Liuinas Deivisas“