7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos kinematografininkų sąjungoje – Suomijos kino savaitė

 

 

 

„Kekkonenas“
„Kekkonenas“
Gruodžio 2–6 d. Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino salėje vyks Suomijos kino dienos. Kino dienų rengėjai – Lietuvos kinematografininkų sąjunga ir Suomijos Respublikos ambasada Lietuvoje. Filmus rekomendavo Suomijos kino institutas.
 
Suomijos kino dienas, dalyvaujant Suomijos Respublikos ambasadoriui p. Harri Mäki-Reinikka, atidarys 2013 m. režisierės Marjos Pyykkö sukurtas vaidybinis filmas „Kekkonenas“. Jo herojus – Urho Kalevas Kekkonenas, ilgametis Suomijos Respublikos prezidentas, rengiasi keliauti į Šiaurę, o pakeliui numato stabtelti Ali bare. Suomiai myli savo prezidentą, bet artėjant vizitui mažame miestelyje užverda tikra pavydo, varžytuvių ir nešvarių apgavysčių košė.
 
Gruodžio 3 d. bus parodytas vaidybinis režisieriaus Matti Kinnuneno filmas „Panelė „Mėlynieji džinsai“ (2012). Jis nukels į 8-ojo dešimtmečio Suomiją, kur mažame miestelyje gyvena septyniolikmetis Valdė, niekaip nepritampantis prie tradicinės aplinkos. Jis pamišęs dėl roko ir stengiasi būti panašus į Lou Reedą ar Davidą Bowie. Keista jo išvaizda provokuoja bendraklasių patyčias, jis kenčia dėl meilės be atsako savo klasės draugei Pakei, ką tik laimėjusiai Panelės „Mėlynieji džinsai“ titulą ir ketinančiai tapti manekene. Tačiau padėtis pasikeičia, kai Valdė tampa roko grupės lyderiu.
 
Gruodžio 4 d. bus pristatytas vaidybinis režisieriaus Matti Ijäso filmas „Viskas, ką darom dėl meilės“ (2013). Filmo herojus, santūrus romantikas Varalas fotografuoja vienatvę – vis tą patį suoliuką atokiausiuose gamtos kampeliuose. Vieną dieną vyras sutinka žavią ir energingą merginą Ansa ir ją iškart įsimyli. Tačiau ši meilė pilna išbandymų – Varalui pirmiausia tenka įveikti savo silpnybes, atlaikyti buvusio Ansos vyro rūstybę, galiausiai suvaldyti maištingą ir nepailstančią moters sielą. Varalas priverstas daryti tai, kas nėra pagrįsta logika ir sveiku protu. Viską, ką darom dėl meilės.
 
Gruodžio 5 d. bus galima pasižiūrėti vaidybinį režisieriaus Jarmo Lampelos filmą „Jaunojo Verterio pėdomis“ (2013). Jo herojus skulptorius Vitanenas sužino, kad neseniai mirė jo sūnus Ero. Vitanenas 15 metų nematė sūnaus – po skyrybų jis gyveno Prahoje. Grįžęs iš ten, skulptorius nenorėjo kištis į savo buvusios žmonos ir sūnaus gyvenimą. Bet dabar jis norėtų sužinoti daugiau apie savo sūnų ir imasi detektyvo darbo. Pasirodo, vaikinas buvo apsigyvenęs netoliese, vildamasis susitikti tėvą.
 
Gruodžio 6 d. – vaidybinis režisierės Sakari Kirjavainen filmas „Tyla“ (2011) nukels į
Antrojo pasaulinio karo metus. Už dešimties kilometrų nuo Suomijos ir Rusijos fronto linijos įrengtas evakuacijos centras, kuriame paskutinei kelionei ruošiami žuvusių suomių karių kūnai. Čia dirbti paskiriami du vaikystės draugai: idealų kupinas tylenis Einas ir nuolat jį išnaudojantis, apsukrus, aplinkinių simpatijas lengvai pelnantis Antis. Gyventi ir dirbti uždaroje bendruomenėje vyrams nelengva. Mintis jaukia mirties artumas ir baimė, o grumtynės su silpnybėmis tampa ne mažesniu išbandymu nei kautynės fronte. Jų likimai sprendžiami niekieno žemėje, jungiančioje šį ir anapusinį pasaulius, kur spengiančią tylą trikdo mirusiųjų šnabždesiai...
 
„Tyla“ pelnė Suomijos kino apdovanojimus „Jussi“ geriausiam aktoriui, geriausiam garso režisieriui, geriausiam antraplaniui aktoriui ir už geriausią muziką.
 
Nemokamos Suomijos kino savaitės peržiūros vyks Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino salėje visą savaitę, nuo pirmadienio iki penktadienio. Seansų pradžia – 18 val.

 

„Kekkonenas“
„Kekkonenas“