7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

 

7MD
Nr. 45 (1059), 2013-12-06
Kinas
„Valensa. Vilties žmogus“
„Valensa. Vilties žmogus“
Gražu ar pretenzinga?
Dukart „Oskaro“ laureatas, operatorius ir režisierius Januszas Kamińskis „The New York Times Magazine“ užsakymu sukūrė 11 trumpų filmukų. Juose vaidina geriausius vaidmenis didžiajame ekrane 2013-aisiais sukūrę aktoriai. Filmų serija vadinasi „Making a Scene“ ir jau sulaukė prieštaringų atsiliepimų. Komentuojantys filmukus žiūrovai žavisi vaizdų grožiu, bet kritikuoja juos už pretenzingumą ir neaiškią mintį.
 
Rengdami specialų, kinui skirtą žurnalo „The New York Times“ numerį, redaktoriai paprašė geriausių 2013-ųjų scenarijų autorių parašyti po specialų tekstą. Iš esmės tai trumpos ir intriguojančios impresijos. Į ekraną jas ir perkėlė Kamińskis. Filmuose vaidina Robertas Redfordas, Forestas Whitakeris, Bradley’is Cooperis, Cate Blanchett, Oprah Winfrey, Chiwetelis Ejioforas, Adele Exarchopoulos, Greta Gerwig, Oscaras Isaacas, Michaelas B. Jordanas ir Julia Louis-Dreyfus.
Januszas Kamińskis – vienas garsiausių pasaulyje kino operatorių. Nuo 1981 m. jis dirba JAV. Tarptautinį pripažinimą jam atnešė bendradarbiavimas su Stevenu Spielbergu, savo „Oskarus“ Kamińskis gavo už jo filmus „Šindlerio sąrašas“ (1994) ir „Gelbstint eilinį Rajaną“ (1999).

Ar filmai gražūs, ar tik pretenzingi, „7md“ skaitytojai gali nuspręsti juos pasižiūrėję tinklalapyje:
http://www.nytimes.com/interactive/2013/11/25/magazine/2013-making-a-scene-movies-issue.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20131201
 
 
Quentinas Tarantino žada dar vieną vesterną
JAV televizijos laidoje Quentinas Tarantino paskelbė, kad kitas jo filmas, kaip ir „Ištrūkęs Džango“, bus vesternas. Jis prisipažino, kad filmuoti „Ištrūkusį Džango“ jam buvo labai malonu ir jis taip myli vesternus, jog vėl norėtų pakartoti tą jausmą.
Tačiau režisieriaus gerbėjai neturėtų pamiršti, kad praeityje Tarantino ne kartą dalijosi planais, kurie taip ir liko neįgyvendinti. Jis žadėjo kurti „Užmušti Bilą 3“, taip pat „Pasiutusių šunų“ ir „Bulvarinio skaitalo“ pradžią.
 
Filmo „Valensa. Vilties žmogus“ premjera JAV kongrese
Gruodžio 4 d. JAV kongrese įvyks Andrzejaus Wajdos filmo „Valensa. Vilties žmogus“ premjera. Joje žada dalyvauti ir pats filmo herojus – buvęs „Solidarumo“ lyderis Lechas Wałęsa. Būtent Kongrese prieš 24 metus tada dar būsimas Lenkijos prezidentas pasakė kalbą, kuri skamba filmo finale. Beje, filmą Lenkija šiemet pristatė „Oskarui“.

Lenkijoje neseniai pasirodė Witoldo Beresio ir Krzysztofo Burnetkos knyga apie filmo režisierių „Andrzejus Wajda. Įtariamasis“. Joje nedaug kalbama apie Wajdos kūrybą, tai nėra režisieriaus biografija, o greičiau pasakojimas apie Lenkijos istorijos atkarpą, susijusią iš didžiojo kino menininko prisiminimais. Wajdos likimas knygoje aptariamas pasitelkus Lenkijos Tautos atminties institute (IPN) saugomą per tūkstančio puslapių režisieriaus bylą, kurioje surinkti Liaudies Lenkijos saugumo dokumentai. Wajda juokiasi: jei būtų žinojęs, kad saugumiečiai jam suteikė „Šviesuolio“ (Luminarz) pravardę, būtų visiems pasigyręs. Pirmieji dokumentai datuojami 1950-aisiais, paskutinis – 1989 m. liepa, kai režisierius jau buvo Piliečių komiteto senatorius. Tarp dokumentų – pikti skundai, piktdžiugiškos recenzijos, tačiau jų autoriai negali paslėpti, kad tai saugumo užsakyta medžiaga. Pavyzdžiui, kai kurie saugumiečiai turėjo nurodymą Wajdą paversti žydu ir finansų klastotoju, kai kurie režisieriai patriotai (Bogdanas Poręba ir Ryszardas Filipskis) piktinosi kolegos „antilenkiškumu“.
Pasak knygos autorių, dokumentai yra istorijos šaltiniai, tačiau su sąlyga, jei jais naudojamasi kritiškai ir be inkvizitoriaus aistros. Jie sako, kad Wajdos gyvenimu domėjosi visi iš eilės saugumo generolai, o jo filmus žiūrėjo visi iš eilės komunistų partijos ir valstybės vadovai. Tad ir knyga aptaria valdžios ir menininko santykius. Wajda knygoje iškyla kaip žmogus, kuris pirmiausia kovoja už savo filmus. Tai buvo jo būdas keisti pasaulį. Todėl režisierius nepasirašinėjo protesto laiškų, palyginti ilgai viešai nestojo opozicijos pusėn. Wajda buvo įsitikinęs, kad jo kūryba Lenkijai reiškia daugiau už bet kokį pasipriešinimo aktą. Tačiau jis globojo ir gynė jaunus kūrėjus, kurie atvirai reiškė savo nepalankumą valdžiai. Vienas knygos recenzentas tokią poziciją apibūdino labiau kaip lapino, o ne liūto.
 
Projektas už vieną milijoną dolerių
Šiemet „Scanoramoje“ parodytų „Intymių vietų“ autoriai Aleksejus Čupovas ir Natalija Merkulova rengia naują bendrą projektą, kurio darbinis pavadinimas – „Žmogus, kuris nustebino visus“. Tai dramatiška istorija apie Sibiro kaimo gyventoją, kuris nusprendė apsimesti kitu ir taip apgauti mirtį. Pagrindinį vaidmenį planuoja vaidinti viena rusų kino žvaigždžių, bet kol kas autoriai ieško prodiuserių ir maždaug 1 milijono dolerių filmui sukurti.
 
Parengė Ž. P.

 

„Valensa. Vilties žmogus“
„Valensa. Vilties žmogus“
„Intymios vietos“
„Intymios vietos“