7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

 

7MD
Nr. 39 (1053), 2013-10-25
Kinas
Jamie Foxx
Jamie Foxx
Filmas apie Martiną Lutherį Kingą
Studija „DreamWorks“ rengiasi kurti filmą apie Martiną Lutherį Kingą. Nuo 2009-ųjų projektas keitėsi ne vieną kartą. Neseniai studijos „DreamWorks“ ir „Warner“ pradėjo derybas su režisieriumi Oliveriu Stone’u. Kovotojo už JAV juodaodžių teises vaidmuo siūlomas Jamie Foxxui, kuris yra gavęs „Oskarą“ už aklo vokalisto ir muzikanto Ray’aus Charleso vaidmenį. Stone’as jau yra kūręs vaidybinius filmus apie JAV prezidentus Johną Kennedy, Richardą Nixoną, George’ą W. Bushą, dokumentinį filmą apie Kubos lyderį Fidelį Castro.
 
Šis biografinio filmo apie Martiną Lutherį Kingą projektas ne vienintelis Holivude, tačiau kadangi „DreamWorks“ filmą palaiko pastoriaus giminaičiai, jo kelias į ekraną bus lengvesnis. Būsimas filmas dar neturi pavadinimo, tarp jo prodiuserių minimas Stevenas Spielbergas. Dėmesio verta ir tai, kad būtent „DreamWorks“ ir „Warner“ filmui priklauso garsiosios Kingo kalbos „Aš turiu svajonę“ teisės.
 
Martinas Lutheris Kingas – pirmasis aktyvus kovotojas už pilietines JAV juodaodžių gyventojų teises, jis kovojo prieš diskriminaciją, rasizmą, segregaciją. Taip pat pastorius pasisakė prieš JAV karą Vietname. Už indėlį į JAV visuomenės demokratizavimą jis buvo apdovanotas Nobelio taikos premija. Kingas buvo nušautas 1968 metais.
 
„Gosfilmofond“ planai
Šalia Maskvos, Belyje Stolbuose įsikūręs vienas didžiausių pasaulyje kino archyvų „Gosfilmofond“ spalio 4 d. atšventė savo 65-metį. Spaudos konferencijoje pranešta, kad archyvas planuoja leisti pilną rusų filmų katalogą. Panašus leidinys jau pasirodė 1961-aisiais, tačiau jame yra netikslumų, pavyzdžiui, nebuvo įtraukti nebaigti ir uždrausti filmai. Pinigai naujam projektui jau paskirti.
 
Pasak kino istoriko Piotro Bagrovo, darbas gali užtrukti 15–20 metų, nes norima įtraukti viską, taip pat ir dokumentinius, mokslo populiarinimo filmus. Katalogą sudarys maždaug 20 tomų, jis bus leidžiamas dviem kalbom, didžioji dalis medžiagos bus prieinama ir internete. Artimiausiu metu planuojama surinkti medžiagą apie filmus, sukurtus iki 1941-ųjų.
 
Lodzėje pagerbtas Michaelis Haneke
Spalį savo 65-metį atšventė ir Lodzės kino mokykla. Per iškilmingą paminėjimą mokyklos Garbės daktaro vardas buvo suteiktas austrų režisieriui Michaeliui Haneke’i. Režisierius pravedė mokyklos studentams meistriškumo pamoką. Paklaustas, kodėl savo filmuose jis dažnai kalba apie prievartą, Haneke atsakė, kad mums tenka gyventi labai žiauriais laikais: „Prievartos reprezentacija žiniasklaidoje itin stipri. Savo filmuose dažniausiai koncentruojuosi į psichines kančias. Tai su jomis kovoja mano filmų personažai.“ Pasak Haneke’s, filmas turi būti žmogaus dramos sinonimu, jame privalomas konfliktas. Režisierius pabrėžė, kad negali papasakoti tiesos, tik bando prie jos priartėti: „Meno pareiga – ne rodyti tiesą, o užduoti klausimus. Neteikiu žiūrovui instrukcijų, nesufleruoju jam, kaip reikia skaityti mano filmus.“ Režisierius taip pat prisipažino, kad stengiasi lepinti aktorius ir išvaro iš filmavimo aikštelės nereikalingus žmones, kad pagrindinių vaidmenų atlikėjai jaustųsi kuo patogiau: „Jie turi būti dėmesio centre. Turiu sukurti tokias sąlygas, kad jie galėtų apsinuoginti.“ Paklaustas apie įkvėpimo šaltinius, Haneke atsakė, kad „Septintojo žemyno“ išeities taškas buvo spaudos žinutė, „Meilė“ gimė iš jo asmeninės patirties, bet sumanymai dažnai gimsta, kai kas nors jį sunervina: „Neieškau temų. Jos mane randa pačios.“ Anot režisieriaus, kino pagrindas yra veiksmas, o ne dialogas: „Filmas – tai įvykiai, veiksmas. Reikia numatyti žiūrovo reakciją. Niekas, net tempas negali būti atsitiktiniai. Įvykiai, apie kuriuos pasakoja, turi jaudinti režisierių, kad jis galėtų sujaudinti žiūrovą. Filmas yra komunikacija, o ne masturbacija.“ Haneke taip pat mokė studentus, kad jiems nevalia tapti taisyklių įkaitais, bet pabrėžė, kad norint taisykles laužyti reikia gerai jas žinoti.
 
Šiuolaikinė „Dugne“ interpretacija
Rusų režisierius Vladimiras Kottas kuria šiuolaikinę Maksimo Gorkio pjesės „Dugne“ interpretaciją. Klasikinis siužetas perkeltas į mūsų dienas, nakvynės namų gyventojai glaudžiasi miesto šiukšlyne ir ten randa viską, ko jiems reikia. Filmo herojai vagia, geria, myli, kelia skandalus ir beviltiškai bando ištrūkti iš gyvenimo dugno. Į šiukšlyno gyventojus persikūnys populiarūs aktoriai Michailas Jefremovas, Jevgenija Dobrovolskaja, Jurijus Kuznecovas, Agnija Kuznecova, Olegas Vasilkovas, Igoris Savočkinas (jis suvaidino Vitioką Audriaus Juzėno „Ekskursantėje“), Karenas Badalovas. Gorkio išmintingasis senis Luka filme pavirs keistu benamiu paaugliu, kuris padovanos filmo personažams šviesios ateities viltį ir tai baigsis tragiškai.
 
Pirmasis Gorkio pjesės veiksmą „sušiuolaikino“ ir perkėlė į savo dienų Prancūziją prancūzų kino klasikas Jeanas Renoiras. 1936 m. jo filme Vaską Pepelą vaidino Jeanas Gabinas, baroną – Louis Jouvet.
 
„Miške“ ekranizuoja Arnaud Desplechinas
Kitą klasikinę rusų pjesę – Aleksandro Ostrovskio „Miške“ – televizijos kanalui ARTE kartu su „Comédie Française“ ekranizuoja vienas įdomiausių prancūzų režisierių Arnaud Desplechinas. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Denis Podalydes ir Michelis Vuillermozas, su kuriais režisierius jau yra susitikęs filmavimo aikštelėje ir anksčiau. Pjesės veiksmas vyksta Rusijos provincijoje, kurios papročius dramaturgas išjuokė ir pasmerkė. Pagrindiniai teigiami pjesės personažai – du bedarbiai aktoriai Sčastlivcevas ir Nesčastlivsevas, jų linija – odė aktoriaus amatui. Filmavimas prasidėjo spalio 7 dieną.
 
Naujausias, JAV kurtas režisieriaus filmas „Jimmy P.“, kurio premjera įvyko Kanų kino festivalyje, jau rodomas Prancūzijos kino teatruose.
 
Parengė Ž. P.

 

Jamie Foxx
Jamie Foxx
Michael Haneke
Michael Haneke
Igoris Savočkinas
Igoris Savočkinas
Arnaud Desplechin
Arnaud Desplechin