7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gruzijos dokumentinių filmų festivalio prizas Linos Lužytės filmui

 

„Just a Moment“
Nr. 39 (1053), 2013-10-25
Kinas Anonsai
„Igruški“
„Igruški“
Spalio 15–20 d. Tbilisyje pirmąkart vyko Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „CinéDOC Tbilisi“. Dešimt konkursinės programos filmų vertino Europos dokumentikos tinklo vadovas Paulas Pauwelsas, daugelio dokumentinių filmų festivalių programų konsultantas Tue Stenas Mulleris ir kino kritikė bei Rusijos dokumentinių filmų festivalio „Art-DOC Fest“ programos vadovė Viktorija Belopolskaja.
 
Jų sprendimu pagrindinis festivalio prizas atiteko Linos Lužytės dokumentiniam filmui „Igruški“, pasakojančiam apie Baltarusijos Žlobino miesto žmones, kasdien kovojančius už teisę būti laimingiems.
 
Savo sprendimą žiuri pagrindė tokiais žodžiais: ,,Šis dokumentinis filmas pasakoja apie pasaulį, kuriame demokratija ir padorios gyvenimo sąlygos tebėra siekiamybė. Režisierė sugebėjo užfiksuoti šią keistą atmosferą ir sukurti originalumu stebinantį filmą, randantį kelią į kiekvieno žiūrovo širdį. Tai filmas apie vietą, kur laikas tarsi sustojo ir kur sukurta unikali uždara visata. Žiuri sužavėjo išskirtinis kinematografinis stilius, jautrus režisierės žvilgsnis, įtaigus pasakojimas bei pagarba, o gal net ir meilė, su kuria pristatytas kiekvienas filmas herojus.“
 
Lietuvoje „Igruški“ premjera įvyko 2012 m. lapkritį, Europos kino forume „Scanorama“, tarptautinė – Vokietijoje, Vysbadeno Rytų ir Vidurio Europos filmų festivalyje „GoEast“. Vėliau filmas buvo įtrauktas į „Kino pavasario“, Kauno kino festivalio, dokumentinių filmų festivalių Lenkijoje, JAV, Italijoje, Vokietijoje ir Rumunijoje programas.
 
Lietuvos žiūrovai dar turi galimybę pamatyti dokumentinį filmą „Igruški“ spalio 29 d. žmogaus teisių kino festivalyje „Nepatogus kinas“. Kita tarptautinės filmo kelionės stotelė – spalio 30 d. Kopenhagoje, Danijos kino instituto rengiamo festivalio „East by Southeast“ programoje.
 
Filmo „Igruški“ anonsas https://www.youtube.com/watch?v=0YvfmGkxsdY

 

„Igruški“
„Igruški“