7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išrinktas lietuviškas dokumentinis filmas, pretenduosiantis siekti „Oskaro“

 

„Nominum“ inf.
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Kinas Anonsai
„Pokalbiai rimtomis temomis“
„Pokalbiai rimtomis temomis“

 

JAV Kino meno ir mokslo akademijos (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) patvirtintas „Oskaro“ komitetas Lietuvos kandidatu pretenduoti į geriausio filmo užsienio kalba apdovanojimą šiemet išrinko Giedrės Beinoriūtės dokumentinį filmą „Pokalbiai rimtomis temomis“. Nors šios rūšies filmai tarp kandidatų į „Oskarus“ gana reti, tai – jau trečias lietuviškas dokumentinis filmas, bandysiantis varžytis dėl prestižiškiausio apdovanojimo.
 
„Pokalbiai rimtomis temomis“ pasakoja istoriją, kurioje nėra išorinio veiksmo, dekoracijų, peizažų ir specialiųjų efektų. Pagrindiniai šio filmo herojai – vaikai ir paaugliai – apdovanoti ypatingu gebėjimu papasakoti apie juos supantį pasaulį, o intymūs pokalbiai atskleidžia melancholišką, juokingą, dramatišką šiuolaikinį pasaulį. Filme keliami klausimai apie vienatvę, meilę, Dievą, pasaulį, žmogaus ryšį su kitais.
 
Šiemet atrankai buvo pateikti keturi filmai: trys dokumentiniai ir vienas vaidybinis. Deja, vienas iš komisijai pateiktų filmų neatitiko esminio Akademijos reikalavimo, kuris nurodo, jog didžioji dalis filmo kūrybinės kontrolės turi priklausyti jį deleguojančios šalies piliečiams arba nuolatiniams jos gyventojams, todėl filmas negalėjo atstovauti Lietuvai. Pasak komisijos pirmininko Arūno Matelio, po antrojo slapto balsavimo daugumos balsai atiteko filmui „Pokalbiai rimtomis temomis“.
 
Komitetą sudaro: komisijos pirmininkas – Europos kino akademijos narys, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos apdovanojimo laureatas, kino režisierius Arūnas Matelis; komiteto nariai – Lietuvos kino, televizijos ir teatro aktorius, diplomatas Juozas Budraitis; Humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, Europos kino akademijos narė, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė; Europos kino akademijos narys, kino operatorius Rimvydas Leipus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino režisierius ir operatorius Kornelijus Matuzevičius; Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Icchokas Meras; kino kritikas Linas Vildžiūnas.

 

„Pokalbiai rimtomis temomis“
„Pokalbiai rimtomis temomis“