7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno kino festivalis pristatys Kanų nugalėtojo retrospektyvą

 

KTTF inf.
Nr. 33 (1047), 2013-09-13
Kinas Anonsai
„Juodoji Venera“
„Juodoji Venera“

 

Rugsėjo 25 d. prasidėsiantis Tarptautinis Kauno kino festivalis pristatys prancūzų režisieriaus Abdellatifo Kechiche’o kūrybos retrospektyvą. Naujausiam režisieriaus filmui „Adelės gyvenimas“ („La Vie d’Adèle – Chapitre 1&2“, 2013) šių metų Kanų kino festivalio žiuri vienbalsiai skyrė „Auksinę palmės šakelę“. Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai galės pamatyti ir šį, ir susipažinti su ankstesniais režisieriaus filmais.
Nuo 2000-ųjų kine kuriančio autoriaus kino biografijoje – penki filmai. Iš jų Lietuvoje kol kas buvo rodyti tik du – „Juodoji Venera“ („Vénus noire“, 2010) ir „Grūdo paslaptis“ („La Graine et le mulet“, 2007), Venecijoje įvertinta Didžiuoju žiuri prizu, o Prancūzijoje – „Cezariu“ už geriausią filmą, režisūrą ir scenarijų. Pirmoji drama pasakoja tragišką jaunos afrikietės, XIX a. pradžioje Europoje išgarsintos kaip hutentotų Venera, istoriją. „Grūdo paslaptyje“ pasakojama arabų emigranto bandymo atidaryti savo restoraną istorija žiūrovų nepalieka abejingų.
Retrospektyvoje taip pat bus rodomas Venecijos festivalyje apdovanotas debiutinis A. Kechiche’o filmas „Voltero kaltė“ („La Faute á Voltaire“, 2000), kurio herojus Džalelas, kaip ir Voltaire’o Kandidas, svajoja apie Eldoradą, tik Prancūzijoje. 2003 m. sukurtas „Išsisukinėjimas“ („L’esquive“) buvo įvertintas keliais Prancūzijos kino akademijos „Cezariais“. Šios romantiškos istorijos herojus penkiolikmetis Krimo rezga planus suvaidinti spektaklyje, kad priartėtų prie pagrindinės aktorės, kurią myli.
Naujausias režisieriaus filmas „Adelės gyvenimas“ įkvėptas prancūzų rašytojos Julie Maroh komikso „Žydra spalva – šilčiausia“. Filme jauna mergina Adelė brandina svajonę tapti mokytoja ir tik pradeda atrasti tikruosius gyvenimo malonumus. Universali meilės istorija rodo dviejų moterų santykius, džiaugsmą, nusivylimą, savęs ieškojimo ir atradimo svarbą. „Auksine palmės šakele“ apdovanotas ne tik filmo režisierius, bet ir abi filmo aktorės – Adèle Exarchopoulos ir Léa Seydoux, savo prizą filmui skyrė ir tarptautinė kino kritikų asociacija FIPRESCI.
Septintasis tarptautinis Kauno kino festivalis vyks 2013 m. rugsėjo 25 – spalio 6 d. Kaune. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 2–13 d., Panevėžyje – spalio 11–13 d., Klaipėdoje – spalio 17–20 d., Šiauliuose – spalio 18–20 d.
Daugiau informacijos www.kinofestivalis.lt.

 

„Juodoji Venera“
„Juodoji Venera“