7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilnius rudenį taps jaunų Europos kinematografininkų įkvėpimo šaltiniu

 

 Vilnius – įkvepiantis miestas. Jis toks kinogeniškas, kad visąlaik norisi filmuoti. Tuo neabejoja „Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriuje“ pirmą didelį savarankišką projektą rengiantys kinematografininkai. Savo entuziazmu jie ketina užkrėsti Šiaurės ir Baltijos jūros regiono šalių kino mokyklų studentus, jaunus profesionalus, kino menu susidomėjusius moksleivius.

 
Islandijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos kino jaunimas spalio pradžioje Vilniuje rinksis į kūrybines dirbtuves „Nordbaltic Incubator“. Keturiasdešimt projekto dalyvių susiburs į keturias tarptautines kūrybines komandas. Padedami įvairių kino sričių profesionalų dėstytojų, dirbtuvių dalyviai du mėnesius Lietuvos sostinėje rengs dokumentinių filmų projektus, vystys idėjas, filmuos, montuos ir garsins savąsias Vilniaus vizijas. Lapkričio pabaigoje jie pakvies vilniečius į pilnametražio dokumentinių novelių filmo premjerą.
 
„Puiku, kad Vilnius šiandien, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai dienomis, yra Europos politinio gyvenimo centre. Savo pirmu projektu „Nordbaltic Incubator“ norime pabrėžti, kad mūsų miestas neatskiriamas nuo kūrybos, kad jis nuolat atsinaujina, yra neišsenkantis įkvėpimo šaltinis svajojantiems žmonėms. Mus žavi lietuvių režisierių Almanto Grikevičiaus, Arūno Matelio, Romo Lileikio, Šarūno Barto filmai, kuriuose svarbi vilnietiška vieno ar kito laikotarpio dvasia. Bet ar neįdomu sužinoti, kokį Vilnių pamatys jaunų Europos kinematografininkų akys, kokių minčių ir idėjų mūsų miesto gyvenimas pažers jiems?“ – klausia „Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus“ vadovė, kino režisierė Inesa Kurklietytė.
 
Penkiolika vasarų vadovaujanti Europos kino mokyklų edukacinėms kūrybinėms dirbtuvėms Juodkrantėje „Vasaros MEDIA studija“ režisierė iš patirties žino, kad tik dalyviai galės nuspręsti, koks bus jų filmas ir koks vaidmuo teks Vilniui. „Svarbu įdomi idėja, o ne formalus filmo ir projekto temos atitikimas“, – neabejoja I. Kurklietytė.
 
Rengdami projektą organizatoriai bendradarbiauja su Šiaurės ir Baltijos šalių kino mokyklomis, neformalaus jaunimo ugdymo institucijomis, kino profesionalais.
 
„Jau spėjome įsitikinti, kad susidomėjimas projektais, siūlančiais naujas pažintis – su šalimi, miestu, nežinoma mokykla, žmonėmis – neblėsta. Pažinimas ir bus pagrindinis mūsų projekto variklis“, – įsitikinusi kūrybinių dirbtuvių „Nordbaltic Incubator“ koordinatorė Domantė Urmonaitė.
 
Jos kolegė vadybininkė Ieva Bužinskaitė teigia, kad projekto metu vyksiantys teoriniai seminarai, mokymo ir kūrybos procesai gali būti įdomūs ir kitiems kino profesionalams: „Sumanėme išleisti DVD formatu ne tik projekto metu sukurtus filmus, bet ir paskaitų ciklą. Vertinga patirtimi norime pasidalinti su tais kūrėjais, kurie neabejingi dokumentiniam kinui, ketina jame dirbti.“
 
„Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriuje“ yra visa projekto filmavimams ir baigiamiesiems darbams reikalinga technika, erdviose inkubatoriaus patalpose vyks teoriniai seminarai. Pirmas kūrybines dirbtuves „Nordbaltic Incubator“ remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir „Nordplus“ programos.