7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

ARTscape pristato komedijas, vesternus ir dokumentiką iš Slovakijos

 

Nr. 31 (1045), 2013-08-02
Kinas Anonsai
Kol naktis nesibaigs
Kol naktis nesibaigs

Projektas „ARTscape” Lietuvos žiūrovams pristato galimybę išsamiau susipažinti su Slovakijos kinu. Bendradarbiaujant su Slovakijos kino institutu kino teatre „Skalvija” rugpjūčio 23-27 dienomis bus parodyti penki reikšmingi šios šalies kinematografijai filmai.


„ARTscape” Slovakijos programa yra skirta Slovakijos kino instituto penkiasdešimtmečiui paminėti. Šis institutas patyrė daug permainų, ketinta jį uždaryti, tačiau persigrupavęs tapo itin vertinama ir svarbia Slovakijos kino institucija. Nuo 1999 m. vadovavimą perėmus vyriausiajam direktoriui Peteriui Dubecký, kino institutas tapo vienu geriausių Centrinėje Europoje. Šiam institutui pavaldus ir Nacionalinis kinematografijos archyvas, tad organizatoriai nusprendė “ARTscape” programą sudaryti iš restauruotų filmų, sukurtų nuo penkiasdešimtųjų iki aštuoniadešimtųjų.


Programa prasidės Jáno Lacko filmu „Laimė aplankys sekmadienį“ (1958). Tai komedija apie aistringus loterijos lošėjus, kurie, norėdami užsidirbti lengvų pinigų, papuola į įvairiausias komiškas situacijas. Dar viena komedija „Kol nesibaigė ši naktis“ (1965, rež. Peter Solan) nukels į barą kažkur Aukštuosiuose Tatruose. Nors filmo laikas – viena naktis, režisierius sugebėjo atskleisti baro lankytojų neišsipildžiusias svajones, iliuzijas ir nusivylimus, kuriuos patirdavo „vidutinis“ to laikmečio individas.


„1968 – ųjų rugpjūtis slovakų dokumentalistų akimis“ – tai filmas triptikas. Visi trys filmai buvo sukurti tarp 1968 – ųjų ir 1969 – ųjų. Tai buvo tragiškas laikotarpis ir čekams, ir slovakams. Po 1968 – ųjų įvykių filmai buvo uždrausti, tad žiūrovui suteikiama unikali galimybė grįžti į tuos laikus, kai įvykius buvusioje Čekoslovakijoje sekė visa Europa.


Dušano Hanáko filmas „Rožiniai sapnai“ (1976) – tai poetinė istorija apie uždraustą meilę tarp kaimo paštininko ir Romų kilmės merginos. Filmas ne tik sulaukė nacionalinio populiarumo, bet ir buvo pripažintas tarptautiniu mastu. Programą užbaigs Martino Hollý drama su versterno elementais „Nakties raiteliai“ (1981). Pasitelkdamas dviejų stiprių asmenybių konfliktą režisierius iš tiesų pasakoja apie pokario atmosferą viename skurdžiausių Slovakijos regionų.
Įėjimas į visus filmus nemokamas.

„ARTscape" – tai ilgalaikis tarpdisciplininis projektas pristatantis dvylikos buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos Vartai, Kino Pavasario bei Vilniaus džiazo festivalio surengta programa supažindins lietuvių publiką su pristatomų šalių meninės pasaulėžiūros ypatumais. Trys skirtingos medijos – vizualinis menas, kinas bei muzika nubrėš aiškias dinamiškų kultūrinių procesų diagramas.

Filmų programa:


Rugpjūčio 23 d. 17 val. / August 23rd 17:00 – Laimė aplankys sekmadienį / Luck Will Come on Sunday, rež. Ján Lacko

Rugpjūčio 24 d. 16.30 / August 24th 16.30 – Kol nesibaigė ši naktis / Before Tonight is Over,
Rež. Peter Solan

Rugpjūčio 25 d. 16.30 / August 25th 16.30 – 1968 – ųjų rugpjūtis slovakų dokumentalistų akimis
Rugpjūčio 26 d. 17 val. / August 26th 17:00 – Rožiniai sapnai / Pink Dreams, rež. Dušan Hanák
Rugpjūčio 27 d. 17 val. / August 27th 17:00 – Nakties raiteliai / „Noční jazdci“ Rež. Martin Hollý
 

Apie festivalį:


Vilniaus tarptautinis kino festivalis (VTKF) „Kino pavasaris“ – tai didžiausias kino renginys Lietuvoje, pritraukęs daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ buvo parodyta apie 230 filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 20 tarptautinių festivalių: Kanų, Berlyno, Venecijos, Toronto, San Sebastiano, Karlovy Vary, Sandanso, Roterdamo, Sarajevo ir kitų.


Daugiau informacijos: www.kinopavasaris.lt


 

 

Kol naktis nesibaigs
Kol naktis nesibaigs