7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 30 (1044), 2013-07-26
Kinas Trumpai
„20 000 dienų Žemėje“
„20 000 dienų Žemėje“

 

Nickas Cave’as ir Kylie Minogue filmuojasi kartu
„20 000 dienų Žemėje“ („20,000 Days on Earth“) – taip vadinasi filmas, kuriame australų dainininkė Kylie Minogue suvaidins save. Tai bus fiktyvus dokumentinis filmas apie 24 australų dainininko, poeto ir aktoriaus Nicko Cave’o gyvenimo valandas. Pavadinimu pasakyta, kad stebėsime dvidešimt tūkstantąją Cave’o gyvenimo dieną. Jau žinoma, kad kartu su sūnumi jis žiūrės Briano De Palmos filmą „Randas“, apsilankys pas psichoanalitiką ir važiuos automobiliu kartu su Kylie Minogue.
 
Filmo režisieriai Ianas Forsythas ir Jane Pollard 2008 m. sukūrė Cave’o dainos „Dig, Lazarus, Dig!!!“ videoklipą. Forsythas prisipažino dienraščiui „Guardian“, kad muzikiniai dokumentiniai filmai siekia rodyti tikrąjį herojaus veidą, kažką atrasti, ieškoti tiesos, demitologizuoti. Naujojo filmo kūrėjai elgsis atvirkščiai, nes jų tikslas – nesugriauti mito. Filmo premjera numatoma ateinančiais metais.
 
„Venecijos klasika“
Jubiliejinis 70-asis Venecijos kino festivalis, vyksiantis rugpjūčio 28– rugsėjo 7 d., rodys didelę retrospektyvinę programą „Venecijos klasika“, kuri šiemet pirmąkart taps konkursine. Venecijoje rodytus ir jau tapusius pasaulinio kino klasika filmus vertins Italijos universitetų studentai.
Programą atidarys Williamo Friedkino filmas „Burtininkas“ („Sorcerer“, 1977). Tai pasakojimas apie keturis vairuotojus, kuriuos naftos kompanija pasamdo pervežti pavojingą krovinį – sprogmenis. Vyrai neturi ko prarasti, nes visi slapstosi Lotynų Amerikoje. Tačiau jei jiems pasiseks, kiekvieno laukia dideli pinigai ir pilietybė.
 
Programos garbės viešnia bus aktorė Claudia Cardinale, ji pristatys 1965 m. „Auksiniu liūtu“ Venecijoje apdovanotą Luchino Visconti šeimos dramą „Blyškiosios Grįžulo ratų žvaigždės“ („Vaghe stelle dellOrsa“). Taip pat bus parodyti Johno Fordo „Mano brangioji Klementina“ („My Darling Clementine“, 1946), Emiro Kusturicos „Ar prisimeni Dolly Bell“ („Sjecas li se, Dolly Bell“, 1981), Roberto Rossellini „Paisa“ (1946) ir daug kitų filmų. Konkurse dalyvaus dokumentiniai filmai, skirti pasaulinio kino istorijai. Bus pagerbtas ir šiemet mirusio rusų režisieriaus Aleksejaus Germano atminimas. Nors jo filmas „Mano draugas Ivanas Lapšinas“ („Moj drug Ivan Lapšin“, 1984) dalyvavo ne Venecijos, o Lokarno ir Roterdamo kino festivaliuose, „Venecijos klasika“ pristatys restauruotą filmo kopiją.
 
„Yad Vashem“ apdovanojimas filmui „Derlius“
Władysławo Pasikowskio filmas „Derlius“ („Pokłosie“) gavo „Yad Vashem“ muziejaus direktoriaus Avnerio Shalevo apdovanojimą. Jeruzalės kino festivalio žiuri taip įvertino filmą: „Derlius“ – tai įspūdinga kelionė į Holokausto tamsos gelmę. Primenantis skausmingus istorinius įvykius filmas kartu rodo jų gyvą buvimą mūsų kasdienybėje.“ Filmo „Derlius“ herojai – du broliai, vienas iš kurių saugo žydų antkapius ir nusipelno likusių kaimo gyventojų neapykantos. Aiškindamiesi jos priežastis, broliai sužino apie niūrią praeitį, kai kaimiečiai patys sudegino savo kaimynus žydus.
 
Tai ne pirmas „Derliaus“ apdovanojimas. Pernai Gdynės kino festivalyje jis buvo apdovanotas žurnalistų prizu, šiemet birželį kūrėjai atsiėmė prestižinį „Jano Karskio erelio“ apdovanojimą (tarp jo laureatų – Lechas Wałęsa, Oriana Fallaci, Adamas Michnikas). Filmas buvo nominuotas septyniems Lenkų kino akademijos „Auksiniams ereliams“ ir gavo du – Maciejus Stuhras už geriausią vyro vaidmenį ir Allanas Starskis už scenografiją. „Derlius“ taip pat pelnė Lagovo kino festivalio „Sidabrinę kekę“. Lenkijoje jį pažiūrėjo per 320 tūkstančių žiūrovų.
 
Valerijaus Todorovskio „Atlydys“
Spalį Rusijos televizijos žiūrovai galės pamatyti 12 serijų televizijos serialą „Atlydis“ („Ottepel“), kurio veiksmas nukels į 7-ąjį dešimtmetį, o herojai bus jauni kinematografininkai. Režisierius Valerijus Todorovskis („Stileivos“) interviu „Kinopoisk“ papasakojo, kad nusprendė sukurti filmą apie savo tėvus ir kad projektą įkvėpė scenaristas ir režisierius Matthew Weineris, kuris Todorovskiui prisipažino, kad garsiausias jo serialas „Reklamos vilkai“ susietas su vaikystės prisiminimais, nes Weinerio tėvas dirbo reklamos srityje. „Atlydys“ pernai buvo filmuojamas Minske ir Maskvoje, pagrindinius vaidmenis seriale sukūrė Ana Čipovskaja, Jevgenijus Cyganovas, Aleksandras Jacenka. Tai pirmas Todorovskio režisuotas serialas, bet jis yra prodiusavęs ne vieną populiarų rusų televizijos projektą.

 

„20 000 dienų Žemėje“
„20 000 dienų Žemėje“
„Mano draugas Ivanas Lapšinas“
„Mano draugas Ivanas Lapšinas“
„Derlius“
„Derlius“
Ana Čipovskaja
Ana Čipovskaja