7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 24 (1038), 2013-06-14
Kinas Trumpai
„Geografas pragėrė gaublį“
„Geografas pragėrė gaublį“

Didysis festivalio „Kinotavr“ prizas filmui apie skurstantį mokytoją

Sekmadienį paaiškėjo 24-ojo Atviro Rusijos kino festivalio „Kinotavr“ nugalėtojai. Didžiuoju prizu apdovanotas Aleksandro Veledinskio filmas „Geografas pragėrė gaublį“ („Geograf globus propil“). Filmas pasakoja apie jauną biologą, kuris priverstas dirbti mokykloje. Dar jis turi pasirinkti, kas jam svarbiau – meilė ar šeima. Filmas sukurtas Aleksejaus Ivanovo romano motyvais. Iš viso filmui atiteko 4 prizai. Pagrindinį vaidmenį filme sukūręs Konstantinas Chabenskis pelnė prizą geriausiam aktoriui. Už geriausią muziką apdovanotas Aleksejus Zubarevas. Savo apdovanojimą filmui įteikė ir pirmąkart festivalyje dirbęs kino platintojų žiuri.
 
Geriausia aktore tapo Julija Aug, Natašos Merkulovos ir Aleksejaus Čupovo komedijoje „Intymios vietos“ („Intimnyje mesta“) suvaidinusi moralės komiteto vadovę, bandančią prastumti erotiką draudžiantį įstatymą. Tačiau pati deputatė nuolat galvoja apie seksą. „Intymios vietos“ taip pat buvo pripažintos geriausiu debiutu.
 
Prizas už geriausią režisūrą paskirtas Vitalijui Manskiui, sukūrusiam dokumentinį filmą „Vamzdis“ („Truba“). Tai pasakojimas apie dujotiekį „Vakarų Sibiras – Vakarų Europa“ ir vieną galingiausių Rusijos bendrovių „Gazprom“. Beje, filmas, kuriam savo prizą įteikė Kinotyrininkų ir kino kritikų gildija, netrukus bus parodytas ir Karlovi Varų festivalio konkurse.
 
Už geriausią scenarijų apdovanotas Denisas Osokinas, parašęs filmo „Dieviškos pievų marių žmonos“ scenarijų, šio filmo operatoriui Šandorui Berkešiui atiteko prizas už geriausią operatoriaus darbą.
 
Pagrindiniame festivalio konkurse šiemet buvo parodyta 12 filmų. Trumpo metražo filmų konkurso nugalėtoju tapo Timofejaus Žalkino filmas „F5“, pasakojantis apie sostinės šokėjų konkurse dalyvaujančių dviejų provincialių nuotykius.
 
Filmo apie Lechą Walęsą kūrėjų konfliktas
Apie tai, kad nesutaria filmo „Walęsa“ scenaristas Januszas Glowackis ir režisierius Andrzejus Wajda, buvo kalbama ir anksčiau, bet šią savaitę interviu savaitraščiui „Newsweek“ davęs Glowackis prisipažino nežinąs, kas liks filme iš to, ką jis parašė. Scenaristas sako iš anksto perspėjęs Wajdą, kad jo nedomina herojiškas filmas. Tai nereiškia, kad jis norėjęs sumažinti Walęsos nuopelnus, bet dramos nebūna be juokingų scenų. Taip jis ir norėjęs parodyti Walęsą. Dramaturgas pažadėjo knygą apie tai, kaip buvo rašomas filmo scenarijus. Kol kas neaišku, ar ji pasirodys prieš „Walęsos“ premjerą šių metų rudenį.

Animacinis filmas pagal Ryszardo Kapuścińskio knygą
Damiano Nenowo ir Raulio de la Fuente animacinis filmas „Another Day of Life“ kuriamas pagal reportažo žanro klasiko Ryszardo Kapuścińskio knygą „Dar viena gyvenimo diena“, kurioje jis aprašė savo pergyvenimus Angolos pilietiniame kare 1975 metais. Lenkų studija „Platige Image“, kurianti filmą kartu su ispanais, vokiečiais ir belgais, žada novatorišką dviejų technikų – kompiuterinės animacijos ir kino vaizdų jungimą. Filmas turėtų pasirodyti 2015 m. pradžioje.
 
Agentai ir meilužiai
Naujas Johno Crowley filmas „Uždaras ratas“ („Closed Circuit“) pasakos apie du agentus – buvusius meilužius, kurių keliai vėl susikerta tiriant tarptautinių teroristų bylą. Filme vaidina Ericas Bana ir Rebecca Hall.
 
Martinas Scorsese restauruos Sergejaus Paradžanovo šedevrą
Martino Scorsese’s įkurtas „Pasaulinio kino fondas“ (World Cinema Foundation) sugrąžino naujam gyvenimui ne vieną nebyliojo ir klasikinio kino šedevrą. Neseniai paskelbta, kad fondas restauruos Sergejaus Paradžanovo filmą „Granato spalva“. Ateityje numatoma restauruoti ir armėnų dokumentininko Artavazdo Pelešiano filmus.
 
Mylimi Andrejaus Zviagincevo filmai
Rusų režisierius Andrejus Zviagincevas („Sugrįžimas“, „Jelena“) kiekviename interviu pabrėžia, kad kino jis mokėsi žiūrėdamas filmus Maskvos kino muziejuje. Neseniai Distantlight.tv paprašė jo sudaryti 25 pačių mėgstamiausių filmų sąrašą. Pirmoje vietoje atsidūrė Robert’o Bressono filmas „Pasmerktasis mirti pabėgo“ (1956). Visą sąrašą (su pavadinimais originalo kalba) ir režisieriaus komentarus (tiems, kurie moka rusiškai) galima rasti adresu:
distantlight.tv/index.php/ru/zritel-dnya/item/118-69_andrey_zvyagintsev.html
 
Parengė Ž. P.

 

„Geografas pragėrė gaublį“
„Geografas pragėrė gaublį“
„Dar viena gyvenimo diena“
„Dar viena gyvenimo diena“
„Uždaras ratas“
„Uždaras ratas“
„Granato spalva“
„Granato spalva“
„Pasmerktasis mirti pabėgo“
„Pasmerktasis mirti pabėgo“